Regenbanden: welke banden zijn het beste voor een nat wegdek?

  • Auteur: OPONEO.NL

Wat zijn regenbanden?

De eenvoudigste indeling van personenwagenbanden is de indeling in twee groepen: zomerbanden en winterbanden. Het verschil tussen deze banden is aanzienlijk en hangt voornamelijk samen met het rubbermengsel en de specifieke bouw van het loopvlak. Het begrip „regenbanden” heeft betrekking op zomerbanden, die door hun aangepast rubbermengsel uitstekende prestaties leveren op een nat wegdek. De samenstelling van het vulmiddel zorgt ervoor dat het rubbermengsel zich beter aanpast de oneffenheden op de weg en zo het contactvlak van de band met het wegdek voelbaar vergroot. De band grijpt zich beter vast in gaten in het wegdek.

Weersomstandigheden en bandenkeuze

De weersomstandigheden zijn niet altijd ideaal om te rijden. Statistieken tonen aan dat er in Europa 140 dagen regen per jaar zijn en dat meer dan 30% van de ongevallen in de regen gebeurt.
Soms regent het zo hard dat er risico op aquaplaning ontstaat: het natte wegdek wordt een gevaarzone voor chauffeurs. Een wig water zorgt ervoor dat het voertuig zijn contact met het wegdek verliest. Hierdoor verliest de chauffeur dan vaak controle over het voertuig. Volgens recent onderzoek verwacht ongeveer 70% van de Europese chauffeurs dan ook dat hun banden een betere grip hebben op een nat wegdek.

uniroyal regenband

Regenbanden: de populairste banden voor een nat wegdek zijn banden van het merk Uniroyal

Waarom zijn sommige banden beter voor een nat wegdek dan de andere?
Hier kunt u meer lezen over rijden op een nat wegdek

Het succes van regenbanden is hoofdzakelijk toe te schrijven aan een speciaal rubbermengsel met meer actieve silica, zoals in de banden van Uniroyal wordt gebruikt. Ook het loopvlakprofiel is van belang. Het optimale profiel is directioneel in de vorm van de letter V, zoals bij de banden Uniroyal RainSport 2. De rib van het loopvlak, die vanuit het midden van het loopvlak naar de schouders loopt, heeft de vorm van een letter V en zorgt voor een optimale spreiding van de druk op de grond. Het water wordt doeltreffend uit de groeven van het loopvlak afgevoerd. Dit is het geval bij directionele banden, maar dit profiel biedt niet altijd de beste oplossing. Dit patroon is het meest optimaal bij banden met een loopvlakbreedte tot ongeveer 215 mm. Bij bredere banden is de afstand die het afgevoerde water aflegt vanaf het loopvlak, vergelijkbaar met asymmetrische banden. Een typische regenband heeft echter meestal een directioneel loopvlakprofiel.
Het symmetrische loopvlak ter zijde gelaten, hebben directionele banden een minimaal zwakkere tractie dan asymmetrische banden, waarvan de schouders aan de buitenzijde meestal gesloten zijn (dit is in het bijzonder voelbaar bij snelle bochten). Dit heeft natuurlijk een invloed op het vermogen om water af te voeren

Diepte van het loopvlak en waterafvoer

Wanneer we dit aspect bespreken, mogen we de invloed van de diepte van het loopvlakprofiel niet vergeten. Hoe dieper het loopvlakprofiel, hoe meer water er vanonder het loopvlak wordt afgevoerd. Hierdoor daalt het risico op aquaplaning.

aquaplaning en diepte van de band

De grafiek stelt de verlenging van de remweg voor bij een dalende loopvlakdiepte. Bron: MIRA (Motor Industry Research Association) report – ‘An Investigation into the Effects of Tyre Tread Depth on Wet Road Braking and Cornering Performance ‘ (MIRA-1002250)
 

Op de bijgevoegde grafiek ziet u hoe de remweg op een nat, glad, betonnen wegdek verandert afhankelijk van de diepte van het loopvlakprofiel. Bij een diepte van 6,7 mm bedraagt de remweg van 80 km/u tot 0 km/u nog geen 29 m, terwijl de remweg bij 1,6 mm (wettelijk toegelaten minimumdiepte) met 44,6% wordt verlengd tot 42 m. Dit is een heel lange afstand. Daarom mogen we net als bij het gebruik van andere banden, ook bij „regenbanden” niet vergeten om regelmatig de toestand van het loopvlak te checken. Als het 3 mm bereikt, is dit een duidelijk teken dat het hoog tijd wordt om een nieuwe set banden aan te schaffen.

Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)

  1. SSL beveiligde betaling
  2. Snel en gratis bezorgd
  3. Alleen kwaliteitsmerken
  4. Al meer dan
    2.000.000 klanten
  5. Montagepartners