ADAC Winterbandentest 2018/2019

 • Auteur: OPONEO.NL

Geschikte winterbanden zijn een van de hoofdzakelijke factoren voor de veiligheid van autobestuurders. Het is verstandig om al in de herfst op zoek te gaan naar geschikt rubber, voor als de eerste sneeuw uit de lucht dwarrelt of de temperatuur plotseling flink daalt. Motorvoertuigenorganisaties testen populaire modellen aan de lopende band om mensen te helpen bij hun keuze. Een van de meest prestigieuze bandentests is die van de Duitse automobielclub ADAC, waarvan wij de resultaten regelmatig op onze website plaatsen.

 

Geschikte banden verschaffen rijveiligheid onder winterse omstandigheden.

Geschikte banden verschaffen rijveiligheid onder winterse omstandigheden

 

Waar houdt de ADAC zich mee bezig?

Deze Duitse bond legt zich al meer dan 100 jaar toe op verkeersveiligheid. De resultaten van haar onderzoeken worden algemeen als toonaangevend beschouwd. Heden is ADAC een van de grootste auto-organisaties ter wereld, met meer dan 20 miljoen leden.

De autoclub houdt zich met veel meer zaken bezig dan alleen banden. Er wordt ook aandacht besteed aan de kwaliteit van andere onderdelen die van invloed zijn op de veiligheid van passagiers. Enerzijds wordt de kreukelzone getest en worden geschikte kinderstoeltjes aanbevolen, anderzijds wordt de capaciteit van tunnels en veerponten gemeten. De bond geniet zoveel status dat ook nieuwe automodellen worden voorgelegd aan haar specialisten.

Daarnaast maakt ADAC actief reclame voor wegverkeer en motorsport. De club geeft tijdschriften, atlassen en wegenkaarten uit en biedt ook wegenhulp. Zo wordt de organisatie door chauffeurs over de hele wereld erkend en gewaardeerd.

 

Bekijk welke modellen als beste uit de ADAC 2018/2019-tests komen:
 

 • ADAC-winterbandentest maat 175/65 R14 T

 • ADAC-winterbandentest maat 205/55 R16 H


Bekijk welke modellen als beste uit de ADAC 2017/2018-tests komen:
 

 

Hoe lees je de ADAC-testresultaten af?

Het doel van de tests is om na te gaan of de gegeven banden bestendig zijn tegen verschillende weersomstandigheden en de bestuurder voldoende veiligheid en rijcomfort bieden.

 

Daarbij wordt rekening gehouden met 8 factoren:

 • bandgedrag op een droog wegdek (15% van de beoordeling),

 • bandgedrag op een nat wegdek (30% van de beoordeling),

 • bandgedrag op een besneeuwd wegdek (20% van de beoordeling),

 • bandgedrag op een ijzig wegdek (10% van de beoordeling),

 • lawaai en rijcomfort (5% van de beoordeling),

 • brandstofverbruik (10% van de beoordeling),

 • levensduur (10% van de beoordeling)

In iedere categorie wordt een cijfer van 1 tot 5 toegekend.

 

  Beoordeling Beoordeling Interpretatie

1.

sehr gut

zeer goed
 

wordt nooit toegekend
 

2.

gut

goed
 

aanbevolen band
 

3.

befriedigend

bevredigend

aanbevolen band
 

4.

ausreichend

voldoende
 

de band voldoet aan de basisvereisten
 

5.

mangelhaft

onvoldoende
 

afgeraden band
 

 

Bij het opstellen van de testresultaten besteedt ADAC speciale aandacht aan de balans van de banden. Dit betekent dat een aanbevolen model een goede beoordeling moet scoren in alle categorieën. Indien een deel van de factoren als zeer goed wordt aangemerkt maar de rest onder de norm blijft, ontvangt de band geen positieve beoordeling.

Opvallend genoeg werd de hoogste beoordeling tot nu toe nog nooit toegekend, omdat de bond uitgaat van verdere ontwikkeling van de bandenmarkt. De maximale score zal pas worden toebedeeld aan modellen die in de toekomst tot stand zullen komen aan de hand van technologische vooruitgang. Dankzij dit ‘reserveniveau’ kunnen de factoren van innovatieve oplossingen straks beter worden vergeleken met de vandaag de dag beschikbare producten.

 

Wist je dat...
 

producenten geen invloed kunnen uitoefenen op de selectie van de modellen die aan de test worden onderworpen? De banden worden gekozen aan de hand van de huidige marktsituatie. Er  worden zowel premiumbanden als banden uit lagere prijsklassen getest. Alle geteste banden worden gekocht bij openbare distributeurs.

 

ADAC biedt o.a. ook wegenhulp

ADAC biedt o.a. ook wegenhulp

 

Waar kan ik de testresultaten vinden?

Als het model waar je interesse in hebt, niet voorkomt in de ADAC-ranglijst, bekijk dan ook de resultaten van tests door organisaties als AutoBild, AutoZeitung, Auto&Moto&Sport en Allrad. Je kunt ook informatie zoeken in publicaties uit eerdere jaren of van andere bandmaten.

Wij plaatsen continu testresultaten van ADAC en andere vooraanstaande motorrijtuigenorganisaties op onze website. Deze resultaten kun je eenvoudig vergelijken met de beoordelingen van onze klanten, die de banden hebben kunnen onderwerpen aan de zwaarste tests.

Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)

 1. SSL beveiligde betaling
 2. Snel en gratis bezorgd
 3. Alleen kwaliteitsmerken
 4. Al meer dan
  2.000.000 klanten
 5. Montagepartners