ADAC - vierseizoenenbandentest maat 175/65 R14

 • Auteur: OPONEO.NL

Vierseizoenenbanden zouden moeten beschikken over de beste eigenschappen van zomer- en winterbanden. Maar is dit ook daadwerkelijk het geval? De ADAC-test voor maat 175/65 R14 van dit jaar biedt uitgebreide resultaten voor negen populaire modellen. Bekijk welke het beste gescoord hebben en neem alle twijfels voorafgaand aan je aankoop weg.

 

Vierseizoenenbanden zijn altijd een zeker compromis.

Vierseizoenenbanden zijn altijd een zeker compromis.

 

 

Vierseizoenenbanden, een ideaal compromis?

Vierseizoenenbanden zijn altijd een zeker compromis. Fabrikanten moeten prestaties combineren die op het eerste gezicht geheel tegenstrijdig lijken. Een dergelijke band moet immers beschikken over voldoende elasticiteit in de winter en stijfheid in de zomer. Het loopvlak moet overweg kunnen met sneeuw, zonder contact te verliezen met het wegdek. Er kan geen ideaal evenwicht tussen alle eigenschappen worden gegarandeerd. Daarom zijn vierseizoenenbanden eerder bedoeld voor gebruikers met een gematigde rijstijl, die hoofdzakelijk over besneeuwde wegen rijden.

 

Niet alle modellen zijn echter even doeltreffend. De Duitse autoclub ADAC gebruikt haar rijke, meer dan 100 jaar oude ervaring in de bandenbranche en neemt alle belangrijkste aspecten van een vierseizoenenband onder de loep. Er worden parameters geanalyseerd in twee categoriegroepen:

 

Gedrag op verschillende typen wegdek:

Comfort en zuinigheid:

Rijden over besneeuwd wegdek

Slijtagebestendigheid

Rijden over droog wegdek

Brandstofzuinigheid

Rijden over nat wegdek

Geproduceerd lawaai

Rijden over ijzig wegdek

 

 

Hoe worden de beoordelingen toegekend in de test?

De geanalyseerde band ontvangt tijdens de ADAC-test een cijfer van 1 tot 5 in elk van de zeven geteste categorieën. Vervolgens wordt het gemiddelde cijfer berekend en hieraan wordt een van de vijf woordelijke beoordelingen toegevoegd:

 • zeer goed (zeer goed),

 • goed (gut),

 • bevredigend (befriedigend),

 • voldoende (ausreichend),

 • onvoldoende (mangelhaft).

De uiteindelijke positie op de ranglijst wordt niet alleen bepaald door het gemiddelde over alle categorieën maar ook door de algehele balans van de band. Het is belangrijk dat het aanbevolen model evenwichtige prestaties beidt en voldoende scoort in iedere geteste categorie. Als een deel van de parameters onder de norm is, ontvangt de band geen positieve beoordeling van de organisatie.

 

Wist je dat...
 

ADAC conform haar beleid nog nooit het hoogste eindcijfer (sehr gut) aan een band heeft toegekend? Experts van de autoclub zijn van mening dat in de bandenbranche nog veel technologische ontwikkeling mogelijk is en daarom wordt de hoogste beoordeling nog even bewaard voor modellen in de toekomst.

 

ADAC - ranglijst van vierseizoenenbanden in maat 175/65 R14 82T

 

Bandmodel:

Beoordeling (cijfer)*

1.

Nexen N`Blue 4 Season

Bevredigend (2,7)

2.

Continental AllSeasonContact

Bevredigend (3,0)

3.

Goodyear Vector 4Seasons G-2

Bevredigend (3,3)

4.

Nokian Weatherproof

Bevredigend (3,4)

5.

Firestone Multiseason

Voldoende (3,7)

6.

Maxxis AllSeason AP2

Voldoende (3,7)

7.

Vredestein Quatrac 5

Voldoende (3,7)

8.

Hankook Kinergy 4s H740

Voldoende (3,9)

9.

Michelin CrossClimate

Voldoende (3,9)


*cijfers van 1 tot 5, waarbij 1 het hoogste is.

 

De testresultaten van dit jaar zullen voor sommige automobilisten een verrassing zijn, vooral diegenen die minder bekend zijn met de bandenmarkt. Op de eerste plaats staat verrassend de Nexen N’ Blue 4 Season, een model uit de economyklasse. Deze band heeft in de race de banden ingehaald van bekende fabrikanten uit de premiumklasse. Geen zorgen, er is heus geen sprake van manipulatie van de resultaten. Deze Koreaanse banden hebben de 1e plaats volledig verdiend.

Alle banden die een duidelijke aanbeveling van ADAC en de positieve opinie 'bevredigend’ hebben ontvangen, zijn zeker het overwegen waard. De overige banden uit het overzicht zijn aangemerkt als 'voldoet aan de basisbehoeften’. Je kunt er dus veilig de straat mee door.

 

Koop bij voorkeur vierseizoenenbanden met homologatie voor de winter.

Koop bij voorkeur vierseizoenenbanden met homologatie voor de winter.

 

Laten we vier door ADAC aanbevolen banden eens wat preciezer bekijken:

Nexen N`Blue 4 Season

Voor bestuurders die minder goed de weg kennen in het aanbod van vierseizoenenbanden is de winnaar van dit jaar misschien een kleine sensatie. Analyse van de afzonderlijke aspecten wijst echter uit dat deze beoordeling zeker niet onterecht is. De Nexen N`Blue 4 Season heeft hoog gescoord in maar liefst 4 van de 7 geteste categorieën:

Gedrag op nat wegdek

Goed (2,3)

Gedrag op verijst wegdek

Goed (2,2)

Brandstofefficiëntie

Goed (2,1)

Slijtagebestendigheid

Goed (2,5)


Niet de afzonderlijke categorieën hebben de uiteindelijke 1e plaats bepaald voor maat 175/65 R14, maar de zeer stabiele resultaten over alle sectoren. Alleen in de categorie 'lawaai’ kreeg de band een deelscore van hoger dan 3.

 

Wat is het geheim van de band van deze Koreaanse fabrikant?

 • Loopvlak: Hetdirectionele patroon is uitgerust met een zeer dicht lamellennetwerk. In het centrale gedeelte bevorderen deze de rijstabiliteit in de sneeuw en aan de buitenkant zorgen ze voor hoge prestaties in de lente en de herfst.

 • 3D-loopvlakblokken: deze zorgen voor optimale stijfheid van de band onder verschillende weersomstandigheden. Elastisch tijdens vorst en stabiel genoeg tijdens een hittegolf.

 • Moderne silicacompound: zorgt voor ononderbroken tractie, vormt een uniforme structuur en beschermt tegen de negatieve invloed van extreme temperaturen.

 

Wist je dat...


De naam Nexen een samenvoeging is van de Engelse woorden 'next’ (volgende) en 'century’ (eeuw). Dit staat voor het bedrijfsbeleid, dat gericht is op continue ontwikkeling en het implementeren van oplossingen op het gebied van productie en technologie.

 

Nexen N`Blue 4 Season in maat 175/65 R14

 

Continental AllSeasonContact

Continental is een merk dat veel meer mensen zullen herkennen. Het Duitse concern behoort tot de onbetwiste leiders van de bandenmarkt en zijn producten bepalen vaak de nieuwe standaard. Het model AllSeasonContact is een uitstekend voorbeeld van de moeite die het Duitse merk heeft gedaan om banden van de hoogste kwaliteit te ontwerpen en produceren.

De band is bedoeld voor personenauto's van alle klassen. Hij is zowel zeer geschikt voor premiumauto's als de Mercedes Aof Audi A3, als stadsauto's van het type Ford Focus of Opel Adam. ADAC heeft de band als 'goed’ beoordeeld in wel 5 categorieën:

 • Brandstofefficiëntie – 1,7

 • Gedrag op nat wegdek – 1,9

 • Slijtagebestendigheid – 2,0

 • Gedrag op besneeuwd wegdek – 2,3

 • Rijden over verijst wegdek – 2,4

 

Continental AllSeasonContact maakt gebruik van eigen technologie voor optimalisering van rijden in alle seizoenen:

De compound op harsbasis (Winter Performance Resins) en silica (Tracion Silica Compound) vergroot de bandenprestaties in de winter aanzienlijk. De band past zich uitstekend aan op de heersende omstandigheden en levert voldoende grip gedurende de hele reis.

De combinatie van open schouders en een stijve constructie met beperkt aantal lamellen zorgt voor een verkorte remweg. Ook is de band doeltreffend tegen aquaplaning.

De constructie optimaliseert de energiestroom en helpt de rolweerstandte beperken, hetgeen zowel de bandenprestaties als het brandstofverbruik aanzienlijk ten goede komt.

 

Continental AllSeasonContact in maat 175/65 R14

 

Goodyear Vector 4Seasons G-2

Op de derde trede van het podium staat een model dat van zijn debuut af aan al zeer vaak door experts is onderscheiden. De moderne rubbercompound in combinatie met een geweldige eigen loopvlaktechnologie maakt de band tot een uitstekende keuze voor het hele jaar.

Wat bij de Vector 4 Seasons zeker in het oog springt is de levensduur. De slijtagebestendigheid is door ADAC becijferd met de hoogst mogelijke score van 1,0. Dit betekent dat we absoluut niet hoeven te vrezen dat de band snel moet worden afgedankt.

Daarnaast heeft de Goodyear in drie categorieën de beoordeling 'goed’ gescoord in de ADAC-test van dit jaar voor maat 175/65 R14:

 

Gedrag op nat wegdek

Gedrag op ijzig wegdek

Brandstofefficiëntie (verbruik)

 

Wist je dat...


Charles Goodyear, wiens achternaam het Amerikaans bedrijf draagt, niets met het merk te maken heeft? De oprichters hebben hem op deze wijze geëerd voor het feit dat hij met zijn uitvindingen de grondlegger is van de moderne rubberindustrie.

 

Goodyear Vector 4Seasons G-2 in maat 175/65 R14

 

Nokian WeatherProof

De Finse premiumfabrikant staat met name bekend als expert op wintergebied. Modellen uit de WR-serie behoren tot de wereldtop onder koude, zware weersomstandigheden. Nokian heeft echter ook wat te bieden voor andere seizoenen. In de catalogus van het merk bevinden zich tevens hoog beoordeelde zomerbanden en zeer effectieve vierseizoenenbanden, zoals wordt bevestigd door de ranking van dit jaar.

De WeatherProof, oftewel 'weerbestendig’ is een band die uitstekend presteert onder alle omstandigheden. Het rubber beschikt over een zeer moderne directionele constructie met agressieve blokkenplaatsing, die dynamisch rijden ten goede komt.

Ook de herfst-winterparameters verdienen lof. Nokian heeft een hoge waardering gekregen in regen-, sneeuw- en ijstests. Op droog wegdek doet de band het wat minder goed. De Duitse specialisten waarderen daarnaast ook de duurzaamheid van de band, die is beoordeeld met een 1,5 (zeer goed).

 

Het directionele loopvlak van de Nokian WeatherProof doet het uitstekend het hele jaar door en beschikt over een reeks innovatieve oplossingen:

 

Nokian WeatherProof


Agressieve blokkenplaatsing

De sterk dwars lopende blokken in het centrale gedeelte ondersteunen de bestuurder ongeacht de wegomstandigheden. Ze bevorderen de waterafvoer door de groeven en verschaffen volledige controle over het voertuig, zelfs bij dynamisch rijden.

Onregelmatige lamellen

Deze verbeteren de tractie in de winter aanzienlijk. De lamellen grijpen de sneeuw goed vast en voorkomen dat de auto ongecontroleerd gaat slippen tijdens moeilijke omstandigheden.

Moderne compound

De ideaal geselecteerde proporties zorgen ervoor dat de band optimaal elastisch blijft over een breed temperatuurbereik. Dit biedt bescherming tegen voortijdige slijtage en zorgt ook voor een hoog akoestisch comfort.

Directionele lange groeven

Deze voeren doeltreffend water af en helpen bij het remmen op verschillende typen wegdek. Ze stabiliseren het rijden en zorgen voor zekere besturing.

 

Nokian WeatherProof in maat 175/65 R14

 

Regen vormt tijdens ieder seizoen een gevaar op de weg.

Regen vormt tijdens ieder seizoen een gevaar op de weg.

 

Vierseizoenenbanden: hoe maak je de juiste keuze?

Vierseizoenenbanden worden over het algemeen gemaakt met een gematigd klimaat en milde seizoenen voor ogen. In ons land, waar de zomer heet kan worden en de winter intens koud, is het belangrijk om goed na te denken voordat je dit type banden aanschaft.  Let goed op de constructie van het loopvlak en de bandenmarkering. Kies bij voorkeur een model met homologatie voor de winter (3PMSF-symbool – sneeuwvlok met drie toppen). Zo heb je garantie geeft dat dit model een plotselinge aanval van intensieve vorst kan weerstaan.

Vierseizoenenbanden besparen problemen en kosten voor het wisselen van banden per seizoen, dus is het verstandig om te investeren in duurdere, erkende modellen. We moeten immers het hele jaar met deze banden de weg op, zowel bij ijs en regen als op hete dagen. Veiligheid moet altijd worden gewaarborgd, ongeacht de rijstijl of de afgelegde route.

 

Vergelijk de test met resultaten van andere organisaties en de Ranking van vierseizoenenbanden 2018


Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)

 1. SSL beveiligde betaling
 2. Snel en gratis bezorgd
 3. Alleen kwaliteitsmerken
 4. Al meer dan
  2.000.000 klanten
 5. Montagepartners