Winterbanden – nieuwe producten voor het seizoen 2013/2014

  • Auteur: OPONEO.NL

De bandenproducenten breiden zoals elk jaar hun aanbod van winterbanden uit. Welke modellen zijn er dit jaar op de markt verschenen? Wat is er kenmerkend voor deze banden? Meer hierover leest u in dit artikel.

De keuze van winterbanden hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn: het vermogen, de grootte en de klasse van de wagen, de rijstijl van de chauffeur, het aantal kilometer dat jaarlijks wordt afgelegd, en de plaats waar de banden worden gebruikt (hoofdzakelijk in de stad, op langere trajecten of een mengeling van de twee).

In het algemeen kunnen we stellen dat hoe agressiever de rijstijl, hoe krachtiger en groter de wagen, hoe meer kilometers per jaar en hoe vaker lange trajecten, des te betere banden we nodig hebben. Dat wil zeggen banden van de topklasse. Tussenin vinden we (zoals de naam het zelf zegt) de middenklasse, en daarna de budgetklasse (banden voor mensen die willen besparen, een kleine auto hebben en meestal rustig rijden in de stad).

We moeten hierbij onthouden dat banden van de topklasse de beste grip garanderen, en daardoor ook veiliger zijn (ze zijn vervaardigd op basis van de modernste technologieën). Hoe lager de bandenklasse, hoe slechter de prestaties. Snel en dynamisch rijden met budgetbanden kan gevaarlijk zijn (vandaar dat voor een agressieve rijstijl vooral banden van een hogere klasse worden aanbevolen).

De banden in ons overzicht zijn opgedeeld volgens de klasse waartoe ze behoren. Naast personenwagenbanden zijn er ook bestelwagenbanden in het overzicht opgenomen.

winter en bmw

Winterbanden moeten ook in de moeilijkste omstandigheden veiligheid garanderen (fot. BMW).

TOPKLASSE

Dunlop SP Winter Response 2

Het nieuwste aanbod van het concern Goodyear/Dunlop is een band voor personenwagens met uitstekende, gebalanceerde kwaliteiten. Zoals we reeds vermeldden in het artikel over de band Dunlop SP Winter Response 2, zorgt het speciale systeem van lamellen met een hellingshoek van 45 graden voor een goede grip in bochten.

De moderne constructie van het middendeel van het loopvlak vergroot het contactoppervlak met het wegdek, waardoor de remweg in winterse omstandigheden aanzienlijk verkort. Zo'n oplossing beschermt de wagen tijdens het optrekken en remmen ook tegen slippen.

In de winter hebben we niet enkel te maken met sneeuw, maar ook vaak met een nat wegdek. In het bandenprofiel van Dunlop SP Winter Response 2 zijn speciale lamellen met scherpe randen aangebracht. Ze zorgen ervoor dat de wagen zich uitstekend laat besturen op een nat wegdek.

De constructie van de band is met computer geoptimaliseerd. Zo wordt het model beschermd tegen vervormingen en vermindert de rolweerstand, waardoor ook het brandstofverbruik van de wagen daalt.

winterband van dunlop

Dunlop SP Winter Response 2.

Nokian WR SUV 3

De band Nokian WR SUV 3 levert uitstekende prestaties in de winterse omstandigheden op Poolse wegen. Het model geeft de wagen stabiliteit op papsneeuw en een nat wegdek. Bovendien levert de band ook goede prestaties op een droog wegdek.

In het artikel over de band Nokian WR 3 SUV hebben we al vermeld dat het directionele loopvlak, dat zo kenmerkend is voor winterbanden, in deze band is uitgerust met een dicht lamellennetwerk. De band is vervaardigd uit een rubber-silicamengsel, dat zelfs bij hoge snelheden stabiliteit en veiligheid garandeert.

Het model Nokian WR SUV 3 is uitgerust met het systeem Snow Claws, dat uitstekende grip biedt op sneeuw en ijs.

winterband nokian

Nokian WR SUV 3.

Toyo Snowprox S943

Toyo Snowprox S943 is een band die in de eerste plaats bestemd is voor personenwagens van de middenklasse. Hij is de opvolger van het model S942. In het nieuwe model is de rolweerstand verminderd, waardoor de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik van de auto dalen.

In een apart artikel over Toyo Snowprox S943 hebben we reeds vermeld dat de band drie kenmerkende eigenschappen heeft. Ten eerste is de band vervaardigd uit een speciaal rubbermengsel, dat de band een stuk duurzamer maakt, de rolweerstand vermindert en de grip op sneeuw verbetert. Ten tweede is het centrale deel van het loopvlak aangepast, waardoor de remweg op sneeuw verkort. Ten derde is de stevige schouder van de band uitgerust met moderne lamellen, die de wagen goed bestuurbaar maken op een nat wegdek en op papsneeuw. De band biedt ook bescherming tegen aquaplaning.

winterband toyo

Toyo Snowprox S943.

Bridgestone Blizzak LM80 EVO

Zoals we reeds eerder schreven over de band Bridgestone Blizzak LM80 EVO, is dit een verbeterde versie van de populaire en gerenommeerde band voor wagens van het type SUV. Er zijn drie aanpassingen in het model ingevoerd, die ervoor zorgen dat de auto beter bestuurbaar is in winterse omstandigheden.

Het directionele loopvlak van de band is uitgerust met een nieuw lamellensysteem, dat de grip op glad wegdek verbetert. Het rubbermengsel bevat een grote hoeveelheid silica, wat in combinatie met de gemoderniseerde ribconstructie en de schouderblokken de auto beter bestuurbaar maakt en een betere wegligging garandeert.

De technologie die in de band Bridgestone Blizzak LM80 EVO is toegepast, verhoogt niet alleen de veiligheid, maar vermindert ook het brandstofverbruik van de auto (lichtere constructie).

winterband blizzak

Bridgestone Blizzak LM80 EVO.

Bridgestone Blizzak W810 (bestelwagenband)

Het bandenmodel Bridgestone Blizzak W810 is veilig, duurzaam en economisch. Het levert betrouwbare prestaties in alle omstandigheden die we 's winters op de weg kunnen tegenkomen. Met de banden Bridgestone Blizzak W810 kun je probleemloos remmen, optrekken en manoeuvreren op een glad wegdek (sneeuw, ijs, nat wegdek).

De band is gemaakt van een modern rubbermengel en heeft een lichte constructie. Hierdoor is hij erg slijtvast en daalt ook het brandstofverbruik van de wagen.

Zoals we reeds vermeldden in het artikel over Bridgestone Blizzak W810, zorgt het speciale karkas, dat zo kenmerkend is voor banden van dit Japanse merk, voor uitstekende duurzaamheid. Testen van Bridgestone tonen aan dat Bridgestone Blizzak W810 20 tot 40% langer meegaat dan banden van de vorige generatie.

Het systeem van driedimensionale lamellen en het lage profiel van de band zorgen voor stabiliteit in winterse omstandigheden.

winterband w810

Bridgestone Blizzak W810

Pirelli SottoZero Serie III

Pirelli SottoZero Serie III is een band voor personenwagens met een groter vermogen (verkrijgbaar in de maten 16 tot 21 inch). De band is uitgerust met een directioneel loopvlak, dat uitstekende prestaties levert op een winters wegdek.

Het model heeft bovendien een gepaste stijfheid, die noodzakelijk is om op te trekken en te remmen op een droog wegdek. Dit wordt gegarandeerd door het moderne rubbermengsel en de 3D-lamellen die tussen elkaar blokkeren. Dankzij de blokken vervormen de banden minder en geven een beter contact met het wegdek.

Enige tijd geleden schreven we ook over de band Pirelli SottoZero III dat het systeem van geavanceerde perifere groeven water en papsneeuw van onder banden afvoert, en dat het moderne mengsel optimale prestaties garandeert bij een temperatuur van -20 tot +10 graden.

band van pirelli

Pirelli SottoZero Serie 3.

MIDDENKLASSE

Uniroyal MS Plus 77

Bij de banden van de middenklasse is Uniroyal MS Plus 77 een nieuw voorstel van een merk dat uitstekende producten biedt voor een nat wegdek.

De band heeft een uniek loopvlakprofiel en rubbermengsel. Hierdoor levert de band uitstekende prestaties in diverse omstandigheden die we 's winters op de weg kunnen tegenkomen.

Zoals we reeds eerder schreven over de band Uniroyal MS Plus 77, biedt de band een combinatie van een directioneel loopvlak met een lamellensysteem dat de remweg verkort en de auto beter bestuurbaar maakt op sneeuw, papsneeuw en een nat wegdek.

band van uniroyal

Uniroyal MS Plus 77.

Firestone Winterhawk 3

Ook Firestone, een van de marktleiders voor banden van de middenklasse, stelt een nieuw model voor de winter voor. De producent kondigt aan dat Winterhawk nummer 3 een waardige opvolger is van het model 2 EVO.

Testen waaraan de band is onderworpen vooraleer hij op de markt werd gebracht, toonden aan dat Firestone Winterhawk 3 nog grotere veiligheid en nog betere wegligging biedt op een nat en modderig wegdek. De band geeft ook een uitstekende grip op mulle sneeuw.

We vermeldden al eerder dat de band Firestone Winterhawk 3 bestemd is voor een ruime middenklasse van personenwagens en wordt aangeboden in maten 14 tot 17 inch.

winterband firestone

Firestone Winterhawk 3.

BUDGETKLASSE

Zeetex Z-Ice 1000

Zoals we reeds schreven over de band Zeetex Z-Ice 1000, is dit de opvolger van het model S-100. De band is uitgerust met een asymmetrisch loopvlakprofiel. Zo'n oplossing zorgt tegelijkertijd voor comfortabel en ook veilig rijden in winterse omstandigheden.

Het model is ontworpen om een zo goed mogelijke grip op sneeuw, ijs en papsneeuw te garanderen. Het groevensysteem biedt ook bescherming tegen aquaplaning.

winterband zeetex 1000

Zeetex Z-Ice 1000.

Zeetex Z-Ice 2000 (bestelwagenband)

De nieuwe bestelwagenband van het merk Zeetex heeft een duurzame constructie en het loopvlakontwerp zorgt ervoor dat de wagen zich goed laat besturen in winterse omstandigheden.

Eerder vermeldden we al in het artikel over de band Zeetex Z-Ice 2000 dat de band uitgerust is met brede groeven, die water en papsneeuw uitstekend de baas kunnen. De stevige loopvlakblokken en het duurzame rubbermengsel zorgen op hun beurt voor een hoge slijtvastheid.

Zeetex Z-Ice 2000 is een goedkope oplossing en garandeert een lange levensduur en veiligheid in diverse omstandigheden.

winterband zeetex 2000

Zeetex Z-Ice 2000.

Barum SnoVanis 2 (bestelwagenband)

Nog een nieuw product dit jaar, speciaal ontworpen voor bestelwagens. Deze band biedt veiligheid in winterse omstandigheden, in het bijzonder op een nat wegdek, dat vaak in dit seizoen voorkomt.

Het model garandeert ook bij zeer lage temperaturen een goede grip. Eerder schreven we al dat Barum SnoVanis 2 wordt gekenmerkt door een korte remweg op glad wegdek (dankzij de speciale vorm van het loopvlak en de diepe groeven in elke apart loopvlaksegment) en een lage rolweerstand heeft. Dit is een heel economisch voorstel voor chauffeurs van bestelwagens.

barum winterband

Barum Snovanis 2

Bekijk ook onze afdeling met bandentests, waar u de beste producten op de markt kunt vinden.

Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
Ik accepteer Privacybeleid nowe okno
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)