Geschiedenis van Minerva-banden

  • Auteur: OPONEO.NL

Als eerbetoon aan de Romeinse godin van de kunst, nijverheid, maar ook van de wijsheid, kreeg de autoproducent aan het begin van de 20e eeuw haar naam. Bijna 100 jaar later heeft een bandenmerk als eerbetoon aan dat bedrijf dezelfde naam gekregen. In deze geschiedenis heet iedereen Minerva.

Feitelijk begint deze analogie nog veel eerder, want Minerva, de Romeinse godheid in harnas en helm, heeft haar wortels in de Etruskische mythologie, waarin – naar men zegt – een godin met de naam Menfra voorkomt. Ze werd vereenzelvigd met de Griekse Athene en niet alleen vereerd door handwerkslieden, maar ook door kunstenaars en artsen. Meer dan tweeduizend jaar later is zij niet alleen een dankbaar symbool in de kunst, maar ook in de meest uiteenlopende industriële branches.
 
Zo ging het ook op de grens van de 19e en 20e eeuw toen in België het automerk Minerva ontstond dat zich later specialiseerde in de productie van grote, luxe auto's met een sportief karakter. In de hoogtijdagen concurreerden haar modellen zelfs met Rolls Royce. In de jaren 30 van de 20e eeuw verdween het bedrijf van de markt, maar zijn reputatie, met name in de Benelux-landen, was zo sterk dat in 1992 een nieuw bandenmerk uit Antwerpen haar naam heeft gekregen (veel later heeft een van de Belgische radiostations ter ere van het automerk ook de naam Minerva gekregen).

Minderva heeft een lange geschidenis maar het is een minder bekend merk.

Minerva is een minder bekend merk maar heeft wel een lange geschiedenis.

Onder de vleugels van Deldo

Vanaf begin is het Belgische bedrijf Deldo Autobanden N.V., een van de grootste bandengroothandels van Europa, schepper en eigenaar van het bandenmerk. Het bedrijf werd in 1973 opgericht en de hoofdvestiging bevindt zich in Antwerpen. De oprichters, het echtpaar Jos Delcroix en Paula Donkers, hadden een zwak voor de oude auto's die later voor de naam van het bandenmerk van Deldo heeft gezorgd. De naam van het familiebedrijf is op zijn beurt gevormd uit de eerste letters van hun achternamen (DELcroix en DOnkers).
 
Deldo verkoopt banden naar 46 landen op de hele wereld. Alleen al in 2010 was zijn omzet hoger dan 325 miljoen euro en verkocht het bedrijf 7,5 miljoen stuks banden. Naast distributieactiviteiten (samenwerking met 35 bandenmerken) bestaat het portfolio van het bedrijf uit eigen merken, zoals Fortuna, Imperial en het vanaf het begin aangehaalde Minerva. Deldo vertegenwoordigt in Europa ook de merken Wanli, Rockstone en Roadstone.

Productie van de banden van Minerva.

Productie van Minerva-banden.

Opening naar Azië

Het belangrijkste en eerste kind van de Belgische onderneming blijft echter Minerva. In eerste instantie werkte Deldo bij het ontwerpen samen met het Duitse concern Continental. Het resultaat van deze samenwerking was de verplaatsing van de productie van Minerva-banden naar de Continental-fabriek in Roemenië. Dankzij de snelle ontwikkeling van het verkoopnetwerk van Deldo in Europa en steun van het speciaal voor dit doel opgerichte Minerva Trading N.V. bereikten banden van dit merk snel de West-Europese markten waar ze een stevige positie verworven in het budgetsegment.
 
Het partnerschap met Continental duurde bijna het hele decennium, maar bracht in de ogen van het Belgische bedrijf op een gegeven moment niet meer de verwachte voordelen. Aan het begin van de 20e eeuw is daarom de volledige productie van de Minerva-banden overgeplaatst naar China en Zuid-Korea. Het contract dat is ondertekend met de Chinese producent South China Tire and Rubber Company speelde hierin een sleutelrol. Toegang tot een moderne fabriek was niet het enige voordeel voor Deldo. Dankzij deze samenwerking verschenen ook twee merken van SCTR in het portfolio van de Belgen: Wanli Tire en Sunny.

Magazijn in de Minerva-bandenfabriek

Een miljoen klanten per jaar

Verder is de productie van Minerva-banden gediversifieerd. In de beginjaren werden de kleine maten gemaakt in de fabriek van SCTR en de grote maten in Korea. Momenteel worden de banden van het Belgische bedrijf naast China ook in Rusland geproduceerd.
 
In 2007 is in de ontwerpbureaus van South China Tire and Rubber een nieuwe reeks modellen en maten ontwikkeld voor het merk Minerva. In het begin bood het merk uitsluitend banden voor personenauto's en SUV's, maar sinds 2011 is het aanbod uitgebreid met banden voor vrachtwagens en ontwikkelde Minerva zich als leidend bandenmerk van de Deldo-stal. Op dit moment kan het merk pronken met een jaarlijkse verkoop op het niveau van een miljoen banden.

 

Kijk naar Minderva-banden aanbieding

 

Fotogalerie

Reclame van Minderva-banden.
Reclame van de banden van Minderva.
Magazijn van Minerva-banden.
Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)

  1. SSL beveiligde betaling
  2. Snel en gratis bezorgd
  3. Alleen kwaliteitsmerken
  4. Al meer dan
    2.000.000 klanten
  5. Montagepartners