Slotbouten voor autovelgen: heb je deze nodig?

  • Auteur: OPONEO.NL

Houd jij ook zo van een paar mooie velgen onder je auto? De standaard fabrieksvelgen kennen we allemaal wel dus die zijn niet zo heel spannend. Met een nieuwe set aluminium velgen of stalen velgen geef je je auto een mooi persoonlijk tintje. Autovelgen kunnen het uiterlijk van je auto echt flink verbeteren, zeker als je de velgen mooi laat passen bij de diameter je autobanden en het type auto wat je hebt. Bij fabrikanten als Dotz, Alutec en AEZ kun je tegenwoordig kiezen uit de mooiste velgen, zowel met spaken als zonder spaken.

Rijd je bovendien op zomerbanden en winterbanden, dan is de bandenwissel een goed moment om eens kritisch naar de conditie van je velgen te kijken. Zijn ze nog mooi, of zitten ze vol met krassen en deuken? Als ze lelijk zijn geworden, dan wordt het misschien tijd om je oude velgen te vervangen door nieuwe. Helaas zijn nieuwe velgen best een investering en daar wil je natuurlijk goed op passen. Niks is vervelender dan bij je auto komen en dan zien dat je mooie nieuwe velgen gestolen zijn. Gelukkig kun je dit op een simpele manier voorkomen.

Waarom slotbouten en niet alleen gewone wielbouten?

Eerst even een korte uitleg over de standaard montage van velgen. Autovelgen worden samen met de autoband gemonteerd op de wielnaaf. De velg wordt op de naaf vastgezet met behulp van wielbouten of wielmoeren. Deze worden met een momentsleutel of wielmoersleutel aangedraaid. Het nadeel is dan dat in principe iedereen met een krik en zo'n sleutel je wielen er zo weer af kan halen. En zeg dan maar “dag” tegen je peperdure velgen en autobanden.

Om diefstal te voorkomen, kun je gelukkig nog wat extra's doen. En dat is het gebruiken van slotbouten of anti diefstal bouten. Dit zijn speciale wielbouten die kunnen helpen om diefstal van autovelgen en autobanden te voorkomen. Je gebruikt ze in plaats van gewone wielbouten om je velgen vast te maken. Slotbouten kunnen niet zomaar losgedraaid worden met een willekeurige sleutel. In de kop van de slotbout zit namelijk een patroon waarop alleen een speciaal opzetstuk past. Heb je dit opzetstuk niet, dan heb je pech want dan kun je de bout niet losdraaien.

Een velgendief wil natuurlijk snel kunnen werken en als hij dan eerst moet gaan zoeken welk opzetstuk er op de slotbouten van jouw auto past, dan slaat hij je auto waarschijnlijk liever over. Je kunt slotbouten gebruiken op lichtmetalen velgen en stalen velgen. In principe is één slotbout per velg voldoende om diefstal te vertragen of te voorkomen. Maar wil je een velgendief ècht demotiveren, dan kun je twee of meer slotbouten per velg gebruiken.

Welke soort slotbouten heb jij nodig voor je auto?

Afhankelijk van het type auto wat je hebt, gebruik je slotbouten of slotmoeren. Zitten er wielbouten in je velgen, dan gebruik je slotbouten. Zitten er wielmoeren in, dan gebruik je slotmoeren. Als richtlijn kun je nog aanhouden dat je voor stalen velgen en fabrieksvelgen bolconische bouten nodig hebt. Voor aluminium velgen kun je dan conische slotbouten gebruiken. Weet je het niet zeker, draai dan een wielbout of -moer los en kijk hoe deze gevormd is. De slotbout moet dan dezelfde vorm hebben.

Ga je zelf slotbouten op je velgen zetten, noteer dan goed welke code er hoort bij de adapter. Mocht je je auto verkopen en je hebt de slotbouten er nog op zitten, dan zal de nieuwe eigenaar deze code (en de adapter) graag willen hebben! Zonder code wordt het namelijk erg lastig om te bepalen welke adapter er nodig is om de slotbouten te verwijderen. De velgen kunnen dan alleen maar door een bandenspecialist afgemonteerd worden die de juiste adapter heeft. Of je kunt de slotbouten uitboren, maar dat kan je wel eens heel veel tijd gaan kosten.

Wel of geen anti diefstal wielbouten?

Zijn slotbouten dus echt nodig? Nee, je hebt ze niet nodig om je autovelgen te kunnen monteren. Dat kan immers ook met gewone wielbouten en wielmoeren. Maar wil je je (dure) velgen en autobanden beschermen tegen diefstal, dan zijn slotbouten zeker wel aan te raden. Hiermee kun je namelijk op vrij eenvoudige wijze voorkomen dat je velgen (en autobanden) onder je auto vandaan gestolen worden.

Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)

  1. SSL beveiligde betaling
  2. Snel en gratis bezorgd
  3. Alleen kwaliteitsmerken
  4. Al meer dan
    2.000.000 klanten
  5. Montagepartners