Geluidoverlast tijdens een autorit kan enorm storend zijn. Het neemt niet alleen weg van het eigen rijplezier, maar het schaadt ook de omgeving. Stille autobanden krijgen steeds vaker de voorkeur wanneer bestuurders hun banden vervangen. Zowel binnenin de auto als vanbuiten wordt het wel dubbel zo stil dan wanneer je met “normale banden” rijdt.

De laatste decennia is het wegverkeer enorm toegenomen, en als gevolg daarvan ook de geluidsoverlast. Die geluidsoverlast is schadelijk voor de omgeving en leefbaarheid van zowel mens als dier. Daarom werden er langs verschillende drukke wegen al geluidsschermen geplaatst om die overlast te verminderen. Hoe hoger het scherm is, hoe minder geluidsoverlast de omgeving aan de andere kant van het scherm heeft, aangezien het geluid dan een grotere omweg moet maken.

De geluidssterkte van een wagen wordt echter niet enkel bepaald door het geluid dat de motor veroorzaakt, maar ook door het geraas van de banden van de auto. Vanaf 40 km/uur vormen namelijk de banden de belangrijkste geluidsbron van een wagen. Daarom werd het toepassen van stille wegdekken ook vaak als een effectieve manier gezien om geluidsoverlast van drukke wegen te beperken. Zeker voor woningen die dicht bij de weg gelegen zijn, is het plaatsen van stille wegdekken kosteneffectiever dan het plaatsen van een geluidscherm. Maar in de plaats van geluidsschermen of stille wegdekken te installeren, kan het probleem ook aan de bron aangepakt worden.

Stille autobanden

Door stille autobanden te installeren, kan je het de geluidsoverlast van je wagen drastisch verminderen. Het afrolgeluid van zulke banden kan namelijk meteen tot drie decibel stiller dan bij “normale” banden.

Als iedereen met stille banden zou rijden, zou er niet meer zo veel geld uitgegeven moeten worden aan andere geluiddempende maatregelen, zoals geluidsschermen of stille wegdekken. Bovendien zouden de geluidsschermen een stuk lager gebouwd kunnen worden, wat een mooier landschap tot gevolg heeft. Daarnaast zou de omgeving een stuk minder overlast krijgen door het geluid dat geproduceerd wordt door de banden. En er zijn ook voordelen voor jou als automobilist. Omdat de passagiersruimte zelf ook stiller wordt, is het aangenamer om gesprekken te voeren met andere passagiers of om muziek te beluisteren.

Bekijk het bandenlabel

Op bandenlabels staan niet enkel de rolweerstand van de band en de grip op een nat wegdek vermeldt, maar ook het rolgeluid dat band veroorzaakt. Dat rolgeluid wordt gemeten wanneer de wagen aan een snelheid van 80 km/uur rijdt terwijl de motor uitgeschakeld is. Het resultaat wordt uitgedrukt in decibel. Op het label vind je ook het symbool voor de geluidsklasse. Het label geeft door middel van zwarte golven aan hoeveel geluid de band maakt. Hoe meer zwarte golven, hoe meer geluid de band maakt. Een band met één zwarte golf maakt maar liefst 3 tot 6 dB(A) minder geluid dan een band met drie zwarte golven, wat overeenkomt met ten minste een halvering van de geluidsoverlast.

Modellen

Je hoeft niet ver te zoeken om aan stille banden te vinden, want zelfs de populairste bandenfabrikanten zoals Dunlop, Michelin, Bridgestone, Continental, Vredestein en Pirelli produceren modellen die minder geluid veroorzaken. Hier vind je enkele stille modellen van deze fabrikanten:

Stille autobanden van Dunlop:

Stille autobanden van Continental

Stille autobanden van Michelin:

  • Zomerbanden van de Primacy HP reeks

  • Winterbanden van de Primacy HP reeks

  • SUV-banden van de Primacy HP reeks

  • All-roundbanden van de Primacy HP reeks

Stille autobanden van Vredestein:

Stille autobanden van Bridgestone

  • 155/60 R14 75T B 381 Ecopia

  • 185/60 R14 82T LM 18

  • 195/65 R15 91H Turanza ER300

  • 205/55 R16 91W Potenza RE050

  • 225/45 R17 91Y SO-3

Stille autobanden van Pirelli:

  • 185/60 R14 82H Pirelli P5000 Drago

  • 195/50 R15 82V Pirelli P5000 Drago

  • 195/60 R15 88H Pirelli P6000

  • 195/65 R15 91V Pirelli P6000 Powergy

  • 195/65 R15 91H Pirelli P6000 Powergy

  • 225/45 R17 91Y Pirelli P Zero Asimmetrico

Prijs en levensduur

Stille banden kosten evenveel als “gewone” banden. Hun prestatie, slijtvastheid en levensduur zijn ook dezelfde. Als je aan vervanging toe bent, kan je dus best kiezen voor stille banden! Zo maak je je auto zowel binnenin als van buiten een stuk rustiger, en dat voor dezelfde prijs.

De mens wordt zich steeds meer bewust van de schade die geluidoverlast aanricht aan hun omgeving. Anderzijds komt ook het rijcomfort steeds hoger op het verlanglijstje te staan. Daarom zal rolgeluidemissie in de toekomst nog een belangrijk ontwikkelingsthema blijven. Bandenproducenten proberen daarom dan ook hun banden steeds stiller te maken aan de hand van nieuwe technologieën.