De lente nadert met rasse schreden en dat betekent voor de automobilist een noodzakelijke bandenwissel. Voor wie op zoek is naar een nieuwe set voor de warme maanden, organiseert het Duitse ADAC al sinds jaar en dag bandentests. Dit jaar zijn er banden in twee maten onder de loep genomen: 205/55 R16 en 225/50 R17. Wij kijken welke producten het beste hebben gepresteerd en een aanbeveling hebben gekregen.

Een van de geteste banden wordt standaard gemonteerd op de Honda CivicEen van de geteste banden wordt standaard gemonteerd op de Honda Civic. 

Hoe worden de ADAC-tests uitgevoerd

De Duitse automobielclub ADAC is een van de grootste motorrijtuigenorganisaties ter wereld. Ze is erop gericht om de veiligheid op de weg te bevorderen, en heeft zich onder andere toegelegd op het beoordelen van nieuwe auto's, wegen en banden.

De ADAC-bandentests worden als toonaangevend beschouwd, niet alleen vanwege de reputatie van deze organisatie maar ook door de strenge methodes, waarmee sleuteleigenschappen op betrouwbare wijze kunnen worden vergeleken. Aan iedere test, die plaatsvindt onder gecontroleerde omstandigheden, nemen telkens zo'n 10 à 20 banden uit verschillende segmenten en prijsklassen deel. Fabrikanten kunnen geen invloed uitoefenen op de selectie.

Om als band (in de gegeven maat) een aanbeveling ten ontvangen, moet deze op allerlei vlakken presteren. Deze prestaties worden beoordeeld aan de hand van vijf categorieën, die verschillend worden gewogen voor de eindbeoordeling:

  • prestaties op nat wegdek (40% van de eindbeoordeling),
  • prestaties op droog wegdek (20% van de eindbeoordeling),
  • levensduur (20% van de eindbeoordeling);
  • lawaainiveau (10% van de eindbeoordeling),
  • brandstofverbruik (10% van de eindbeoordeling),

Voor de beoordelingsschaal geldt hoe lager hoe beter. De hoogste score die kan worden toegekend is 0,6 (zeer goed) en het laagste een 5,5 (onvoldoende).

ADAC 2021-zomerbandentest maat 205/55 R16

Aan de eerste test hebben vijftien banden deelgenomen, waarvan er drie zijn bestempeld als "goed". Elf banden waren bevredigend en eentje voldoende. Overigens zat er ook een retread-band tussen. Hoewel de beoordeling niet laag is, maar wel het laagst binnen deze test, hebben specialisten van ADAC onder meer gewezen op de lange remweg, vertraagde reactie en beperkte grip onder verschillende omstandigheden.

De algehele resultaten worden als volgt weergegeven:

ModelPuntenCijfer
Continental PremiumContact 62,2goed (gut)
Semperit Speed-Life 32,2goed (gut)
Bridgestone Turanza T0052,3goed (gut)
Goodyear EfficientGrip Performance 22,6bevredigend (befriedigend)
Kumho Ecsta HS512,6bevredigend (befriedigend)
Apollo Alnac 4G2,7bevredigend (befriedigend)
Hankook Ventus Prime 3 K1252,7bevredigend (befriedigend)
Fulda EcoControl HP 22,8bevredigend (befriedigend)
BFGoodrich Advantage2,9bevredigend (befriedigend)
Maxxis Premitra 5
3,0bevredigend (befriedigend)
Nokian Tyres Wetproof3,0bevredigend (befriedigend)
Pirelli Cinturato P73,0bevredigend (befriedigend)
Uniroyal RainSport 53,0bevredigend (befriedigend)
Petlas Imperium PT5153,3bevredigend (befriedigend)
King Meiler Sport 13,6voldoende (ausreichend)

Banden in maat 205/55 R16 worden onder meer gemonteerd op compacte auto's. Dit zijn bijvoorbeeld (afhankelijk van het model en de uitrusting): Audi A3, Dacia Logan, Fiat Tipo, Ford Focus, Honda Civic en Kia Ceed.

Continental PremiumContact 6

Twee banden uit de test hebben een totaalscore van 2,2 behaald en daarmee de gedeelte eerste plaats. De eerste is de Continental PremiumContact 6, een band uit de premiumklasse.

Het goede resultaat is te danken aan de gebalanceerde parameters, maar de echte sleutel tot het succes is de beste score in de categorie rijden op nat wegdek. Het merk heeft ook gezorgd voor een bevredigende levensduur, wat de experts niet is ontgaan. Wat betreft brandstofverbruik hadden de specialisten van ADAC echter wat meer verwacht.

De Continental PremiumContact 6 is een band die is ontworpen voor hoge prestaties. De beloftes van de fabrikant op het gebied van betrouwbaarheid ongeacht het weer, lijken werkelijkheid te worden, hoofdzakelijk dankzij het rubbermengsel Safety Silica. Ook vermeldenswaardig is het karakteristieke loopvlakprofiel met macroblokken, die zorgen voor preciezere sturing.

Semperit Speed-Life 3

De eerste band uit de economyklasse in het overzicht is de Semperit Speed-Life 3. Het interessante is dat deze fabrikant onderdeel is van de Continental-groep, waardoor dit een soort dubbele overwinning is.

De overeenkomst tussen deze twee banden is niet alleen het concern maar ook de uitstekende resultaten bij rijden op nat wegdek. De Speed-Life 3 deed het weliswaar iets minder goed dan de PremiumContact 6 maar liet de concurrentie toch achter zich. Tot de voordelen behoort de lage rolweerstand, die beter is beoordeeld dan bij de Continental-band.

Ook het goed afgewerkte profiel werd op waarde geschat. In een oogopslag zie je de brede groeven, die het risico op aquaplaning minimaliseren en de remweg bij regen inkorten. De fabrikant heeft ook aandacht besteed aan optimale stijfheid van de banden, waardoor de auto zich zeker laat besturen, ook in de bochten.

Bridgestone Turanza T005

De tweede onderscheiden premiumband is een ideale keuze voor automobilisten die hun brandstofverbruik binnen de perken willen houden. De Bridgestone Turanza T005 heeft in deze categorie een van de hoogste beoordelingen ontvangen en doet het ook beter dan de eerder genoemde banden.

Andere sterke kanten zijn volgens ADAC het veilig rijden op nat en droog wegdek. Er is wel een minpuntje, namelijk het geproduceerde lawaai.

De Bridgestone Turanza T005 is niet voor het eerst onderworpen aan de Duitse tests en heeft ook al enkele keren op het podium gestaan. Hieruit blijkt dat de productietechnologie een van de beste op de markt is. Neem bijvoorbeeld het NanoPro-Tech rubbermengsel, dat zorgt voor uitstekende tractie onder verschillende omstandigheden.

Afzonderlijke categorieën – welke band was het beste

De strenge beoordelingsregels en de vereiste van evenwichtige prestaties zorgen ervoor dat sommige banden die in bepaalde categorieën uitstekend presteerden, toch lager zijn geëindigd qua algehele score.

CategorieBeste modellen
prestaties op droog wegdekMaxxis Premitra 5 (1,4); Hankook Ventus Prime 3 K125 (1,5); Continental PremiumContact 6 (2,0); Semperit Speed-Life 3 (2,0) ; Bridgestone Turanza T005 (2,0) ; Pirelli Cinturato P7 (2,0)
prestaties op nat wegdekContinental PremiumContact 6 (1,8); Semperit Speed-Life 3 (1,9); Pirelli Cinturato P7 (2,0)
lawaainiveauFulda EcoControl HP 2 (2,7); Nokian Tyres Wetproof (2,7); Pirelli Cinturato P7 (2,7); Uniroyal RainSport 5 (2,7)
brandstofverbruikKumho Ecsta HS51 (1,6); BF Goodrich Advantage (1,6); Bridgestone Turanza T005 (1,8)
levensduurGoodyear EfficientGrip Performance 2 (0,6); Fulda EcoControl HP 2 (1,5); Petlas Imperium PT515 (1,5)

Banden in maat 225/50 R17 worden o.a. gemonteerd op de Opel Vectra.Banden in maat 225/50 R17 worden o.a. gemonteerd op de Opel Vectra.

ADAC-zomerbandentest 2021 in maat 225/50 R17

Het tweede overzicht betreft maat 225/50 R17. Dit keer zijn er zeventien modellen aan een test onderworpen, waarvan er vier zijn onderscheiden met de beoordeling "goed". Twaalf banden werden als voldoende beschouwd, terwijl er eentje geen aanbeveling heeft gekregen.

ModelPuntenCijfer
Falken Azenis FK5102,1goed (gut)
Continental PremiumContact 62,2goed (gut)
Kumho Ecsta PS712,3goed (gut)
Bridgestone Turanza T0052,5goed (gut)
Michelin Primacy 42,7bevredigend (befriedigend)
Dunlop Sport Maxx RT22,8bevredigend (befriedigend)
Esa+Tecar Spirit Pro2,8bevredigend (befriedigend)
Nexen N'Fera Sport2,8bevredigend (befriedigend)
Pirelli Cinturato P7 C22,8bevredigend (befriedigend)
Semperit Speed-Life 32,9bevredigend (befriedigend)
Kleber Dynaxer HP43,1bevredigend (befriedigend)
Sava Intensa UHP 23,1bevredigend (befriedigend)
Giti GitiPremium H13,3bevredigend (befriedigend)
Laufenn S-Fit EQ+ LK013,3bevredigend (befriedigend)
Barum Bravuris 5HM3,4bevredigend (befriedigend)
Viking ProTech NewGen3,5bevredigend (befriedigend)
Firestone Roadhawk4,9onvoldoende (mangelhaft)

Op welke auto's vind je maat 225/50 R17? ADAC geeft aan dat deze band veel voorkomt op auto's uit de middenklasse. Denk hierbij aan wagens als de Alfa Romeo Giulia, Audi A4, Mercedes B-klasse, Honda Accord, Opel Vectra en Peugeot 508.

Falken Azenis FK510

Dit keer is de hoogste trede op het podium ingeruimd voor een merk uit de middenklasse. De band van Falken versloeg alle concurrenten en overtuigde de specialisten door de gebalanceerde parameters.

De Azenis FK510 presteerde goed op nat wegdek en heeft dan ook de beste score behaald in deze categorie. Hier moet aan worden toegevoegd dat veel banden juist verrassend laag hebben gescoord in deze categorie. 

Dat is nog niet het einde van alle lof. Deze Japanse band deed het ook erg goed op droog wegdek en bleek ook nog duurzaam. Daarnaast is het een van de stilste banden uit de test. In vergelijking tot andere banden is er nog wel ruimte voor verbetering wat betreft het brandstofverbruik.

De positie beoordeling van de Falken Azenis FK510 is te danken aan vele factoren, waaronder het asymmetrische loopvlak. Met zo'n profiel blijft de auto zowel tijdens het rechtdoor rijden als in de bochten onder controle. Ook draagt dit bij aan een kortere remweg bij slecht weer.

Kumho Ecsta PS71

We gaan direct naar plaats 3, waar we een tweede vertegenwoordiger uit het middensegment vinden: de Kumho Ecsta PS71. Hoe heeft de band deze podiumpositie bereikt?


Met name dankzij de succesvolle preventie van aquaplaning, wat van groot belang is voor onze veiligheid wanneer de weg bedekt is met water. Volgens specialisten van de ADAC zou de band iets preciezer mogen sturen op het droge, maar de prestaties zijn allerminst slecht, en bovendien zorgt de Kumho voor een korte remweg.

Je hoeft niet ver te zoeken om erachter te komen waarom deze band voor het zware examen van de Duitse automobielclub is geslaagd. Je hoeft maar te kijken naar het loopvlak vol groeven en inkepingen, die ervoor zorgen dat water doeltreffend wordt afgevoerd. De massieve blokken zorgen op hun beurt voor veel grip, ook bij hoge snelheden, en een snelle reactie op het intrappen van het rempedaal.

Continental PremiumContact 6 en Bridgestone Turanza T005

Deze modellen staan al voor de tweede keer aan de top, wat een bevestiging is van hun hoge kwaliteit. De Continental PremiumContact 6 bezette de tweede plaats in de bandentest in maat 225/50 R17. De band onderscheidde zich bovenal op nat wegdek maar presteerde ook heel goed op droge wegen. Dit betekent dat je je met deze banden om de wielen veilig achter het stuur voelt, ongeacht de weersomstandigheden. Het effect op het brandstofverbruik werd ook beloond met een van de betere deelscores.

De Bridgestone Turanza T005 touringband is dit keer op een hoge vierde plek geëindigd. Bovendien is deze band beoordeeld als goed. ADAC waardeert de precieze sturing en korte remweg op droog wegdek. Vanwege de levensduur moet deze band het net afleggen tegen de drie op het podium.

Resultaten per categorie

De overige banden, waarvan sommige zeer goed scoorden in afzonderlijke categorieën, hadden zwakke punten waardoor deze minder hoog in de ranking zijn geëindigd. De onderstaande tabel toont enkele van deze gevallen.

CategorieBeste modellen
prestaties op droog wegdekMichelin Primacy 4 (1,5); Pirelli Cinturato P7 C2 (1,5); Dunlop Sport Maxx RT2 (1,8); Giti GitiPremium H1 (1,8)
prestaties op nat wegdekFalken Azenis FK510 (2,0); Semperit Speed-Life 3 (2,0); Continental PremiumContact 6 (2,1)
lawaainiveauSava Intensa UHP 2 (2,6); Falken Azenis FK510 (2,8); Dunlop Sport Maxx RT2 (2,8); Nexen N Fera Sport (2,8)
brandstofverbruikViking ProTech NewGen (1,6); Continental PremiumContact 6 (1,8); Kleber Dynaxer HP4 (1,8); Barum Bravuris 5HM (1,8)
levensduurMichelin Primacy 4 (1,5); Esa+Tecar Spirit Pro (1,5); Semperit Speed-Life 3 (1,5)

Zomerbanden kiezen – waar moet je op letten?

Het is de moeite waard om wat tijd te investeren in het kiezen van nieuwe banden. Hier zijn meerdere redenen voor. Het belangrijkste argument is onze veiligheid. Het zijn immers uiteindelijk de banden die direct contact maken met het wegdek. Daarom is het rubber rond de wielen bepalend voor de vraag of we keer op keer probleemloos aankomen op de plaats van bestemming. Bovendien zorgt een goed gekozen set voor meer tevredenheid.

Hoe begin je met zoeken? Bepaal eerst de juiste maat, want de banden moeten natuurlijk wel passen op je auto. Als je niet weet welke maat je nodig hebt, maak dan gebruik van de speciale configurator

Houd ook rekening met je rijstijl. Is deze dynamisch of juist rustig? Schat vervolgens in hoeveel kilometers je ongeveer aflegt per jaar. Zo kun je bepalen over welke eigenschappen nieuwe zomerbanden moeten beschikken om aan je verwachtingen te voldoen. Voor de een is comfort belangrijker dan een lage rolweerstand, terwijl de ander juist weer prijs stelt op een lange levensduur.

Raadpleeg tot slot de opinies van experts. Kijk naar de nieuwste testresultaten door de ADAC en andere organisaties en tijdschriften. Minstens zo waardevol zijn de beoordelingen van andere weggebruikers, die de banden dagelijks blootstellen aan de meest uiteenlopende omstandigheden en vervolgens hun mening delen met andere klanten van Oponeo.