Geschiedenis van Nokian-banden

  • Auteur: OPONEO.NL

nokian-logo-01

Aan de Nokianvirta-rivier

Het bedrijfsgeschiedenis begint in de tweede helft van de 19e eeuw. In 1865 richtte mijnbouwingenieur Knut Fredrik Idestam in Tampere in het zuidoosten van Finland en klein bedrijf op voor de bosbouwindustrie. Later verplaatste hij het bedrijf naar het plaatsje Nokia aan de rivier Nokianvirta. Dit was de eerste van drie ondernemingen die later opgingen in het concern Nokia Corporation. Uit de naam van het plaatsje is ook de naam van het bedrijf – Nokia Wood Mills – afgeleid, hoewel het woord 'nokia' in het Fins ook boswezel betekent.

Dertig jaar later, in 1898 ontstaat het bedrijf Finnish Rubber Works (Finse Rubberbedrijven, in het Fins Suomen Gummitehdas Oy). In 1904 de eerste FRW-fabriek is gebouwd in de stad Nokia. In het begin van de 20e eeuw neemt het bedrijf Nokia Wood Mills over en in 1967 fuseren beide bedrijven met het in 1912 opgerichte Finnish Cable Works. Dit was het begin van Nokia Corporation.

nokian-profiel-01

nokian-productie-01

Eerst fietsen, daarna auto's

Terug naar de bandenproductie. In 1925 begon Finnish Rubber Works met de productie van fietsbanden. Daarvoor hield het bedrijf zich bezig met het maken van schoenen en rubber elementen voor toepassing in verschillende industrietakken. In de fabriek in Nokia ontstaat in 1932 de eerste autoband. Vier jaar later wordt het vlaggenschip van het bedrijf gelanceerd – de band die vandaag bekend staat onder de naam Nokian Hakkapeliitta. Vanaf het begin specialiseerde Finnish Rubber Works zich in banden die geschikt waren voor de heersende omstandigheden in het koude Scandinavië.

De Tweede Wereldoorlog had uiteraard geen goede invloed op de verdere ontwikkeling van het Finse bedrijf. Niet alleen de ontwikkeling van nieuwe technologieën, maar ook de export leed hieronder. De ineenstorting van de samenwerking met de Russen was een enorme klap voor het bedrijf. Na de oorlog werd deze opnieuw opgebouwd en niet lang daarna breidde de export zich uit naar landen als de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. 1945 is ook om een andere reden een sleuteljaar voor het Finse bedrijf. In dat jaar werd in de plaats Nokia namelijk een nieuwe fabriek gebouwd.

nokian-band-01

nokian-mpt-agile

Nokian verlaat Nokia

Nokian-bedrijf-01

Het landschap en de specifieke natuurlijke omstandigheden in Finland (veel bossen, meren en moeilijk toegankelijke gebieden) stimuleerden het Scandinavische bedrijf logischerwijs tot expansie op de markt van industriële banden. Met succes begon Finnish Rubber Works met de productie van banden voor de bosbouw, mijnbouw steenhouwerijen en bouwterreinen. Het huidige Nokian is een belangrijke leverancier op de wereldmarkt van dit type grote banden. Daarnaast neemt het bedrijf onveranderd een belangrijke positie in op de markt voor fietsbanden. Sinds 1974 produceert de Nokian-fabriek in de Finse plaats Lieksa het fietsassortiment. Het is vandaag een van de weinige bedrijven die winterbanden met spikes maakt voor fietsen.

We hebben de huidige naam Nokian al genoemd en daarom gaan we nog even terug in de tijd, naar het jaar 1967 toen het concern Nokia Corporation ontstond. Dit bedrijf ontwikkelde zich tot de grootste producent van mobiele telefoons ter wereld. Dit enorme succes bespoedigde de afscheiding van Nokian als apart bedrijf. Dit vond plaats in 1988 en zeven jaar later debuteerde het bedrijf op de Effectenbeurs van Helsinki. Het Japanse Bridgestone-concern is op dit moment de grootste aandeelhouder van het Finse bedrijf. In 2003 kocht het 18,9 procent van de aandelen in Nokian. De onafhankelijkheid van het Finse bedrijf kwam hiermee niet in het geding.

Scandinavische expansie

In de jaren negentig zette Nokian in op solide internationale expansie. De eerste eigen verkoopsalons openden in 1998 hun deuren in Zweden en Letland. In de daaropvolgende jaren vond de distributie plaats in het kader van het Vianor-netwerk, op dit moment het grootste bandennetwerk in Scandinavië. Dit netwerk omvat momenteel meer dan 360 verkooppunten in Finland, Zweden, Noorwegen, Estland, Rusland, Letland, Zwitserland, Duitsland, Tsjechië en de Verenigde Staten. Buiten Finland worden Nokian-banden ook gemaakt in fabrieken in Rusland (twee fabrieken, waaronder de onlangs geopende fabriek in Sint-Petersburg), China, Indonesië, Kazachstan, de Verenigde Staten, Slowakije en Oekraïne. Het verbaast dan ook niet dat het Finse bedrijf vandaag de grootste bandenproducent is van Scandinavië. De belangrijkste afzetmarkten voor Nokian zijn onder andere Rusland, Noord-Amerika, Oost-Europa en de Alpenlanden.

Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
Ik accepteer Privacybeleid nowe okno
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)