Veiligheid en comfortabel rijden beginnen beide met de juiste autoband onder je auto. Die band moet echter wel in goede staat zijn én op de juiste spanning zijn. Helaas zijn je banden, net als nagenoeg alle onderdelen van een gemiddelde auto, onderhevig aan slijtage en veroudering. Daarom is het goed om eens uitgebreid te kijken naar de levensduur van een autoband. Hoelang gaan autobanden gemiddeld mee en hoe kun jij er zelf voor zorgen dat jouw autobanden een langere levensduur hebben, zodat je minder vaak naar de bandenboer moet?

Het verlengen van de levensduur van autobanden

Hoelang gaan banden mee? Wat is de levensduur van een autoband?

Helaas is het niet mogelijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag hoelang een autoband exact meegaat. Er zijn simpelweg te veel factoren die een rol van betekenis spelen. Hierbij kun je denken aan:

  • Het aantal kilometer dat jaarlijks gereden wordt.
  • De omstandigheden waarin de autobanden gebruikt worden.
  • De kwaliteit van de band.
  • De manier van rijden. 
  • De aandacht voor de autoband vanuit de bestuurder.

Om je wat meer inzicht te geven in de verschillende factoren, hebben we deze hieronder kort toegelicht.

Het aantal kilometer dat jaarlijks gereden wordt

Een band slijt zowel wanneer deze gebruikt wordt als wanneer deze in een opslag ouder ligt te worden. De slijtage gaat echter aanzienlijk harder wanneer er jaarlijks veel gereden wordt met de auto. Hier moeten we wel bij vermelden dat dit niet noodzakelijk betekent dat de band méér slijt wanneer we kijken naar de totale levenscyclus van een band. De levensduur van een autoband wordt namelijk aangegeven in jaren of kilometers. Rijd je de banden op voordat zij vanwege ouderdom vervangen moeten worden, dan kun je stellen dat je het meeste uit de band gehaald hebt.

De omstandigheden waarin de autobanden gebruikt worden

Op het gebied van de omstandigheden zijn er twee verschillende factoren die een rol van betekenis spelen. Allereerst is het belangrijk dat de juiste band in de juiste omstandigheden gebruikt wordt. Gebruik je een winterband of vierseizoenenband bij hoge zomerse temperaturen, dan slijt deze band bijzonder snel omdat die hier niet voor gemaakt is.

De andere factor is de staat van de wegen. Blijf je met de auto in Nederland, dan hoef je hier nauwelijks rekening mee te houden. Ga je de landswegen in Duitsland of zelfs Scandinavië op (de beruchte grindwegen), dan neemt de levensduur van de autobanden sneller af dan wanneer je alleen op (relatief) schone, egale asfaltwegen rijdt.

De kwaliteit van de band

Een factor die de meeste mensen goed kennen, is de kwaliteit. Banden van een A-merk gaan vaak aanzienlijk langer mee vanwege een betere rubbercompound en innovatievere loopvlakken dan de budgetbanden. Dat betekent niet dat je automatisch voor een A-merk band moet kiezen overigens. Mensen die jaarlijks een gering aantal kilometers rijden, kunnen vaak prima terecht bij een budgetoptie. 

De manier van rijden

Trek je vaak hard op, neem je rotondes graag in de derde versnelling en moet je vaak krachtig remmen om de auto op tijd stil te zetten? Dan lever je een flink deel van de levensduur van de banden in. Alle (in feite overmatige) belasting van de autobanden, vooral bij het optrekken en stoppen, zorgt namelijk voor extra slijtage van de banden. 

Jouw aandacht voor de autobanden

Een autoband presteert alleen optimaal bij de juiste bandenspanning. Rijd je regelmatig rond met een te hoge of te lage bandenspanning, dan wordt het slijtageproces van de band aanzienlijk versnelt. Dat betekent dat je de levensduur van de autoband kunt optimaliseren door de bandenspanning regelmatig te controleren. 

Is er een verschil tussen de levensduur van een winter- en zomerband?

Autobanden presteren het beste wanneer zij gebruikt worden in de omstandigheden waarvoor zij gemaakt zijn. Winterbanden slijten harder bij hogere temperaturen, zomerbanden verliezen hun elasticiteit bij temperaturen onder de 7 graden. Maar zit er een verschil in de levensduur van deze twee soorten banden? Dat is er, al is het verschil klein. Wanneer beide soorten banden in de optimale omstandigheden gebruikt worden, is de levensduur van de zomerband net wat lager. Dit heeft te maken met:

  • het feit dat de gemiddelde Nederlander in de zomermaanden meer rijdt (bijvoorbeeld vakanties);
  • het feit dat autobanden makkelijker geoptimaliseerd kunnen worden voor zeer lage temperaturen dan zeer hoge temperaturen;
  • je rijgedrag in de winter (voorzichtiger) in vergelijking met het rijgedrag bij lekker weer.

Het beste is uiteraard op tijd de banden te wisselen. Hiervoor wordt doorgaans een gemiddelde temperatuur van 7 graden gebruikt. Is het warmer en is de lente in zicht? Dan ga je over naar zomerbanden. Is het kouder en komt de winter in zicht? Dan ga je voor winterbanden. Op die manier verlang je de levensduur van beide soorten banden aanzienlijk.

Hoe kan ik zelf de levensduur van mijn autobanden verlengen?

Banden opgeslagen in een bandenopslag

In dit artikel hebben we al een aantal tips genoemd waarmee je zelf de levensduur van je autoband kunt verlengen. Om het je makkelijker te maken, hebben we ze hieronder nog eens kort genoemd met wat uitleg.

De juiste bandenspanning maakt een wereld van verschil

de bandenspanning wordt gemeten in een band

Banden presteren optimaal wanneer zij de juiste bandenspanning hebben. Alleen dan is het raakvlak met het wegdek optimaal en kan het rubber doen waar het voor gemaakt is. Overspanning en onderspanning zorgen ervoor dat de band extra belast wordt op punten waar dit niet de bedoeling is. Eens per twee weken de bandenspanning controleren, plus een extra check voor het rijden van grotere afstanden, is genoeg om de levensduur van je band te verlengen.

De juiste band in de juiste omstandigheden

Hoewel winterbanden niet verplicht zijn in Nederland, is het goed om tóch een tweede setje banden te overwegen. Gebruik je zomerbanden én winterbanden en gebruik je deze in de juiste omstandigheden? Dan verleng je niet alleen de levensduur van de banden, maar verhoog je ook de veiligheid en het rijcomfort voor alle inzittenden in de auto. 

De juiste band voor jouw auto

Er zijn ongelooflijk veel verschillende autobanden. Wil je de optimale levensduur, dan heb je de juiste band nodig voor jouw auto. Hierbij let je op de kwaliteit versus de prijs, de belasting van de band en uiteraard de eigenschappen die op het bandenlabel vermeld staan. 

Wanneer moet mijn autoband vervangen worden?

Bij het vervangmoment van de autoband wordt gekeken naar twee factoren. De eerste is de profieldiepte, de tweede is de leeftijd van de band. In Nederland moeten de banden een minimale profieldiepte hebben van 1,6 millimeter op het dunste punt van de band. Elke monteur zal je echter aanraden om de band al te vervangen bij een profieldiepte van 2 millimeter. Dit geldt voor zomerbanden, want bij winterbanden wordt een profieldiepte gerekend van minstens 4 millimeter.

Het kan echter zo zijn dat je de auto zeer weinig gebruikt en het profiel van de band nauwelijks slijt. In dat geval wordt gekeken naar de leeftijd van de band, omdat het rubber namelijk wel gewoon veroudert (ook in een opslag). Vanaf 5 jaar wordt aangeraden om de banden elk jaar te laten controleren. Bij een leeftijd van 10 jaar is het verstandig om de banden te vervangen. Voor banden van campers, caravans en aanhangers geldt een leeftijd van 8 jaar.

Heb je geen idee hoe oud je banden zijn? Kijk dan naar de DOT-code die op de buitenzijde van de band staat. Dit is een viercijferig getal dat omringd is. De eerste twee cijfers zijn het weeknummer en de laatste twee cijfers zijn het jaar van productie. Staat er bijvoorbeeld 1219, dan is de band gemaakt in week 12 van 2019.