Zomerbandentesten spelen een zeer belangrijke rol. Enerzijds beïnvloeden ze de ontwikkelingen in de bandenwereld. Aan de andere kant zijn ze een zeer bruikbare leidraad voor bestuurders die naar de beste banden op zoek zijn. Van de prestaties van de band in verschillende omstandigheden is immers onze veiligheid en comfort afhankelijk. Bekijk de resultaten van de ADAC 2019-tests.

 

Goed geselecteerde zomerbanden staan voor veiligheid en rijcomfort.

Goed geselecteerde zomerbanden staan voor veiligheid en rijcomfort.

 

Wat is ADAC?

De Duitse automobielclub ADAC is een van de meest gerenommeerde automobielorganisaties in Europa en een van de grootste ter wereld. Het heeft al meer dan 20 miljoen leden, wat een bewijs is van het vertrouwen dat er in gesteld wordt.

De ADAC is vooral gericht op educatie en bewustmaking van het publiek op het gebied van verkeersveiligheid. Het is ook op zoek naar de beste oplossingen om de veiligheid te verbeteren. Om dit mogelijk te maken, worden de belangrijkste elementen voor het vervoer met behulp van een breed scala aan technische faciliteiten getest.

Banden zijn van cruciaal belang voor de veiligheid van het rijden. Daarom worden elk seizoen geselecteerde modellen getest door de Duitse autospecialisten. Naast de banden wordt ook door de microscoop gekeken o.a. naar de kreukelzones van voertuigen en kinderzitjes. De aanbevelingen van de ADAC worden als uiterst betrouwbaar beschouwd.

De Automobielclub is ook betrokken bij activiteiten in verband met de bouw van nieuwe infrastructuur en het ontwerp van nieuwe automodellen. Het is tevens een actieve promotor op  gebied van de autosport.
 

 

Goed geselecteerde zomerbanden staan voor veiligheid en rijcomfort.

Goed geselecteerde zomerbanden staan voor veiligheid en rijcomfort.

 

Evenwichtige beoordelingen

De ADAC-organisatie hecht er veel belang aan dat de door haar aanbevolen banden evenwichtige eigenschappen hebben. De aanbevolen modellen moeten in alle beoordeelde categorieën aan bepaalde voorwaarden voldoen - anders krijgen ze geen positief advies.

In de zomerbandentests van dit jaar zijn 32 modellen beoordeeld in de populaire maten: 185/65 R15 (personenwagens) en 215/65 R16 (VAN).

 

Rangschikking van zomerbanden voor 2019 volgens ADAC:
 

ADAC-zomerbandentest in de maat 185/65 R 15

ADAC-zomerbandentest in de maat 215/65 R16

 

De ADAC-zomerbandentest omvat:

  • het gedrag op een droog wegdek (20% van de totale score) - waaronder de reactie op stuurbewegingen, stabiliteit bij het nemen van bochten, remefficiëntie;

  • het gedrag op een nat wegdek (40% van de totale score) - waaronder remefficiëntie, aquaplaning preventie, stuurgedrag;

  • het gegenereerde lawaai (10% van de totale score) - zowel het lawaai buiten als binnen de auto wordt beoordeeld;

  • brandstofverbruik (10% van de totale score);

  • bandenverbruik (20% van de totale score).

De zomerbanden worden getest in gecontroleerde omstandigheden die op echt verkeer lijken. Er worden tests uitgevoerd op modellen van verschillende merken, van zowel gerenommeerde premiumfabrikanten als vertegenwoordigers van het economische segment. Ze worden allemaal geselecteerd door ADAC en de fabrikanten hebben geen invloed op de modellen die geselecteerd zijn om aan de test deel te nemen, laat staan op de eindresultaten.

 

Vorig jaar kreeg Falken Sincera SN832 Ecorun de beste waarderingscijfers uit alle banden in de maat 175/65 R1.

Vorig jaar kreeg Falken Sincera SN832 Ecorun de beste waarderingscijfers uit alle banden in de maat 175/65 R1.

 

De beste banden

Op basis van bovenstaande criteria wordt een van de vijf beoordelingen, van zeer goed tot onvoldoende, toegekend. Het is vermeldenswaard dat de beste beoordeling nog nooit  toegekend is. Het is gereserveerd voor modellen die als resultaat van de ontwikkeling van nieuwe technologieën zullen ontstaan. Hierdoor zullen de tests van ADAC nog jarenlang geldig en eenvoudig te vergelijken zijn.

De door ADAC toegekende beoordelingen zijn:

  • 1: sehr gut – zeer goed (wordt niet toegekend)

  • 2: gut – goed (een aanbevolen model)

  • 3: befriedigend – bevredigend (een aanbevolen model)

  • 4: ausreichend –  voldoende (een model dat aan de basisvereisten voldoet)

  • 5: mangelhaft – onvoldoende (een model dat niet aanbevolen wordt)

 

Rangschikking van zomerbanden voor 2018 volgens ADAC:
 

ADAC-zomerbandentest in de maat 175/65 R14

ADAC-zomerbandentest in de maat 205/55 R16

 

Hoe moeten we de juiste banden voor onze auto kiezen?

Bij het zoeken naar een nieuwe set banden is het de moeite waard om wat tijd eraan te besteden om een model met optimale parameters te kiezen. De maat, het loopvlakpatroon en de waarden op het etiket maken uw keuze gemakkelijker. Het is ook een goed idee om te weten te komen wat specialisten en chauffeurs van bepaalde banden vinden.

Bandentests worden niet alleen door ADAC uitgevoerd, maar ook door andere organisaties en vakbladen. Deze omvatten o.a. Autobild, Auto&motor&sport en TCS. Daarnaast publiceren wij op de website Oponeo regelmatig lijsten van de door onze gebruikers best beoordeelde banden.