Kinderstoeltjes in de auto: wanneer en hoe precies?

 • 15-4-2019
 • Auteur: OPONEO.NL

Veiligheid is een van de belangrijkste punten in het verkeer. Hierbij gaat het niet alleen om de banden onder de auto en de manier waarop de bestuurder rijdt. Er zijn bepaalde regels waar alle inzittenden zich aan moeten houden die te maken hebben met de veiligheid. En dat geldt natuurlijk ook voor de allerkleinsten. Zij zijn het meest kwetsbaar en weten niet wat zij moeten doen bij een ongeluk. Daarom is het van groot belang om eens wat beter te kijken naar kinderstoeltjes in de auto. Wanneer moeten deze bijvoorbeeld gebruikt worden en wat moet u écht in de gaten houden?

Wanneer zijn kinderstoeltjes verplicht?

De basisregel is duidelijk: alle kinderen onder de 1,35 meter moeten in een goedgekeurd en passend stoeltje zitten in Nederland. Het mag dus niet zomaar een autostoeltje met een keurmerk zijn, het stoeltje moet goed passen bij de lengte van het kind.
Kinderen die groter zijn dan 1,35 moeten in een autogordel geplaatst worden wanneer zij in de auto zitten, net als alle volwassenen uiteraard.

En vanaf de leeftijd van drie jaar?

Vanaf een leeftijd van drie jaar komen er verschillende uitzonderingsgevallen voor in de wet. Deze uitzonderingsgevallen gelden dus uitsluitend voor kinderen ouder dan drie jaar met een lengte van minder dan 1.35 meter. Deze kinderen hoeven niet verplicht in een autostoeltje vervoerd te worden wanneer:

 • Het gaat om incidenteel vervoer door iemand anders dan de ouder(s) van het kind;

 • Er geen plek meer is voor een kinderstoel op de achterbank omdat er al twee systemen aangebracht zijn.

Wat als ik geen goedgekeurde autostoel heb?

Kinderen moeten in goedgekeurde autostoeltjes vervoerd worden wanneer zij nog geen 1.35 meter zijn en nog geen 22 kilogram wegen. Heeft u geen goedgekeurd autostoeltje voor uw kind, vervoer uw zoon of dochter dan niet met de auto. Niet omdat het kan leiden tot een flinke bekeuring, maar vooral omdat het bijzonder onveilig is.

De regels rond de keurmerken van kinderstoeltjes zijn namelijk bijzonder streng. Kinderen moeten zichzelf niet kunnen bezeren aan het autostoeltje, het stoeltje moet impact tijdens een aanrijding kunnen verwerken en het stoeltje moet stevig gemonteerd kunnen worden. Pas wanneer aan alle eisen voldaan is, krijgt het kinderstoeltje een keurmerk. Dat is praktisch voor u – want zo weet u altijd zeker dat u op het stoeltje kunt rekenen.

Zitverhoger: de uitzondering

Volgens de nieuwe Europese norm mogen kinderen met een gewicht onder de 22 kilo en een lengte van minder dan 1.25 niet op een zitverhoger geplaatst worden in de auto. Zij mogen uitsluitend vervoerd worden in een kinderstoeltje. Weegt uw kind meer dan 22 kilo en heeft uw zoon of dochter een lengte tussen de 1.25 meter en 1.35 meter? Dan mag uw kind alleen vervoerd worden op een goedgekeurde zitverhoger.

De montage van het kinderstoeltje

We wijzen u graag op het feit dat een goedgekeurd kinderstoeltje niet automatisch veilig is. Het is namelijk van groot belang dat u het stoeltje monteert volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Dat kan even lastig zijn (kinderstoeltjes monteren is de hobby van geen enkele vader), maar voor de veiligheid is dit bijzonder belangrijk.
Tip: bent u in gevecht met het kinderstoeltje en ziet u door de bomen het bos niet meer tijdens het monteren? Kijk dan eens op YouTube. Tal van ouders én fabrikanten hebben instructiefilmpjes gemaakt die aanzienlijk makkelijker te volgen zijn dan de gemiddelde handleiding. Bekijk dit filmpje voor instructie.

Mag je gebruiken maken van gordelverlengers en andere hulpmiddelen?

Hier kunnen we heel simpel over zijn: het antwoord is nee. Alle hulpmiddelen zoals verlengstukken, extra moertjes of boutjes of schuim, zorgen ervoor dat de veiligheid afneemt. Het verlengen van gordels is per definitie niet verstandig wanneer het gaat om een kinderzitje in de auto. U wilt zeker weten dat het stoeltje vastzit en de gordel speelt daarbij in de meeste gevallen een bijzonder grote rol.

Past de gordel écht niet, neem dan contact op met uw plaatselijke garage zodat zij een goedgekeurde gordel in de auto kunnen plaatsen.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van een kinderstoeltje?

Kinderstoeltjes hebben riempjes die verlengd of ingekort kunnen worden. Vervoert u uw zoon of dochter met een dik pak en heeft u de riemen daarom langer gemaakt? Vergeet dan niet de riempjes weer in te korten bij een volgend gebruik.

Heeft u nog geen kinderzitje gekocht en bent u op zoek? Dan zijn hier een paar handige tips:

 • Schaf een stoeltje aan met verschillende standen om het uw kind makkelijker te maken;

 • Koop alleen stoeltjes waarvan u de bekleding uit kunt wassen;

 • Koop geen gebruikte autostoeltjes die al jaren gebruikt zijn;

 • Kijk altijd eerst naar de keurmerken voordat u een keuze maakt;

 • Schaft u een nieuw model aan? Wees er dan zuinig op, deze kunt u goed verkopen wanneer uw kind 1.35 meter is. Of u gebruikt de autostoel eventueel voor een volgend kind natuurlijk.

Kinderstoeltje plaatsen: vooruit of achteruit?

Baby’s vervoert u het beste achteruit (dus tegen de rijrichting in) omdat dit veiliger voor de kinderen is. Staat het stoeltje op de plek waar een airbag aanwezig is? Dan schakelt u de airbag uit en monteert het kinderstoeltje achterwaarts.

Doorgaans wordt aangeraden om het kinderstoeltje te monteren op de achterbank achter de bijrijder. Dit is de veiligste plek met het oog op eventuele aanrijdingen, aangezien het tegemoetkomend verkeer passeert aan de kant van de bestuurder.

En hoe zit dat precies buiten Nederland?

In alle landen van de Europese Unie is de regelgeving nagenoeg gelijk. Overal geldt dat u een goedgekeurde autostoel moet hebben. In sommige landen moeten kinderen tot 1,50 meter in een kinderstoeltje vervoerd worden. Handig om te weten, want dit is namelijk direct al de eis bij de oosterburen: in Duitsland moeten kinderen tot 1.50 meter vervoerd worden in een goedgekeurd stoeltje of op een zitverhoger.

Kinderstoeltjes, veiligheid voor uw kinderen

Wilt u zeker weten dat uw kinderen veilig mee kunnen in de auto, dan heeft u nu alle informatie die u nodig heeft voor het kiezen en/of monteren van een autostoeltje.

Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)

 1. SSL beveiligde betaling
 2. Snel en gratis bezorgd
 3. Alleen kwaliteitsmerken
 4. Al meer dan
  2.000.000 klanten
 5. Montagepartners