Na het verwisselen van banden volgt vaak de vraag “Wat doe ik met de ongebruikte set tot het volgende seizoen?”. Wij hebben advies opgesteld voor het correct opslaan van banden, zodat ze jaren lang in onberispelijke staat blijven.

Hoe bereid je de banden voor op langdurige opslag?

Onderhoud van zowel zomer- als winterbanden gaat in de volgende stappen:

 • precieze reiniging;
 • algehele controle van de staat van de banden;
 • aanbrengen van een beschermend middel;
 • drogen.

Schadelijk voor banden zijn chemicaliën (bijv. benzine, olie, oplosmiddelen) die tijdens gebruik op de band terecht kunnen komen. Daarom moet je de banden voorafgaand aan opslag goed reinigen. Je kunt dit doen met lauw water met autoshampoo en een spons of borstelt. Na het wassen overtollig schuim afspoelen met water.

Als je voor het wassen en spoelen een hogedrukspuit gebruikt, houd dan voldoende afstand.Als je voor het wassen en spoelen een hogedrukspuit gebruikt, houd dan voldoende afstand.

Na het wassen is eventuele schade beter zichtbaar. Inspecteer iedere band nauwkeurig en kijk of er geen verontrustende veranderingen zijn opgetreden. Je kunt ook gelijk steentjes tussen de loopvlakblokken vandaan halen.

Schone banden kun je beschermen met geschikte cosmetica. Deze bieden bescherming tegen schadelijke externe factoren en verlengen de levensduur. Lees voorafgaand aan het gebruik van zo'n middel altijd de instructies (ieder product is anders in gebruik). Droog de banden of laat ze opdrogen voordat je ze opbergt.

Bandenzakken

Verkeerd onderhoud van de banden kan nadelige gevolgen hebben. De meeste specialisten adviseren om bandenzakken te gebruiken, die het rubber isoleren tegen externe factoren, vuil en uv-straling. Zorg altijd dat de bandenset goed droog is. Water op banden die ingepakt zijn in folie kan bellen veroorzaken aan de binnenkant. Je kunt ook een textielhoes nemen, die vaak ook nog voorzien is van een handvat om de band te dragen.

Hoe bereid je aluminium velgen voor op opslag?

Als we van plan zijn om een hele set autowielen op te bergen, mogen we niet vergeten om de velgen een beurt te geven. Exemplaren uit aluminium hebben speciale aandacht nodig, vooral wanneer we gebruik maken van automatische wasinstallaties. Er hoopt zich remstof en vuil op in de hoekjes, die na verloop van tijd moeilijk schoon te krijgen zijn.

Volg deze stappen om de velgen te beschermen tegen vuil en tegelijkertijd goed te zorgen voor hun uiterlijk:

 • ontdoen van vuil;
 • cosmetica gebruiken;
 • poetsen of vloeibare was gebruiken.

Goed verzorgde velgen gaan jaren mee.

Velgen kun je het beste wassen met speciale middelen. De samenstelling van deze middelen is zo geselecteerd dat hardnekkig vuil doeltreffend wordt verwijderd zonder dat de velgen daarbij schade oplopen. Breng het middel zorgvuldig met een kwast aan over het hele oppervlak. Vergeet niet om ook in alle hoeken en moeilijk toegankelijke plekken te strijken. Wacht vervolgens een paar minuten tot je de velgen afspoelt. De behandeling zo nodig herhalen. Pas bij het gebruik van dit soort middelen op dat er niets op de band terecht komt. Let op! Voor sommige soorten vuil is licht schurende pasta of speciale asfaltverwijderaar nodig.

Na het wassen van de velgen kun je overgaan tot onderhoud. Een goede oplossing is het gebruik van vuilafstotende middelen die tegelijkertijd het oppervlak laten glanzen. Gebruik hiervoor een speciaal velgenmiddel of een product dat vergelijkbare eigenschappen heeft als carrosserielak.

Breng een kleine hoeveelheid was of politoer aan op de velg. Je kunt een speciale bolschijf gebruiken, die het werk bij eenvoudige velgmodellen aanzienlijk versnelt, of handmatig te werk gaan. Vergeet niet om de grootste hoeken af te nemen met een sponsje. Als je de laatste stappen wilt overslaan, gebruik dan vloeibare was. Deze hoeft niet te worden gepoetst.

Stalen velgen

Stalen velgen hebben niet zoveel onderhoud nodig als aluminium exemplaren. Was deze goed met water en shampoo of velgenmiddel en een spons of borstel. Vuile en vochtige stalen velgen kunnen zelfs tijdens opslag gaan roesten.

Wat zijn de juiste omstandigheden voor de opslag van banden?

Zowel voor het bewaren van zomerbanden in de winter als winterbanden in de zomer zijn optimale omstandigheden vereist:

 • een stabiele, gematigde temperatuur (-5 tot +25 graden Celsius),
 • een maximale luchtvochtigheid van 70%,
 • ver uit de buurt van warmtebronnen als radiatoren en ketels,
 • binnen (zonlicht versnelt de veroudering van rubber).
 • ver van oplosmiddelen, aardolieproducten en ozon-genererende apparatuur (bijv. transformatoren).

Besteed de verzorging van je banden uit aan specialistenBesteed de verzorging van je banden uit aan specialisten.

De opslagruimte moet van tijd tot tijd worden gelucht en de temperatuur mag niet buiten het vermelde bereik komen. Langdurige opslag van zomerbanden bij vorst kan negatieve gevolgen hebben voor het compound. Dat geldt vice versa voor winterbanden in de buurt van warmtebronnen.

Veel garages bieden tegenwoordig services aan als bandenverzorging. De kosten zijn meestal een paar tientjes per wiel. Een ander nieuw businessmodel is een bandenopslagpunt, met vergelijkbare prijzen. Van dit soort oplossingen wordt vooral veel gebruik gemaakt in de motorwereld.

Bewaren van banden met velgen

 • Leg complete wielen gestapeld op elkaar. Plaats een stuk karton of vilt op de grond om de onderste band te beschermen tegen schuren over de grond, die niet altijd helemaal glad en schoon is. Je kunt ook nog kartonnen tussen de afzonderlijke banden leggen.

 • Je kunt banden met velgen ook ophangen aan speciale haken of in rekken, die je voor een klein bedrag kunt kopen op een online veiling of in een gespecialiseerde winkel.

 • Hele wielen kun je beter niet verticaal opslaan naast elkaar omdat de band dan kan vervormen door het gewicht van de velg,

Banden zonder velgen bewaren

 • zet banden zonder velgen verticaal op het loopvlak neer en draai ze ten minste een keer per maand 90 graden om. Een goed alternatief is om de bandenset op te hangen in een rek. Zo hangen ze enkele centimeters boven de grond.

 • banden mogen niet aan haken hangen omdat ze daardoor kunnen vervormen en dan niet meer geschikt zijn voor gebruik,

 • de spanning van de opgeslagen banden moet dezelfde zijn als die tijdens gebruik.

Verkeerd geplaatste banden kunnen beschadigd rakenVerkeerd geplaatste banden kunnen beschadigd raken.

Bandenrek

Een wielenrek is handig voor de aparte opslag van banden in verticale positie. Zo blijven deze gevrijwaard van vuil en kunnen ze makkelijker maandelijks worden gedraaid. In sommige constructie kun je ook hele sets kwijt, dit keer in horizontale positie.

Bandenkast

Deze vervult dezelfde functie als een rek. Ongeacht de gekozen oplossingen moeten de banden in de aanbevolen positie worden gebracht.

Bandenhaken

Wie haken op de muur zet, bespaart ruimte en bergt eenvoudig wielen met banden op. Wanneer je een haak gebruikt voor de afzonderlijke opslag van banden, kunnen deze vervormen. Ze zijn dus alleen geschikt voor volledige wielen.

Banden bewaren op het balkon

Wanneer je banden vanwege ruimtegebrek op het balkon bewaart, kunnen ze hun eigenschappen verliezen. Buiten is het moeilijk om de optimale omstandigheden te handhaven, vooral wat temperatuur aangaat. Zelfs optimaal geconserveerde zomerbanden zijn niet voldoende beschermd tegen het koude winterweer. Bewaar de banden daarom liever in de garage of laat ze achter in een opslagruimte.