Bandenventielen - vergeet de regelmatige vervanging niet

 • Auteur: OPONEO.NL

Het ventiel is een element van de auto, waaraan we zelden aandacht besteden. Echter is het uiterst belangrijk om de juiste druk in de band te handhaven. Het beïnvloedt zowel de economie als de rijveiligheid. Lees ons artikel en leer meer over de regelmatige controle en vervanging van ventielen.

Schrader-ventiel, wat is dat? 

Schrader-ventiel is een soort ventiel dat op bijna alle autovelgen wordt gebruikt en meestal de Amerikaanse klep wordt genoemd. Het bestaat uit drie delen: 

 • rubberen of metalen behuizing

 • een metalen buis met schroefdraad aan de binnenkant 

 • een moer om het binnendringen van verontreinigingen te voorkomen

De belangrijkste taak is om een constante bandenspanning te behouden. Het maakt ook het opblazen en leeglopen mogelijk, zonder de structuur te verstoren.

Een beschadigd ventiel kan op grote problemen wijzen

Tijdens het rijden werken verschillende krachten op onze banden in. Dynamisch versnellen, remmen en manoeuvreren leiden tot de vervormingen van het rubber, dat na enige tijd in zijn oorspronkelijke staat terugkeert. 

Vergelijkbare krachten werken ook op het ventiel, dat tot 30° kan buigen. De reproduceerbaarheid van dit fenomeen kan de structuur beschadigen en de band is hierdoor in gevaar om zijn dichtheid te verliezen. Zelfs een minimaal vervormd ventiel kan tussen 0,2-0,7 bar per week verliezen

Een onjuiste bandenspanning verhoogt de kans van beschadigen tijdens het rijden

Een onjuiste bandenspanning verhoogt de kans van beschadigen tijdens het rijden

Een te lage bandenspanning kan tot veel problemen leiden. Het verlengt de remweg (op een nat wegdek zelfs tot 20%!), en kan tot het verlies van controle over het voertuig of de inbreuk op de integriteit van de constructie leiden. Onvoldoende bandenspanning is ook reden tot een snellere slijtage van banden en de ophanging en het remsysteem.

Hoe vaak moet ik het ventiel vervangen om mij veilig te voelen?

De beste tijd om ventielen te vervangen is tijdens de seizoensgebonden vervanging van banden. In het algemeen bieden garages deze service aan. Zelfs in een situatie waarin we vervangbare wielstellen hebben, is de vervanging van ventielen probleemloos. 

Er zijn op de markt verschillende modellen verkrijgbaar. De meest duurzame zijn extra versterkte metalen ventielen, die gerust twee seizoenen kunnen gebruikt worden, rubberen versies kunnen het best elke zes maanden vervangen worden. Deze gewoonte zal de rijveiligheid aanzienlijk verbeteren. 

Bij het vervangen van banden is het goed om over ventielen na te denken

Bij het vervangen van banden is het goed om over ventielen na te denken

Verborgen ventielen. Is het de moeite waard om in deze ventielen te investeren?

Verborgen ventielen worden steeds populairder onder automobilisten. Bijzonder vaak worden ze door eigenaren van lichtmetalen velgen gebruikt.

Dat zijn kortere buizen met een uitgebreide constructie, die niet buiten de rand van een band uitsteken. Ze worden gemonteerd met behulp van een speciale kabel. Ze zijn relatief duur en enigszins meer uitdagend bij de vervanging, maar ze bieden, behalve visuele voordelen, een verhoogde bescherming tegen breuk of beschadiging van een ventiel. 

Verborgen ventielen steken niet buiten de rand uit

Verborgen ventielen steken niet buiten de rand uit

Het rollen van de moeren op ventielen moet niet onderschat worden!

Moeren op ventielen hebben een grotere impact op de rijprestaties en de veiligheid dan je zou denken. Tijdens de reis kunnen vuil, vloeistoffen en andere verontreinigingen op de kanten van het ventiel inslaan. Door het doorlaten van de perslucht worden ze ingedrukt en daardoor wordt het ventiel geblokkeerd en verliest zijn dichtheid. Dat kan leiden tot een snellere drukval in de band

Moeren voorkomen het inslaan van verontreinigingen binnen het ventiel

Moeren voorkomen het inslaan van verontreinigingen binnen het ventiel

Moeren zijn de eenvoudigste en ook de beste oplossing op dit probleem. Ze voorkomen het doorlaten van stof of aarde, waardoor het risico van besmetting wordt geëlimineerd.

Heb jij een moer kwijtgeraakt en ben jij bang voor de gevolgen? Er is een eenvoudige oplossing

Wanneer de auto zonder moer gereden heeft en we vrezen dat de compressor vuil in het gat zal doorlaten, is het goed om een beetje lucht eruit te laten lopen voor het inschakelen van de compressor. Druk op het ventiel met een hard voorwerp, totdat je gesis van lucht hoort. Deze procedure kan verschillende keren herhaald worden om zeker te zijn. Dit is een handige methode maar echter geen garantie van succes. Dit is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid vuil die erin zit. 

De bandenspanning kan aangepast worden volgens de informatie van de producent

De bandenspanning kan aangepast worden volgens de informatie van de producent

Regelmatige vervanging van ventielen is een grote stap in de richting van veilig rijden

Voortdurende controle van de bandenspanning is zeer belangrijk. Daardoor garanderen we vooral de veiligheid en lagere operationele kosten. Onvoldoende bandenspanning kan gevaarlijk voor ons zijn. 

De regelmatige vervanging van ventielen tijdens de seizoensgebonden verwisseling van banden helpt om het risico van drukval te minimaliseren. De kosten zijn laag met zeer tastbare voordelen. Men mag het gezonde verstand en regelmatige controle niet vergeten. Zelfs de vaak vervangen kleppen kunnen beschadigd worden als gevolg van grote belastingen. 

Het ventiel maakt makkelijk opblazen en leeglopen van banden mogelijk

Het ventiel maakt makkelijk opblazen en leeglopen van banden mogelijk

Bij het vervangen van banden bij professionele garages kunnen we zeker zijn van de kwaliteit van de dienstverlening en een juiste montage. Dit is goed om te weten en daarom van gerenommeerde garages gebruik te maken.


Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)

 1. SSL beveiligde betaling
 2. Snel en gratis bezorgd
 3. Alleen kwaliteitsmerken
 4. Al meer dan
  2.000.000 klanten
 5. Montagepartners