ADAC tests van zomerbanden met maat 195/65 R15

  • Auteur: OPONEO.NL

Overweeg je de aanschaf van zomerbanden? Weet je niet welke zomerband moet je kiezen? Bekijk welke modellen de grondige tests van ADAC hebben doorstaan en welke ervan het meeste moeite waard is.

Een juiste keuze van zomerbanden gaat niet alleen over veiligheid, maar ook over rijcomfort. Goede banden zijn een compromis van prestaties. Dit betekent in het geval van de panden op de hoogste posities dat elke parameter minimaal op bevredigend niveau moet zijn. In onderstaand artikel presenteren wij de modellen van de maat 195/65 R15 H die zijn getest door ADAC. Dankzij het overzicht kun je de banden met elkaar vergelijken de band kiezen die het beste past bij jouw auto en rijstijl.

Ga direct naar de testresultaten... of lees verder.

Als de geteste banden de jouwe is dan is de zaak duidelijk. Vergeet echter niet dat er meerdere automodellen op de geteste banden rijden en dat je de testresultaten ook kunt doortrekken naar bandenmaten die hierbij in de buurt liggen. In verband hiermee geven we hier de kenmerken van voertuigen die gebruik maken van dergelijke banden. Op de geteste zomerbanden met de maat 195/65 R15 rijden bv. Volkswagen Passat, Opel Astra, Renault Megane, Ford Focus, Skoda Octavia en Kia Cee’d (afhankelijk van de uitrustingsversie, soort carrosserie, motorvermogen etc.).

In het geval van de genoemde auto's zijn banden die goed rijgedrag garanderen, zowel tijdens dagelijkse ritjes in de stad als op langere afstanden, het meest geschikt. Ze moeten zich dus kenmerken door goede grip, voldoende rijcomfort bieden en zorgen voor brandstofbesparing.

ATTENTIE! Als je niet zeker weet welke bandenmaat je onder jouw auto moet monteren, kun je gebruik maken van ons hulpprogramma: Bandencalculator.

De door ADAC geteste banden worden gecontroleerd op uiteenlopende parameters.

In de test zijn 16 bandenmodellen onderzocht (volgorde in de tabel volgens de plaats in de ranking).

Bandenmodel Aanbod
1. Pirelli Cinturato P1 Verde Bekijk het aanbod
2. Bridgestone Turanza T001 Bekijk het aanbod
3. Continental PremiumContact 5 Bekijk het aanbod
4. Goodyear EfficientGrip Performance Bekijk het aanbod
5. Esa-Tecar Spirit HP Ontbreekt in het aanbod
6. Dunlop Sport BluResponse Bekijk het aanbod
7. Nokian Line Bekijk het aanbod
8. Vredestein Sportrac 5 Bekijk het aanbod
9. Aeolus PrecisionAce 2 AH03 Ontbreekt in het aanbod
10. Kumho Ecowing ES01 KH27 Bekijk het aanbod
11. Michelin Energy Saver+ Bekijk het aanbod
12. Sava Intensa HP Bekijk het aanbod
13. Semperit Comfort-Life 2 Bekijk het aanbod
14. Hankook Ventus Prime 3 K125 Bekijk het aanbod
15. Maxxis Premitra HP Bekijk het aanbod
16. GT Radial Champiro FE1 Ontbreekt in het aanbod

Beste bandenmodellen per onderzocht thema

 
Droog wegdek Dunlop Sport BluResponse
Nat wegdek Continental PremiumContact 5
Geluid GT Radial Champiro FE1
Brandstofbesparing GT Radial Champiro FE1
Slijtageweerstand Michelin Energy Saver+

bron: ADAC

De beste modellen in de verschillende categorieën:

In de zomerbandentest ADAC 2017 hebben vijf banden moet de beoordeling "goed" gekregen, tien banden kregen de beoordeling "bevredigend" en een beoordeling was "voldoende".

De eerste plaats werd bereikt door het model Pirelli Cinturato P1 Verde, dat zich kenmerkt door ongewoon evenwichtige prestaties. De belangrijkste voordelen zijn de uitmuntende prestaties op een nat wegdek, hoge slijtageweerstand en laag geluidsniveau tijdens het rijden. Op de tweede plaats is de band Bridgestone Turanza T001 terechtgekomen. Specialisten waarderen dit model voor het goede gedrag op droog en nat wegdek en het lage brandstofverbruik. De derde plaats viel ditmaal toe aan het model Continental PremiumContact 5 dat zorgt voor een hoog veiligheidsniveau onder uiteenlopende omstandigheden. De vierde plaats werd ingenomen door Goodyear Efficient Grip Performance (goede grip, laag brandstofverbruik) en de vijfde door Esa-Tecar Spirit HP (goed op nat wegdek, bevredigend brandstofverbruik).

Vergeet niet dat de banden op lagere plaatsen ook hun sterke kanten hebben. Bijvoorbeeld het model van de zesde plaats (Dunlop Sport BluResponse) heeft een brandstofverbruik op hetzelfde niveau als de Bridgestone van de tweede plaats en de beste grip op droog wegdek. Op zijn beurt is de elfde Michelin Energy Saver + die het best bestand tegen slijtage van alle geteste banden biedt. Band nummer zestien uit de test (GT Radial Champiro FE1) heeft de laagste rolweerstand, hetgeen zich vertaalt in brandstofbesparing en het beste rijcomfort. Zo kunnen we nog meer van dergelijke voorbeelden geven. Het is goed om voorafgaand aan de koop de tabellen met resultaten zorgvuldig te analyseren en een band kiezen die overeenkomt met je verwachtingen.

De beoordeling uit de ADAC-test is samengesteld uit de resultaten in alle testcategorieën. Aan iedere categorie is een gewicht toegekend- het hoogste gewicht hebben de grip op nat wegdek (40%), prestaties op droogrecht (20%) en weerstand tegen slijtage (20%). De geluidsemissie tijdens het rijden heeft 10% invloed op het eindoordeel, net als het brandstofverbruik tijdens het gebruik van de betreffende band.

Winnaar van de test – Pirelli Cinturato P1 Verde.

Koop de winnaar van de ADAC test - Pirelli Cinturati P1 Verde

 

Waar moet je op letten bij het kopen van banden?

Tot slot geven we nog enkele regels voor de juiste bandenkeuze. De basis is natuurlijk de maat van de band. Weet je niet zeker op welke banden jouw auto rijdt? Je kunt deze informatie aflezen van het klepje van de benzinetank, op de sticker bij de deurstijl aan de chauffeurszijde, in de gebruiksaanwijzing van het voertuig of direct op de gemonteerde banden (hoewel het soms mogelijk is dat er een andere maat is gemonteerd dan de fabrieksmaat of aanbevolen maat).

Overweeg je de aanschaf van slechts 2 nieuwe banden? Dit wordt niet aanbevolen door specialisten. Het rijden op twee verschillende soorten banden wordt toegestaan door de wet, maar de auto kan zich dan onvoorspelbaar gedragen (twee paar banden betekent verschillen in de grip).

We krijgen ook veel vragen over het loopvlakprofiel. Het is moeilijk te zeggen welke beter is, een asymmetrisch of directioneel profiel. Alles is afhankelijk van de bestemming van de band en voorkeuren van de bestuurder. Een directioneel loopvlak kenmerkt zich door gleuven in de vorm van de letter "V" die het water effectief afvoeren en daarmee zorgen voor veiligheid op natte wegoppervlakten. Het loopvlak van asymmetrische banden is verdeeld in twee delen die verantwoordelijk zijn voor verschillende prestatiegroepen. In het geval van zomerbanden zijn zowel asymmetrische als directionele loopvlakken aanbevelenswaardig. Een directioneel loopvlak is meer gespecialiseerd op waterafvoer en een asymmetrisch loopvlak is evenwichtiger.

Voordat je overgaat op de aanschaf, is het goed om ook de bandenparameters op het etiket te controleren en de testresultaten te vergelijken met de meningen van gebruikers.


Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)

  1. SSL beveiligde betaling
  2. Snel en gratis bezorgd
  3. Alleen kwaliteitsmerken
  4. Al meer dan
    2.000.000 klanten
  5. Montagepartners