All-season banden of Zomerbanden?

 • Auteur: OPONEO.NL

Zomerbanden en vierseizoensbanden.


Zomerbanden en all-season banden.

Zomerbanden zijn speciaal bedoeld voor weersomstandigheden die tussen de lente en de herfst voorkomen. Daarnaast zijn zomerbanden beperkt tot gebruik bij temperaturen ten minst tot 7 graden celsius. Wanneer de temperatuur onder de 7 graden daalt verliezen zomerbanden hun grip op de weg.

All-season banden zijn universeel en vormen een combinatie van de unieke eigenschappen van zomer- en winterbanden. Het samenbrengen van deze eigenschappen in één band is dan ook altijd een enorme uitdaging. Elke vierseizoensband is uiteindelijk een compromis op het terrein van prestaties om zo veel mogelijk te kunnen voldoen aan de eisen van de gebruiker. Deze compromis wordt dan ook lastiger naarmate de naarmate de variatie van de omstandigheden uitbreiden waarin de banden gebruikt zullen worden.


 

summer-or-all-season-1-0

Vierseizoensbanden en zomerbanden. Links: vierseizoensbanden, rechts: zomerbanden

All-season banden of zomerbanden? - De Verschillen

Zomer en all-season banden verschillen in profiel, type rubber en vorm.

Het loopvlak van een all-season band heeft meer lamellen dan een zomerband. De lamellen zijn gemaakt voor beter grip bij het rijden in de sneeuw. In de zomer daarentegen betekent meer lamellen op een band minder stijfheid welk een negatieve invloed heeft op remprestaties en grip op droge en natte ondergronden.

Beide type banden hebben drie typen profielen: symmetrisch, asymmetrisch en het richtingsgebonden profiel.

Het loopvlakprofiel van vierseizoensbanden kent meerdere, verschillende patronen ieder met een eigen richting en specifieke functie. In de schouderzone bevinden zich minder lamellen (voor zomer gebruik) terwijl zich op het loopvlak juist méér lamellen bevinden voor betere grip in winter omstandigheden.

Asymmetrische patronen op het profiel van all-season banden maken een combinatie van de eigenschappen die nodig zijn voor het rijden in winterse én zomerse omstandigheden mogelijk. Het loopvlakprofiel van een vierseizoensband heeft vaak aan de buitenkant een profiel dat lijkt op die van zomerbanden.
 

summer-or-all-season-2-7

Vierseizoensbanden en zomerbanden. Een vierseizoensband met duidelijk zichtbare winter en zomer profielen

De gebruikte rubbersamenstelling van vierseizoensbanden zijn bedoeld voor optimale prestaties bij zowel zomerse als winterse temperaturen. Daarentegen is de rubbersamenstelling van zomerbanden compromisloos; prestaties zijn alleen bedoelt voor temperaturen van 7 graden en hoger. All-season banden zullen het qua prestaties dan ook afleggen tegen zomerbanden naarmate de temperatuur stijgt.

Wanneer men naar de dwarsdoorsnede van een band kijkt zijn de zichtbare contouren de opmaak van de vorm van een band. De grote van de omtrek, gezien vanaf de dwarsdoorsnede van de band is ook grotendeels bepalend voor de grote van het gedeelte dat contact maakt met het wegoppervlak. Dit is op zijn beurt zeer bepalen voor de hoeveelheid grip een band heeft.

Bij zomerbanden is de contour van de omtrek ronder waardoor zij ook minder rolweerstand ondervind. Ook zorgt dit voor meer grip in zomerse weersomstandigheden. Vierseizoensbanden hebben net zoals winterbanden een grotere "schouder" en een meer rechthoekige contour voor betere grip op het wegdek in winter. Daarentegen zorgen deze eigenschappen op hun beurt voor meer rolweerstand en verhogen zij het brandstofverbruik tijdens de zomer.

Wat betekenen de symbolen op zomer- en all-season banden?

Op zomerbanden staan er geen specifieke symbolen die betrekking hebben op het gebruik per seizoen.

Op vierseizoensbanden staat vaak "M+S" (modder plus sneeuw). Dit symbool is bedoelt voor vierseizoensbanden voor de Amerikaanse markt. Voor de Europese markt gebruikt men een symbool van de een berg met drie pieken met daarin een sneeuwvlok. Vaak staat naast voorgenoemde symbolen nog de woorden "ALL SEASON" en daarbij nog hebben sommige producenten ook eigen symbolen op de banden gedrukt om aan te duiden dat ze het hele jaar door gebruikt kunnen worden.
 

summer-or-all-season-3-0

M+S banden

All-season banden en zomerbanden getest.

Vierseizoensbanden worden vakker vergeleken met de winter- dan met de zomerbanden. Tests (zoals die van ADAC of van AutoBild) laten zien dat all-season banden over het algemeen minder presteren dan goede, seizoen specifieke banden terwijl vierseizoensbanden vaak beter zijn dan goedkope, seizoen specifieke banden (vaak in China gemaakte banden).

Volgens de regel presteren all-season banden minder goed dan zomerbanden. De resultaten laten zien dat vooral bij het remmen en in handling zomerbanden het onder droge weersomstandigheden beter doen (AutoBild 2009 test van 205/55R16 banden). Door hun rubbersamenstelling en specifieke loopvlakprofiel presteren zomerbanden beter in droge weersomstandigheden.

Vierseizoensbanden zoals de Vredestein Quatrac 3 en de Dunlop SP 4 All Seasons presteren zeer goed in testen op natte ondergronden en vooral in onderdelen waarbij de aquaplanning eigenschappen getest word. Hierbij geld echter nog steeds dat zomerbanden beter presteren maar dat vierseizoensbanden nog altijd beter zijn dan goedkope banden (vooral de goedkopere Chinese banden).

Voordelen van vierseizoensbanden

All-season banden zijn bedoelt om het hele jaar door acceptabele resultaten te geven met name bij matig gebruik. Met dergelijk banden bent U altijd voorbereid op onverwachte weerstomstandigheden in winter en lente. Het voorname voordeel is dan ook hun veelzijdigheid.

Bovendien hoeft U vierseizoensbanden ook niet te wisselen waardoor een bezoek aan de garage minder vaak nodig zal zijn. Hoewel dit tijd en geld bespaart zult U alsnog om de zo veel tijd de wielen moet laten afstellen.

Een goede set vierseizoensbanden van een bekend merk is nog altijd beter dan meerder sets seizoen specifieke banden. Rijdt U minder dan vijf- à zesduizend kilometer per jaar en voornamelijk in stedelijke gebieden dan is dit de oplossing voor U.

Reden: rijden in de stad zorgt voor relatief weinig slijtage en de banden zullen dan ook niet snel hun rijeigenschappen verliezen. Bij normaal gebruik zullen vierseizoensbanden eerder oud worden dan versleten. Hierbij moet men niet vergeten dat in (rand)stedelijke gebieden de weersomstandigheden zelden extreem zijn. Aanbevolen word om eerder 4 tot 5 jaar lang vierseizoensbanden te gebruiken (of tot 40 duizend kilometer) dan om tien jaar lang de zelfde twee sets winter- en zomerbanden te gebruiken.

Voordelen van zomerbanden.

Het grootste voordeel van zomerbanden gebruiken ten opzichte van vierseizoensbanden is hun prestatie eigenschappen. Het type autoband dat U gebruikt heeft een grote invloed op de rij veiligheid. Iedere type autoband is uiteindelijk het resultaat van een compromis van eigenschappen echter zijn vierseizoensbanden door hun veelzijdigheid onderhevig aan meer compromissen in design en veiligheid dan seizoen specifieke banden.
 

summer-or-all-season-4-01

Het loopvlak van een winterband

Neemt men de beste zomerbanden en de beste vierseizoenbanden dan zijn eerdergenoemde onovertroffen in rij prestaties op natte en droge weg oppervlakken. Samengevat bieden zomerbanden meer rij comfort, kortere rem afstanden, meer controle, zijn geluidsarm en zorgen voor lager brandstofverbruik.

Zomerbanden gaan bovendien langer mee dan vierseizoenbanden. Hoe meer kilometers U maakt hoe belangrijker de duurzaamheid van de band. Bovendien zijn zomerbanden minder duur in aanschaf dan vierseizoenbanden van dezelfde klasse of fabrikant.

Vergeet U echter niet dat midden en hoger klasse auto's het best presteren met seizoen specifieke banden.

Welke type autobanden moet ik kiezen? Vierseizoenbanden of zomerbanden?

Kies zomerbanden als U:

 • Meer dan vijf- à zesduizend kilometer per jaar rijdt
 • Het vaakst buiten de stad rijdt of op verschillende wegdekken (steden, snelwegen)
 • Maximale veiligheid eist
 • Comfort en weinig hinder van bandengeluid wenst
 • Laag brandstofverbruik wilt
 • Hoge duurzaamheid wilt
 • Dynamisch rijdt

Kies all-season banden als U:

 • Het hele jaar door op zomerbanden of winterbanden rijdt
 • Niet meer dan vijf- à zesduizend kilometers per jaar rijdt
 • Grotendeels in stedelijke gebieden rijdt
 • Een kalme rijstijl heeft
Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)

 1. SSL beveiligde betaling
 2. Snel en gratis bezorgd
 3. Alleen kwaliteitsmerken
 4. Al meer dan
  2.000.000 klanten
 5. Montagepartners