Het is nuttig om de onderverdeling van autobanden in verschillende klassen te kennen. Weten in welke situaties je duurdere premiumbanden moet nemen en wanneer je voor goedkopere alternatieven uit het economysegment moet gaan, is wel handig tijdens je aankoop. Zo kies je modellen uit die optimaal voldoen aan jouw verwachtingen en financieel binnen het plaatje passen. 

Wat te kiezen? Is het de moeite waard om te investeren in dure banden?Welke bandenklasse moet je kiezen?

Veel automobilisten stellen zichzelf voorafgaand aan hun definitieve keuze de vraag uit welke klasse hun toekomstige banden moeten komen. Het antwoord is buitengewoon belangrijk en moet bij voorkeur zo vroeg mogelijk in het besluitvormingsproces vallen. De klasse houdt namelijk verband met de belangrijkste parameters. De juiste keuze zorgt ervoor dat de banden niet alleen goed op de auto zijn afgestemd maar ook op de behoeften van zijn bestuurder. Ook financiële kwesties spelen hier natuurlijk een rol. Wie een beperkt budget heeft, kan eenvoudiger bepalen of het wel haalbaar is om premiumbanden te nemen.

Bandenklassen, wat zijn dat?

Klassen, segmenten, categorieën – deze woorden kom je voortdurend tegen als je over banden leest. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er enkele mythen en misverstanden over deze begrippen zijn ontstaan. In dit artikel vind je informatie die een nieuw licht werpt op de categorisering van banden.

Wat betreft prestaties, duurzaamheid, kwaliteit en prijs worden banden onderverdeeld in drie klassen:

  • budgetklasse (economyklasse),

  • middenklasse

  • premiumklasse

Budgetbanden

Deze zijn geschikt voor kleine stadsauto’s. Het zijn ideale banden voor automobilisten met een rustige rijstijl die hoofdzakelijk door de stad rijden en niet heel veel kilometers per jaar afleggen.

Banden uit de middenklasse

Banden voor automobilisten die op zoek zijn naar evenwichtige, gemiddelde prestaties. Ze kunnen op de meeste populaire auto’s worden gemonteerd. Ze zijn zowel geschikt voor in de stad als op de lange routes.

Premiumbanden

Deze zijn een goede keuze voor auto’s met een groot motorvermogen. Deze banden voldoen aan de verwachtingen van de meest veeleisende automobilist. Bij premiumbanden worden moderne oplossingen, de beste materialen en meest geavanceerde productietechnologieën toegepast. Daardoor hebben premiumproducten vaak aanzienlijk betere eigenschappen, zoals betere grip op nat wegdek en een lagere rolweerstand.

Wil je weten welke modellen per klasse het beste zijn beoordeeld door klanten van Oponeo? Bekijk onze rankings!!

Ranking van economybanden

Ranking van middenklasse banden

Ranking van premiumbanden

Bandenklassen en de vereisten en de verwachtingen van automobilisten

Waar moet je je door laten leiden bij het kiezen van banden? Om deze vraag te beantwoorden, moet je goed bedenken welke eisen je aan een band stelt. Dat is niet zo moeilijk. Houd gewoon rekening met enkele van de belangrijkste eigenschappen, zoals:

  • vermogen van de auto – een budgetband op een sportauto met een groot vermogen is niet het meest gelukkige idee,

  • rijstijl – budgetbanden zijn ongeschikt voor automobilisten met een dynamische rijstijl,

  • afgelegde afstanden – als je jaarlijkse aantal kilometers gering is, heeft het weinig zin om te investeren in banden uit de topklasse,

  • gebruiksgebied – stad/lange afstand.

Kies een band uit de budgetklasse als je:Kies een band uit de middenklasse als je:Kies een band uit de premiumklasse als je:
weinig kilometers aflegt per jaarniet zo vaak rijdt om veel belang te hebben bij premium producten
veel kilometers per jaar aflegt
voornamelijk binnen de bebouwde kom rijdtzowel in de stad als op de snelweg rijdtveel rijdt buiten de stad
een stadsauto rijdtdagelijks in een stadsauto zit uit de middenklasse of het hogere segmenteen auto hebt met een krachtige motor met groot vermogen
er een rustige rijstijl op na houdteen gematigde rijstijl hebteen dynamische en agressieve rijstijl hebt

De bovenstaande suggesties gelden ook voor de verdeling van banden op basis van de seizoenen. Auto’s die hoofdzakelijk in de stad worden gebruikt, leggen veel minder kilometers af en rijden in de regel ook rustiger. Daarom heb je in dit geval baat bij vierseizoenenbanden. Deze modellen bieden evenwichtige prestaties en zijn een optie tussen de zomer- en winterbanden in.

Seizoensgebonden banden (zomer/winter) zijn een goed idee voor automobilisten die aanmerkelijk veel vaker buiten de bebouwde kom rijden en grote afstanden afleggen in een jaar. Wie een compromisloos model wil dat extreme omstandigheden aan kan en geoptimaliseerd is voor het betreffende seizoen, zal tevreden zijn met deze keuze.

Lastige naamgeving; de bandenklassen op de etiketten

Sinds een paar jaar hoeven automobilisten die op zoek zijn naar nieuwe banden niet enkel meer af te gaan op de categorisering van de band, waarvoor de prijs meestal de doorslaggevende factor is. Sinds november 2012 geldt in EU-landen een wet die voorschrijft dat bandenfabrikanten concrete informatie over enkele eigenschappen moeten opgeven. Dit is het zogenaamde bandenetiket, waarop je naast het geproduceerde lawaai en eventuele winteraanduiding ook de prestaties kunt aflezen op een schaal van A tot E:

Ook deze eigenschappen worden wel klassen genoemd. Deze zelfde naam van twee totaal verschillende begrippen kunnen verwarrend zijn voor mensen die nog niet zo bekend zijn met de bandenwereld.