Met de auto op wintersport

Heb je de actuele sneeuwhoogtes al gecheckt en begint de sneeuwkoorts stilletjes aan ernstige vormen aan te nemen? Dan behoor je tot de groeiende groep Nederlanders die ieder jaar met de auto op skivakantie gaat. Logisch, want zelf rijden heeft natuurlijk veel voordelen. Zo kun je zelf bepalen wanneer je vertrekt, kun je je eigen ski's of snowboard meenemen en zoveel bagage inladen als je auto maar kan dragen.

Oostenrijk blijft populair

Qua bestemmingen blijft Oostenrijk het meest populair onder Nederlanders en wordt zelfs steeds populairder. Met plaatsen als Gerlos in het Zillertal met meer dan 100 km piste en het gezellige skidorp Neukirchen am Grossvenediger in het Salzburgerland biedt Oostenrijk volop wintersportplezier. Deze plaatsen zijn onder andere populair omdat ze met de auto binnen een dag rijden te bereiken zijn en er volop wintersportactiviteiten aangeboden worden. Na koploper Oostenrijk staan Frankrijk en Italië op de 2e en 3e plaats van favoriete winterbestemmingen met de auto.

Wat zijn de 5 populairste wintersportbestemmingen onder Nederlanders?

Weet jij al waar jouw reis dit jaar naartoe gaat? Om je een te helpen met je keuze deden wij onderzoek en daaruit kwam de volgende top 5 van populairste wintersportbestemmingen waar je zo met de auto heen rijdt:

1.Het Oostenrijkse Zillertal (Oostenrijk)
2.Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn (Oostenrijk)
3.Les 3 Vallées (Frankrijk)
4.Tignes – Val d’Isère (Frankrijk)
5.Livigno (Italië)

Hoe kom je daar?

Het Zillertal en het Skicircus liggen respectievelijk in Tirol en in het Salzburgerland. Beide regio's zijn goed bereikbaar via de Duitse snelwegen langs Innsbrück of via Zwitserland en de Gotthardtunnel. Les 3 Valléés is een enorm skigebied met 600 km aan pistes in de Haute Savoie, daarvoor moet je ongeveer 900 kilometer Frankrijk in rijden. Tignes is een van de hoogste skidorpen van Europa met bijna 300 km aan pistes. Dit gebied ligt op ruim 1100 km rijden vanaf Utrecht waarbij je onderweg over enkele Franse tolwegen komt.

Met de auto op wintersport – wat moet je meenemen?

Als je zelf gaat rijden naar de sneeuw, dan is een goede voorbereiding nodig om de weersomstandigheden onderweg te kunnen trotseren. Dat vraagt veel van jou als bestuurder, maar ook van je auto. Zet je auto dus rondom op winterbanden en zorg dat de bandenspanning dik in orde is. Veel garages bieden een speciale wintercheck aan waarbij ze je auto helemaal nalopen. Dat is geen overbodige luxe als je op reis gaat. In de belangrijkste wintersportlanden is het verplicht om een aantal spullen aan boord te hebben in je auto. Wij zetten (zoals te zien is op de afbeelding) hier voor je op een rij wat je verplicht bij je moet hebben.

“Travel light” in Nederland

We beginnen maar “gewoon” in Nederland, de plek waar menig wintersportvakantie begint. Of in ieder geval de voorpret. We beginnen bij de basis: winterbanden. In Nederland ben je niet verplicht om jaarlijks te wisselen tussen winterbanden en zomerbanden. Wil je echter met de auto op wintersport, dan kun je beter wel voor winterbanden kiezen. Veel wintersportbestemmingen liggen namelijk in landen waar het gebruik van winterbanden en/of sneeuwkettingen in winterse omstandigheden verplicht is. In Nederland is het alleen maar verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben.

Extra veilig door België – let op verkeer van rechts

Ga je via België richting de Franse skigebieden, dan moet je naast een gevarendriehoek ook een veiligheidsvest voor de bestuurder bij je hebben dat voldoet aan de EN471-norm. Winterbanden zijn niet verplicht, maar worden in België wel aangeraden bij winters weer. Sneeuwkettingen mag je alleen gebruiken bij voldoende sneeuw op de weg, omdat anders de wegen teveel beschadigen.

Als we het hebben over wegkwaliteit, dan laat deze in België regelmatig te wensen over. De verkeersborden hangen vaak laag bij de grond. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in België veel ongelukken gebeuren. Als het voorrangsbord namelijk over het hoofd gezien wordt, wordt het wel lastig om te bepalen wie er voorrang heeft. Dikke kans dat dat mis gaat! Eén positief punt± je kunt dan wel meteen je veiligheidsvest uittesten!

In Duitsland zijn winterbanden of contant geld een must

Als je door Duitsland rijdt, zorg dan dat je de gevarendriehoek, een veiligheidsvestje dat voldoet aan de EN471-norm, een verbanddoos en wat extra contant geld bij je hebt. Zorg daarnaast ook dat je winterbanden onder je auto gemonteerd, anders ben je dat geld zo weer kwijt!

Qua winterbanden is de regelgeving in Duitsland vrij recent gewijzigd. Winterbanden met een M+S symbool worden niet meer toegestaan. In plaats daarvan worden alleen winterbanden met het Alpine symbool (sneeuwvlokje) goedgekeurd. Heb je de M+S band voor 1 januari 2018 gekocht en op je auto laten monteren, dan mag je deze op de Duitse wegen gebruiken tot 30 september 2024.

Koop je in 2018 nieuwe winterbanden en ga je 's winters door Duitsland rijden, dan moet je een set winterbanden aanschaffen met het sneeuwvloksymbool. De aanbevolen profieldiepte voor winterbanden is 4 mm, terwijl de wettelijke profieldiepte 1,6 mm is. Sneeuwkettingen zijn in Duitsland verplicht in gebieden waar dat met een rond, blauw bord staat aangegeven.

Heb je geen sneeuwkettingen om in de verplichte gebieden te rijden en geen winterbanden, dan riskeer je een (fixe) boete. Deze boetes moeten veelal per direct betaald worden (vandaar het contant geld!) en mocht je onvoldoende geld bij je hebben, dan kun je de boetes meestal betalen met een creditcard of bankpas. Als je niet kunt of wilt betalen (je hebt het wettelijk recht om te weigeren), dan kan je auto in beslag worden genomen. Dit is natuurlijk een doemscenario voor iedereen die op weg is om zijn nieuwe ski- of snowboard moves uit te proberen!

Zonder pech door Frankrijk

Reis je af richting de Franse skipistes, dan moet je een gevarendriehoek, een veiligheidsvest en een alcoholtest bij je hebben. De Franse wijn is erg lekker en vloeit regelmatig, met de alcoholtest kun je dan checken of het nog wel verantwoord is om verder te rijden. Echter moeten we je waarschuwen dat in Frankrijk hetzelfde promille alcohol is toegestaan als in nederland - 0.5 promille. Een pitstop om een flesje rood in Frankrijk te halen is natuurlijk aan te raden, zorg er alleen voor dat je deze pas opent als je op je bestemming bent aangekomen! Verder zijn sneeuwkettingen verplicht als dat met speciale borden staat aangegeven, dus leg die ook alvast maar in je auto.

In Frankrijk ben je alleen verplicht om winterbanden te gebruiken als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Uiteraard staan die borden in praktisch alle skigebieden dus is het slim om deze al onder je auto te monteren. Winterbanden met een M+S aanduiding zijn in Frankrijk gewoon toegestaan met een minimum profieldiepte van 3,5 mm.

In en rondom steden als Parijs en Lyon heb je tenslotte een milieusticker of Eco-vignet nodig als de Franse autoriteiten een milieuzone instellen. Dit wordt gedaan tijdens perioden van langdurige luchtvervuiling. Je mag dan alleen met zo'n sticker of vignet door de stad heen rijden.

Verder kent Frankrijk geen wegenwacht of pechhulpdienst. Bij pech onderweg moet je zelf in je beste Frans een garage bellen. Haal wel eerst je veiligheidsvest en gevarendriehoek uit de auto!

Rijden door het drietalige Zwitserland

In Zwitserland is alleen een gevarendriehoek verplicht en moet je in je auto een Autobahnvignet/tolvignet hebben waarmee je over de Zwitserse snelweg mag rijden. Deze vignetten kun je kopen bij een grensovergang, maar het is handiger om ze vooraf via internet te bestellen. Je hebt namelijk geen zin om na al die kilometers gereden te hebben ook nog achteraan in de rij aan te sluiten om een vignet te kopen.

Je mag zonder winterbanden rijden in Zwitserland, maar als je het overige verkeer hindert omdat je met je zomerbanden niet meer voor- of achteruit kunt, dan kan je dat een boete opleveren. Winterbanden worden dus wel aanbevolen in Zwitserland. Je bent verplicht om sneeuwkettingen om te doen als de toestand van de weg daar om vraagt. Dit wordt ter plaatse aangegeven met een verkeersbord.

Zwitserland is een klein land maar toch vinden we daar drie talen terug. Zorg er dus voor dat je weet tijdens de rit niet verward raakt op de weg. Een voorbeeld zijn de afslagen - deze kunnen namelijk aangeduid worden met: “Ausfahrt” in het Duitse deel, “Sortie” in het Franse deel en “Uscita” in het Italiaanse deel. Rij je met een navigatiesysteem dan hoef je je hoofd hier natuurlijk niet over te breken!

Oostenrijk – voldoende kofferbakruimte en een duit op zak

In Oostenrijk moet je een gevarendriehoek, veiligheidsvest, alcoholtest, verbanddoos en een Autobahnvignet in je auto hebben. Zorg er dus voor dat je genoeg ruimte hebt om al deze benodigdheden in je auto kwijt te kunnen.

Winterbanden zijn tussen 1 november en 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Heb je geen winterbanden, dan moet je sneeuwkettingen gebruiken. Gedurende de rest van het jaar kan het op de Oostenrijkse bergwegen verplicht zijn om winterbanden te gebruiken. Dit staat dan bij de weg aangegeven met een verkeersbord. Tenslotte moeten winterbanden in Oostenrijk de M+S aanduiding dragen en moet je profiel minimaal 4 mm diep zijn.

Oostenrijk hanteert een vrij direct systeem voor veel verkeersovertredingen. Als je bij aanhouding een boete uitgeschreven krijgt en geen geld bij je hebt, dan word je naar een geldautomaat of bank gebracht om geld op te nemen. Kun je dan nog steeds niet betalen dan kan de politie je vasthouden tot de boete is betaald.

Neem je stalen zenuwen mee naar Italië

In Italië hoef je alleen maar een gevarendriehoek en een goedgekeurd veiligheidsvestje in de auto te hebben. Winterbanden zijn niet verplicht.

Reis je echter tussen 15 november en 15 april (dus in het wintersportseizoen) naar Italië dan is het op sommige plaatsen verplicht om op winterbanden te rijden of om in je auto een set sneeuwkettingen te hebben liggen. Dit staat dan aangegeven met verkeersborden. Laat dus voor de zekerheid toch maar winterbanden monteren en zorg voor sneeuwkettingen aan boord.

Italianen houden van opschieten en ze rijden het onverantwoordelijkst van alle Europeanen - met name in de steden. Ben daarom extra bedachtzaam op situaties waar je in Nederland nooit mee te maken krijgt. Invoegen gebeurt daar op eigen risico en zie je een Italiaan zijn knipperlicht gebruiken? Dat betekent niet dat hij wil afslaan, maar wel dat jij aan de kant moet! Dit is natuurlijk een beetje overdreven, maar het is wel verstandig om op je hoede te zijn en goed op te letten als je deelneemt aan het verkeer in Italië.

Goede reis!

Op wintersport met de auto kan een prachtige ervaring zijn, als je maar goed bent voorbereid. Nu je weet wat je allemaal bij je moet hebben in de populairste wintersportlanden, staat niets je meer in de weg om richting de pistes te vertrekken voor een gezellige en sportieve vakantie. Veel plezier!

Bron: www.anwb.nl

Gebruik van de afbeelding en citeren van het onderzoek
Wij verlenen toestemming om de afbeelding en tekst op deze pagina vrijblijvend te gebruiken. Als u hier gebruik van maakt, vragen wij u vriendelijk om de rechtmatige eigenaar Oponeo.nl en deze pagina weer te geven als bron, zodat uw lezers meer te weten komen over de context en afkomst van deze afbeelding en het onderzoek.