Chinese banden – de moeite waard?

 • Auteur: OPONEO.NL

Slechts enkele jaren geleden waren tweedehands of gecoverde exemplaren het enige alternatief voor dure banden van de gerenommeerde producenten. Tegenwoordig wordt de bandenmarkt bestormd door goedkope modellen van Aziatische merken. Zijn „Chinese banden” echter de optimale keuze voor bestuurders die op zoek zijn naar goedkope banden met een goede prijs-kwaliteitsverhouding?

Chinese personenwagenbanden – redden ze het in moeilijke omstandigheden?

Chinese personenwagenbanden – redden ze het in moeilijke omstandigheden?

Chinese banden

Sprekend over „Chinese banden” hebben we vaak Aziatische banden in gedachten, aangeboden door minder bekende producenten. Hier moet een onderscheid worden gemaakt tussen exemplaren geproduceerd in China door internationale bedrijven, en banden als inheemse Chinese producten.

De meeste Westerse producenten, vanwege de lage productiekosten, hebben fabrieken in het Middenrijk. Banden geproduceerd door Europese of Amerikaanse bedrijven in een Chinese fabriek verschillen niet van banden komende uit een fabriek van dezelfde onderneming in een ander land, vb. een Europees land.

 

De verschillen tussen in China geproduceerde merknamen en Chinese merken

De import van banden uit China blijft jaar na jaar groeien. De kwaliteit van de producten aangeboden door de lokale merken wordt steeds beter. Natuurlijk maken ze geen kans in testen met aanzienlijk duurdere, nieuwere modellen van de beste bandenproducenten,  zijn vormen echter een goed alternatief voor bestuurders die op zoek zijn naar goedkope banden. Meestal maken ze een keuze uit de goedkoopste modellen van Aziatische producenten of tweedehands – gebruikte banden banden of ook gecoverde banden. 

Het is waar dat banden van Chinese oorsprong meestal worden gemaakt met minder geavanceerde technolgieën en slechtere rubbermengsels. Ze kunnen ook een minder nauwkeurige afwerking hebben. Het loont echter de moeite om te onthouden dat alle exemplaren die toegelaten zijn in de Europese unie passende testen ondergaan met betrekking tot duurzaamheid en prestaties. Hoewel duurdere Westerse modellen beter zijn, hoeven banden van Aziatische herkomst niet gedemoniseerd te worden, „goede Chinese banden” zijn niet langer een taaltegenstrijdigheid.

 

Aziatische producenten winnen steeds meer aan populariteit in Polen.

Aziatische producenten winnen steeds meer aan populariteit in Polen.

Is de plaats van productie van belang?

De grootste bedrijven hebben productiefabrieken over de hele wereld. Banden geproduceerd in al deze fabrieken – onafhankelijk op welk continent – moeten worden gekenmerkt door een even hoog prestatieniveau en afwerkingsgraad.

Productiefabrieken, die in Azië zijn ontstaan zijn exacte copieën van Europese of Amerikaanse fabrieken. In deze fabrieken worden dezelfde technologieën en machines gebruikt. De halffabrikaten die worden gebruikt voor de productie van banden, zijn ook van dezelfde klasse. De werknemers zijn opgeleid in "de oude fabrieken", en het managementteam is grotendeels afkomstig uit andere Europese fabrieken van het gegeven bedrijf.

Heel belangrijk zijn de kwaliteitsvereisten. De structuren van grote bedrijven omvatten zeer uitgebreide kwaliteitscontrolesystemen, die strikt worden nageleefd in alle productiefabrieken. Gerenommeerde producenten kunnen het zich niet veroorloven om producten van slechte kwaliteit te lanceren op de markt.

 

Chinese bandentesten

Bekijk onze vergelijking van de prestaties van Europese en Chinese banden. Chinese banden versus merkbanden.

 

Chinese banden – waar komt de vraag vandaan?

Overwegend economische overwegingen zijn bepalend voor de keuze van Chinese banden. Vele chauffeurs beschouwen ze als goedkopere bandenvervangers van bekende producenten.

De markt houdt niet van leegtes. Chinese banden worden naar Europa geïmporteerd omdat er een vraag bestaat naar zulk type goedkope producten. De banden van de leidende merken overheersen ze bij alle testen. Daarom moeten ze worden beschouwd als producten van de budgetklasse, dwz. een compromis tussen een lage prijs en de aangeboden prestaties en kwaliteit.

 

Chinese banden – voor- en nadelen

Chinese zomerbanden zijn vooral populair in Europa – vele chauffeurs hebben lagere verwachtingen voor zomerbanden, dit wordt geleid door de overtuiging dat er in de zomer minder kans is op een rit in extreme omstandigheden. Wat zijn de voor- en nadelen van Chinese banden?

 

 

Nadelen:

   

Voordelen:

 
 • slechte resultaten in de remcategorie (vooral op een nat wegdek),

 • lage weerstand tegen aquaplaning.

 • de laagste prijs,                                                             

 • relatief hoge duurzaamheid.

 

Chinese banden – voor wie?

Chinese banden zijn een redelijke keuze voor degenen die:

 • occasioneel gebruik maken van de auto,

 • kleine afstanden overbruggen, hoofdzakelijk in de stad,

 • een stadsauto of een auto van een lagere klasse hebben.

Gebruikers van auto's met een hoger motorvermogen mogen geen gebruik maken van budgetbanden.

 

Chinese banden of gecoverde banden?

Geconfronteerd met een dergelijke keuze lijkt het beter om in te zetten op de nieuwe banden van de budgetproducent. Chinese winterbanden zijn de beste keuze vanwege het feit  dat hun karkas, dwz. hun intern skelet, niet vermoeid is door de vele overwonnen kilometers vóór het coveren. Een ander argument voor het kopen van een nieuw exemplaar is de garantie waardoor deze verplicht is gedekt. Bijkomend zal een coverband nooit zo homogeen zijn als een nieuwe band, wat zich vertaalt in een lager reiscomfort, trillingen en geluid.

Goedkope Chinese winterbanden of coverbanden?

Goedkope Chinese winterbanden of coverbanden?

Kan de kwaliteit van Chinese banden in de toekomst veranderen?

De auto-industrie in Azië is nog steeds erg dynamisch aan het ontwikkelen. Chinese automerken getuigen hiervan. Meer en meer Chinese automerken verschijnen op de Europese wegen en ze verzamelen goede opinies.

Bijkomend is het vanaf 2012 verplicht om een etiket aan te brengen met basisinformatie over hun prestaties zoals energie-efficiëntie, grip op een nat oppervlak en extern rolgeluid.

De groothandel uit China houdt langzaam op om door Europeanen te worden geassocieerd met een slechtere kwaliteit.

 

Bandenproducenten

De meest populaire Chinese bandenmerken zijn:

Chinese autobanden zijn niet enkel banden voor personenwagens. Er zijn ook Chinese vrachtwagenbanden en zelfs Chinese landbouwbanden beschikbaar.

 

Andere producenten uit het Verre Oosten

Veel merkenbanden uit Azië worden ten onrechte beschreven als Chinees. De grootste bandenimporteurs brengen ook banden uit andere landen. Zeetex en Infinity komen uit de Verenigde Arabische Emiraten. GT Radial is op zijn beurt een bedrijf uit Indonesië. De lokale bedrijven investeren zwaar in de ontwikkeling van de auto-industrie. Hun producten worden vervaardigd met behulp van de nieuwste technologieën en dat zijn geen slechtere banden dan de Europese economische merken. Het merk Zeetex groeit bijvoorbeeld zo dynamisch dat het door velen wordt beschreven als inspirerend voor het premium segment. Momenteel is Zeetex één van de beste economische merken, een combinatie van veiligheid, comfort, ecologie en een aantrekkelijke prijs.

Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)

 1. SSL beveiligde betaling
 2. Snel en gratis bezorgd
 3. Alleen kwaliteitsmerken
 4. Al meer dan
  2.000.000 klanten
 5. Montagepartners