Het bewaren van de banden en velgen na het seizoen

  • Auteur: OPONEO.NL

Na het verwisselen van de banden verschijnt vaak de vraag wat je moet doen met de bandenset voor het volgende seizoen? Bekijk de tips voor het juist bewaren van banden en houd ze jarenlang in perfecte conditie.

Momenteel bieden vele bandenservicebedrijven uiteenlopende extra diensten, zoals levering inclusief montage, in het kader waarvan ze de banden die in onze webwinkel zijn gekocht in ontvangst nemen van de koerier en onder de auto monteren.
 
Een andere dienst is het opslaan van banden en velgen. Dit kost meestal enkele tientallen zloty's per stuk. Dit is een bijzonder handige oplossing, maar in de Poolse werkelijkheid zoeken bestuurders meestal zelf een plaatsje voor hun banden in de kelder of garage. In dit artikel beschrijven wij hoe je de banden op de juiste manier kunt bewaren en op welke manier je ze moet voorbereiden.

Als je een hogedrukreiniger gebruikt voor het wassen en afspoelen,
zorg dan voor een veilige afstand (niet minder dan 30 centimeter).

Hoe bereid ik mijn banden voor op opslag?

Allerlei chemicaliën (bv. benzine, oliën, oplosmiddelen, etc.) hebben een schadelijke invloed op het rubber. Daarom moet je de banden eerst goed schoonmaken voordat je ze opslaat.
 
Je kunt hiervoor lauw water met autoshampoo gebruiken en de band reinigen met een sponsje of borstel. Spoel na het wassen het ontstane schuim goed weg.
 
Als je een hogedrukreiniger gebruikt, zorg dan voor een afstand van minimaal 30 cm tot de te wassen band om hem niet te beschadigen.
 
Na het wassen zijn eventuele beschadigingen van de band goed zichtbaar. Bekijk iedere band zorgvuldig om te zien of er geen verontrustende veranderingen zichtbaar zijn. Je kunt meteen de steentjes verwijderen die tussen de profielblokken geklemd zijn geraakt.

Na het wassen kun je de band verzorgen met een cosmetisch
middel dat hiervoor bestemd is.

Het is het beste om de schone banden te beveiligen met geschikte cosmetische middelen. De banden worden daardoor beschermd tegen schadelijke externe factoren en je verlengt hiermee hun levensduur. Lees de bijgevoegde instructie altijd zorgvuldig door voordat u een preparaat toepast (elk middel moet op een andere manier worden gebruikt).
 
Droog de banden of en laat ze goed opdrogen, voordat je verder gaat met het opslaan.

ATTENTIE! Doe geen natte banden in plastic zakken, omdat het water dat achterblijft in banden die zijn ingepakt in plastic, bubbels aan de binnenkant kan veroorzaken.

Met een kwast kun je alle hoeken en gaten van de velg schoonmaken.

Hoe bereid ik aluminium velgen voor op opslag?

Aluminium velgen hebben veel aandacht nodig, vooral als je gebruik maakt van automatische wasstraten. In de hoekjes verzamelt zich dan namelijk remstof, vuil en andere verontreinigingen die na verloop van tijd moeilijk te verwijderen zijn. Maak aluminium velgen bij voorkeur schoon met speciale preparaten die hiervoor bestemd zijn. De samenstelling van die middelen is zodanig gekozen dat ze hardnekkige verontreinigingen verwijderen zonder hierbij de oppervlakte van de velgen te beschadigen. Als je een dergelijk middel gebruikt, let er dan op dat je er niet teveel van op de band spuit.
 
Verspreid het preparaat met een kwast over de hele oppervlakte van de velg. Vergeet hierbij niet de hoeken, gaten en moeilijk bereikbare plaatsen. Wacht hier na enige minuten, spoel het middel eraf en herhaal indien noodzakelijk de behandeling.
 
Voor sommige verontreinigingen kan een lichte schuurpasta nodig zijn of speciale middelen voor het verwijderen van asfalt.
 
Na het wassen van de velgen kun je overgaan op het onderhoud. Het toepassen van een middel dat vuilaanslag voorkomt en tegelijkertijd glans aanbrengt op de oppervlakte is een goed idee. Gebruik hiervoor een speciaal middel voor velgen of een preparaat dat vergelijkbare eigenschappen heeft als carrosserielak.
 
Breng een klein beetje velgenwas of -politoer aan op de velgen. Poets de velgen met de hand of een speciale cirkelvormige schijf die bij eenvoudige velgmodellen het werk aanzienlijk versnelt. Toch zal het nodig blijven om met de hand, met een doekje, bepaalde hoeken bij te werken. Als je geen zin of tijd hebt om te poetsen, kun je ook vloeibare was gebruiken die je niet hoeft uit te poetsen.
 
Koop een tweede set velgen voor de winter – bespaar tijd en geld voor het overzetten van de banden!

Aanbod stalen velgen

Teer die is vastgeplakt op de velg is moeilijk te verwijderen –
met speciaal hiervoor bestemde preparaten gaat het een stuk makkelijker.

Hoe bereid ik stalen velgen voor op opslag?

Stalen velgen vereisen niet zoveel verzorging als aluminium velgen. Het is echter wel de moeite waard om ze goed schoon te maken met water en shampoo of een preparaat voor velgen, gebruikmakend van een spons of borstel. Vuile en vochtige stalen velgen kunnen verroesten tijdens de opslag.

Doe geen vochtige banden in plastic zakken.

Wat zijn de juiste omstandigheden voor het bewaren van banden?

Banden moeten worden bewaard:

  • bij een constante, gematigde temperatuur (van -5 tot +25oC);
  • bij een luchtvochtigheid van maximaal 70%;
  • ver verwijderd van warmtebronnen, zoals radiatoren en ketels;
  • binnen (blootstelling aan de inwerking van zonnestralen bevordert de veroudering van het rubber);
  • ver verwijderd van oplosmiddelen, aardoliederivaten en ozongenererende apparaten (bv. transformators).

De ruimte waar de banden zijn opgeslagen moet af en toe gelucht worden. De meeste specialisten raden aan om de banden te verpakken in plastic zakken, waardoor ze beschermd zijn tegen externe invloeden, verontreinigingen en uv-straling.
 
Denk er aan dat de banden en velgen volledig droog moeten zijn voordat je ze verpakt in plastic zakken. Je kunt ook kiezen voor praktische hoezen van stof die meestal zijn voorzien van een handvat dat verplaatsing van de banden vergemakkelijkt.

Banden zonder velgen moet je verticaal (staand) bewaren en eens in de zoveel tijd omkeren.

Hoe bewaar ik banden zonder velgen en met velgen?

Zet banden zonder velgen verticaal op het loopvlak en verander hun positie minimaal één keer per maand (90 graden draaien). Het is ook een goede oplossing om de banden op een standaard te plaatsen. Zo bevinden ze zich op enkele centimeters boven de vloer. Je kunt een dergelijke standaard ook onder het plafond monteren en op die manier ruimte besparen.
 
ATTENTIE! Hang de banden niet aan haken – ze kunnen hierdoor vervormen, waardoor ze niet meer geschikt zijn voor gebruik.
 
Plaats complete banden op een stapel – de een op de ander. Je kunt een stuk karton of vezelplaat op de vloer leggen om de onderste band te beschermen tegen schuren over de niet altijd gladde en schone ondergrond. Je kunt de banden ook van elkaar scheiden met stukken karton.
 
Een andere mogelijkheid is het ophangen van de banden op speciale haken of standaards die je voor weinig geld kunt kopen via internet of in hypermarkten.
 
Bewaar complete banden niet in staande positie (naast elkaar), omdat de band kan vervormen onder invloed van het gewicht van de velg.

Samenvatting

Banden zijn één van de belangrijkste elementen van de auto. Ze zijn verantwoordelijk voor onze veiligheid en die van de andere deelnemers aan het wegverkeer. Zij moeten in goede staat verkeren en juiste opslag is hiervoor onmisbaar. Goed opgeslagen banden en velgen behouden jarenlang hun eigenschappen.
 
In het volgende artikel vind je de resultaten van de test van winterbanden in de maat 225/40 R18 V/W die zijn bestemd voor sportwagens. Dat moet je zeker lezen!

Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)