Duurzame mobiliteit en groene auto’s; er is steeds meer aandacht voor zo zuinig mogelijk rijden, met zo weinig mogelijk schade aan het milieu. In dat kader wordt al snel gekeken naar het verbruik én denken veel mensen direct aan de volledige elektrische auto’s. Opvallend feit is dat de top 10 lijsten vaak helemaal niet aangevoerd worden door elektrische modellen, of hybride auto's. De auto die het vaakst op nummer één staat in de lijsten, is zelfs een auto die op aardgas rijdt.

Een vaste top 10 met de meest duurzame auto’s maken is lastig. Daarom hebben we voor jou een aantal verschillende top 10 lijsten bekeken en daar 10 modellen uitgehaald die bijzonder vaak voorkwamen. En uiteraard hebben we die voor jou op een rijtje gezet.

Citroën C4 Cactus BlueHDi 100; een diesel in de top 10

Een Citroën C4 op een beurs

Diesel is in het verdomhoekje geraakt en heeft het imago een van de meest vervuilende brandstoffen te zijn die in auto’s gebruikt worden. Dat geldt echter vooral voor de oudere auto’s. Nieuwere modellen zoals de Citroën Cactus BlueHDi 100 is zó zuinig en heeft zo weinig schadelijke uitstoot dat het op verschillende toplijsten is komen te staan met de meest zuinige en duurzame auto’s van 2020 en 2021.

Skoda Fabia 1.0 TSI; zelfs een benzine in de top 10

Op de lijst met de meest duurzame auto’s komen we zelfs benzineauto’s tegen. De Skoda Fabia 1.0 TSi is namelijk zo zuinig dat het qua verbruik en belasting van het milieu tussen de elektrische auto’s mag komen staan. De driecilinder met 95 of 110 pk is daarmee een aangename verrassing voor de consument die een zuinige auto wil maar nog niet voor een EV wil kiezen.

Volkswagen Polo en Golf TGI (aardgas)

De twee auto’s die steevast hoog op de lijst prijken met de meest duurzame auto’s zijn ironisch genoeg auto’s op aardgas. Het zijn de Volkswagen Polo en de Golf TGI. Hier moet wel bij vermeld worden dat deze auto’s vooral veel punten scoren op het verbruik per kilometer en de gemeten uitstoot. Aangezien aardgas steeds verder in het geding komt, is de kans klein dat dit écht een haalbare kaart blijft voor de Nederlandse automobilist.

BMW i3

Een BMW i3 is aan het opladen.

De BMW i3 mag niet in het rijtje ontbreken. Ongeveer 300 kilometer actieradius, een speels design en vooral gericht op zo duurzaam en groen mogelijk te zijn. Dit is een van de meest populaire elektrische modellen van BMW dat daarmee een goed aandeel in de EV-markt heeft weten te vergaren. De BMW i3 is overigens ook een leuke auto; achterwielaandrijving en een traploze variabele automaatversnellingsbak maken de auto niet alleen groen, maar ook écht een BMW-model.

Toyota Corolla 1.8 Hybrid

Corolla, is dat niet het gestorven model van Toyota? Ja, totdat Toyota de Auris aan de kant zette en koos voor de Toyota Corolla 1.8 Hybrid, die de eerste hybride in zijn klasse was. De reden voor de naamsverandering is trouwens dat de Auris alleen voor de Europese markt gemaakt was, terwijl de nieuwe hybride juist op de internationale markt aangeboden zou worden (passend in de grotere agenda van Toyota). Opvallend aan deze Corolla is dat de auto in de lijst met de meest duurzame auto’s staat, terwijl het wel een zeer ruime auto (5-deurs) is, wat prima geschikt is als gezinsauto. En die zien we niet veel in de top 10 terug.

Volkswagen Caddy BlueMotion (aardgas)

Om de lijst zo divers mogelijk te maken, hebben we er ook een werkpaard voor je opgezet. De Volkswagen Caddy BlueMotion is een auto die vooral als bedrijfsauto gebruikt wordt. Opvallend is dat dit een duurzame en zuinige auto is, waarbij niet ingeleverd is op de kracht. Met de 110 pk (81 kW) onder de motorkap weet je namelijk zeker dat je de auto gewoon vol kunt laden en nog altijd elke bult op kunt komen.

BMW 320d Steptronic (diesel)

Nog maar een diesel op de lijst dan; de BMW 320d Steptronic. Hierbij gaat het overigens vooral om de nieuwste exemplaren van dit model, die op de lijst met duurzaamste auto’s staan in veel van de toplijsten. Op de lijst met groenste auto’s staan dus meerdere diesels; maar wat nog verrassender is, is dat de BMW 320d Steptronic een van de duurzaamste auto’s is terwijl het een zeer sportief model is.

Kia e-Niro (64 kWh)

drie Kia E-Niro op een beurs

Iets minder sportief maar zeker niet minder duurzaam is de Kia e-Niro. Een prettige auto die al een aantal jaren meegaat en die makkelijk te laden is. Dit is de volledig elektrische uitvoering van de Niro trouwens; de hybrideuitvoeringen komen niet voor op de lijst met duurzaamste auto’s.

Toyota Camry 2.5 Hybrid

De Toyota Camry 2.5 Hybrid is wél een hybride die op de lijst voorkomt. Ook dit is een opvallend model. De Camry heeft namelijk een zeer sportieve uitstraling en is uitgerust met alle nieuwste technieken, zoals Safety Sense van Toyota.

Tesla Model 3

De lijstafsluiter is Model 3 van Tesla. Enerzijds omdat dit een duurzame auto is, anderzijds omdat de populariteit van dit model veel mensen overgehaald heeft om elektrisch te gaan rijden, wat bijdraagt aan duurzame mobiliteit. Een wat prijziger model, maar wel met een actieradius van meer dan 600 kilometer. Plus een erg sterke motor, want 0 tot 100 kilometer per uur kost je ongeveer 3 seconden.

De duurzaamste en groenste auto’s van 2020 en 2021

Ben je op zoek naar een duurzame en groene auto, dan is bovenstaande lijst met 10 uiteenlopende modellen een goed begin. Let erop dat verschillende uitrustingsniveaus gevolgen kunnen hebben voor het verbruik van de auto. Wil je een zo laag mogelijk verbruik, let dan ook op zaken zoals goed onderhoud aan de auto en de juiste bandenspanning, omdat dit een positief effect heeft op het gemiddelde verbruik. Ook zorgt een rustige en anticiperende rijstijl voor een lager verbruik.