Hoe winterbanden klaar te maken voor het seizoen?

  • Auteur: OPONEO.NL

Goed geselecteerde en geteste winterbanden vóór het seizoen kunnen de rijveiligheid aanzienlijk verbeteren. Vraag je je af of de set die je bezit nog steeds goede winterbanden zijn? Zorg voor je veiligheid, ontdek of je een nieuwe set winterbanden nodig hebt.

Controleer vóór het seizoen absoluut de staat van uw winterbanden. Enkel goed geselecteerde winterbanden garanderen een optimale veiligheid op de weg. Hun staat kan het beste gecontroleerd worden vóór het seizoen – zodat, als schade of onregelmatigheden gedetecteerd worden men tijdig men de banden kan repareren of een nieuwe set winterbanden kan aanschaffen. Na de start van het seizoen ontstaan wachttijden, dus het vinden en monteren van het juiste model kan langer duren. Het is beter om dit te vermijden.

 

Vóór het seizoen kan blijken dat uw winterbanden beschadigd zijn.

Vóór het seizoen kan blijken dat uw winterbanden beschadigd zijn.

Winterbanden – controle

De gemakkelijkste manier om te controleren of we nog steeds goede winterbanden hebben is om ze te bekijken van dichtbij. Een zorgvuldige inspectie van de banden duurt slechts enkele minuten, en laat een volledige beoordeling van de staat van de banden toe.

Hoe winterbanden snel en effectief controleren? Dit zijn onze tips:

  • Reinig de band van zand, stof en vastzittende stenen, je kunt ook de banden wassen. Gebruik middelen die de banden niet beschadigen. Sommige detergenten kunnen het verouderingsproces van de rubber versnellen, daarom is het beter om speciale preparaten te gebruiken voor het wassen van de banden.

  • Controleer visueel de staat van de band en controleer de diepte van het loopvlak op verschillende plaatsen. Winterbanden kunnen ongelijk slijten, daarom moet er op verschillende plaatsen gecontroleerd worden.

Als je op de banden uitstulpingen, inkepingen of gescheurde blokken vindt dan is het het beste om naar een professionele onderhoudsdienst te gaan om het probleem na te zien. Beschadigde of rotte banden kunnen in de winter bijzonder gevaarlijk zijn.

 

Hoeveel loopvlak heeft een nieuwe winterband?

De profieldiepte van een nieuwe winterband is afhankelijk van het model. meestal ligt deze tussen 8 en 10 mm. Wanneer is het het beste om onze winterbanden te vervangen door nieuwe? Experts stellen voor om een nieuwe set te kopen op het moment dat de profieldiepte ongeveer 4-4,5 mm is, en in het geval van zomerbanden 2 mm. In de meeste Europese landen is de minimum toegestande hoogte van de rubberlaag 1,6 mm.

Het loopvlak van de band heeft een beslissende invloed op de rijveiligheid in de winter. Helaas treedt er slijtage op tijdens het dagelijks gebruik. Het is nodig om regelmatig de staat te controleren omdat een goede staat van het loopvlak garant staat voor een betere grip op een nat wegdek en een effectieve preventie van aquaplaning.

 

Het loopvlak van een nieuwe band is ongeveer 8-10 mm.

Het loopvlak van een nieuwe band is ongeveer 8-10 mm.

Winterbanden welk loopvlak?

De juiste profieldiepte is met name belangrijk voor winterbanden die werken onder veel extremere omstandigheden dan zomerbanden. Met de slijtage van het loopvlak verliezen winterbanden die eigenschappen die de rijveiligheid garanderen. Rekening houdende met de nieuwste tests is de optimale limiet voor winterbandengebruik 4,5 mm. Winterbanden met een loopvlak lager dan deze waarde verliezen hun tractie-eigenschappen en kunnen onveilig blijken in moeilijke omstandigheden.

Om de profieldiepte te controleren kan men een schuifmaat, balpen, potlood of lucifers gebruiken. De eenvoudigste manier is om een lucifer in te steken en met een balpen de diepte te markeren op de lucifer, en vervolgens de gemarkeerde lengte op de lucifer op te meten met een liniaal.

 

Om de profieldiepte te controleren kan men een schuifmaat, balpen, potlood of lucifers gebruiken. De eenvoudigste manier is om een lucifer in te steken en met een balpen de diepte te markeren op de lucifer, en vervolgens de gemarkeerde lengte op de lucifer op te meten met een liniaal.

 

De profieldiepte meten met een lucifer, balpen en een schuifmaat.

De profieldiepte meten met een lucifer, balpen en een schuifmaat.

Hoeveel jaar houden winterbanden het uit?

De profieldiepte is niet het enige aspect, wat in aanmerking dient te worden genomen bij het controleren van banden. Uitgedroogde of ogenschijnlijk beschadigde banden komen ook in aanmerking voor vervanging. Met name goedkope winterbanden van niet-geverifieerde producenten worden gekenmerkt door een verlaagde duurzaamheid. Niet alle goedkope winterbanden zijn van lagere kwaliteit, het is echter de moeite waard om te overwegen vóór de aankoop en om gerenommeerde winterbandenmerken te kiezen.

Een belangrijk punt is ook de ouderdom van de band. Modellen ouder dan drie jaar worden mogelijks niet meer geproduceerd. Als u zo een band beschadigt is het mogelijks moeilijk om een identiek model op de markt te vinden. Dan moet je twee banden vervangen, niet één.

Oude winterbanden verhogen het risico op een ongeval gedurende het rijden. De rubber ondergaat verouderingsprocessen, er wordt aangenomen dat de maximale leeftijd van de band 5 jaar is, na deze periode biedt de band geen optimale grip meer zelfs als de profieldiepte groot genoeg is. Een juiste druk in de winterbanden is ook belangrijk voor de rijveiligheid, goede banden houden de druk in de banden binnen de normen gedurende een lange tijd.

 

Welke druk in de winterbanden?

Heb je een dilemma om het optimale niveau voor je wagen te kiezen? Bekijk ons artikel en ontdek wat de druk in winterbanden zou moeten zijn en maak kennis met de huidige normen voor seizoensbanden.

 

Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)

  1. SSL beveiligde betaling
  2. Snel en gratis bezorgd
  3. Alleen kwaliteitsmerken
  4. Al meer dan
    2.000.000 klanten
  5. Montagepartners