Banden eco-labeling– wat staat er op de bandenlabel

 • Auteur: OPONEO.NL

Vanaf 1 november 2012 moeten bandenproducenten volgens nieuwe EU regels alle door hen op markt aangeboden banden van een informatie sticker voorzien. Wat moet U weten over deze sticker en waarvoor dient deze?

Op de stickers wordt de volgende informatie geplaatst:

 • Brandstofefficiëntie
 • Grip op nat wegdek
 • Rolgeluid

Het idee achter de labeling is om de consument bewuster maken van een tweetal factoren:

 • Milieuaspecten. Door het aangeven hoe brandstofefficiënt een band is en de hoeveelheid geluid het produceert.
 • Veiligheid. Door aan te geven hoe goed de grip is op een nat wegdek

Deze gestandaardiseerde bandenlabel moet de consument informeren over prestaties van alle type banden, zowel van A-merken als van B-merken. Het moet het de consument makkelijker maken banden van verschillende merken te vergelijken en bewust te kunnen kiezen voor het meest veilig en milieuvriendelijk product.

eco-labeling

Banden eco-labeling

Waarom is er gekozen voor deze informatie op de label?


Nieuwe EU regelgeving moet nadruk leggen op ecologische aspecten van autobanden verbruik. De Europese Unie wil de komende jaren de CO2 uitstoot gaan beperken. De weerstand die optreedt bij het contact maken van de band met het wegdek (rolweerstand) heeft een grote invloed op brandstof verbruik, wat op zijn beurt invloed heeft op de hoeveelheid CO2 die een auto produceert. Ook veiligheidsaspecten komen hierbij kijken waarbij rekening word gehouden met o.a. de remafstand.
 

Grip op nat wegdek en rolweerstand:

De nieuwe technologie maakt het mogelijk om rolweerstand te beperken zonder dat dit ten koste gaat van de grip op de weg. Eisen gesteld met betrekking tot rolweerstand moeten worden afgestemd op ontwikkelingen in de banden industrie. Ze moeten zowel vooruitgang stimuleren maar tegelijkertijd moeten ze ook proportioneel zijn; het mag zeker niet ten koste van de veiligheid gaan.

Veiligheidsfactoren de niet op de label zijn aangegeven

De nieuwe EU labels zullen o.a. informatie bevatten over de rem prestaties op een nat wegdek. Overig factoren die bijdragen bij de veiligheid zijn:

 • Bescherming tegen aquaplanning
 • Handling op droog en nat wegdek
 • Rem prestaties op droog wegdek
 • Grip in de sneeuw (voor sneeuwbanden)

Waarom staat er alleen de grip op nat wegdek op de label vermeld?

 • Door het Europees klimaat komt het vaak voor dat men op een nat wegdek rijdt, dat heeft invloed op de grip en de veiligheid.
 • Bestaande methodes en technieken voor het meten van prestaties op een nat wegdek zijn betrouwbaar en maken vergelijking makkelijk.

Hoe effectief zijn de labels?

Kritiek op de Labels
Hoe lang een bepaalde band mee kan gaan bij normaal gebruik staat er niet aangegeven op de nieuwe labels. Er bestaan grote verschillen tussen banden kwa levensduur. Dergelijk informatie zou een goede prijs/kwaliteits verhouding weergeven welk voor de consument van belang is bij het nemen van een aankoop beslissing.

Leesbaarheid.

Men heeft bij het ontwerpen van de label gekozen voor een voor de consument bekende grafische layout die de aangegeven informatie makkelijk en duidelijk maakt. Op dezelfde manier worden bijvoorbeeld ook labels voor huishoudaparaten ontworpen. Met behulp van kleuren wordt de brandstofefficiëntie en grip op het wegdek aangegeven. Daarentegen wordt het door de band geproduceerde geluidsniveau in cijfers (hoeveelheid decibel) én grafisch weergegeven.
 

Hoe betrouwbaar is de label?

Elke op de markt uitgebrachte band krijgt de label tijdens het process van de homologatie.

Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Commentaren
Re: Banden eco-labeling– wat staat er op de bandenlabel
Dagmara 27-6-2012 Antwoord

Dank je wel voor alle nuttige informatie

Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)

 1. SSL beveiligde betaling
 2. Snel en gratis bezorgd
 3. Alleen kwaliteitsmerken
 4. Al meer dan
  2.000.000 klanten
 5. Montagepartners