Bandbreedte. We verduidelijken de belangrijkste zaken

 • Auteur: OPONEO.NL

Het veranderen van de bandbreedte kan het comfort alsook bepaalde rijparameters aanzienlijk beïnvloeden,  dus de vraag rijst of het veilig is en waarom eigenlijk chauffeurs beslissen over een andere bandenmaat?

 

We verduidelijken de belangrijkste zaken die elke chauffeur zou moeten analyseren bij het overwegen van het veranderen van de bandenbreedte, niet alleen  vanwege de seizoensgebonden verandering van het model van zomer naar winter.

De bandenafmetingen en hun aanpassing aan de auto werden ook met specialisten geraadpleegd van de firma Continental, één van de grootste en bekendste bandenleveranciers van het premium merk, die graag aan de discussie deelnamen.

 

Bij het kiezen van nieuwe banden is het de moeite waard om de meningen van experts te vergelijken met de meningen van gebruikers.

Bij het kiezen van nieuwe banden is het de moeite waard om de meningen van experts te vergelijken met de meningen van gebruikers.

Verandering van de bandafmeting

De bandafmeting is vooral een probleem, als we voor de eerste keer banden aankopen. Er bevindt zich een reeks alfanumerieke tekens aan de zijkant van elk model.

Hoe de bandenafmeting te lezen? Nummers/letters betekenen in volgorde:

 • Bandbreedte – opgegeven in millimeter, de afstand tussen de zijkanten.

 • Bandprofiel – procentsgewijze verhouding : hoogte van de band tov. de breedte, vb. 205/45 is 45% van 205 millimeter.

 • Letter R of D – de band: R - radiaal of D - diagonaal.

 • Velgenafmeting – betreft de verhoudingen: velgbreedte en bandbreedte. Geeft de velgdiameter in inches aan, vb. 15.

 • Snelheids- en laadindex – parameters die aangeven in welk gewichts- en snelheidsbereik een gegeven bandenmodel gebruikt mag worden.

Als je niet weet welke bandenafmeting geschikt is, noch wat de autowieldiameter is, kan je dit zelf snel nazien. Deze informatie vindt u aan de binnenkant van de tankvulklep of in de gebruikshandleiding van de wagen. Afmetingen van fietsbanden en motorfietsbanden kunnen enigszins afwijken van de markering.

Ben je nog steeds niet zeker? Onze bandenkeuzecalculator helpt U de afmeting van vervangingen voor Uw wagen te controleren.

 

Vervangbanden

Vervangbanden zijn niets anders dan alternatieve maten van modellen die we veilig kunnen gebruiken op de wagen, daarom ook gebruiken chauffeurs de mogelijkheid om bredere of smallere banden te monteren.

Er zijn echter bepaalde parameters die moeten behouden blijven indien de rit met het voertuig veilig en comfortabel dient te zijn:

 • Snelheidsindex - de maximaal toegelaten snelheid met dewelke de auto mag bewegen, op dewelke een gegeven band is gemonteerd, onder de maximale belasting bepaald door de belastingsindex.

 • Belastingsindex - bepaalt de maximale belasting die een band kan dragen gedurende het bewegen met de hoogst toegelaten snelheid. De belastingsindex wordt uitgedrukt door een twee- of driecijferig getal en bevindt zich aan de zijkant van de band.

 • De grootte van de uitsparing – het manoeuvreren van de maat is mogelijk zolang de verhoudingen tussen de maten die deel uitmaken van de bandenmaat duidelijk zijn. Als we de velgdiameter wijzigen naar een grotere moeten we het modelprofiel wijzigen, om binnen dezelfde diameter van de buitenste cirkel te blijven - dat wil zeggen de totale hoogte. De afmeting van de band tot de velg is cruciaal. In het geval van te hoge of te brede banden kan men vegen observeren gedurende het draaien van de wielen. De velgbreedte en de bandbreedte moeten proportioneel verhogen en afnemen.

 • De afmeting van de remschijven en klemmen - als we de velgdiameter veranderen is het de moeite waard om ervoor te zorgen dat de montage van de gekozen afmeting mogelijk en veilig is.

 

Tevens wijzen experten van de firma Continental erop dat gedurende de aankoop van banden men de aanbevelingen van de producent van de auto met dewelke we rijden moet controleren, enkel dan kiezen we de voor ons veilige en comfortabele banden. Dit betekent niet dat we niet mogen manoeuvreren ivm. de afmeting - de producenten geven steeds aan welke bredere of smallere banden gemonteerd mogen worden op een gegeven auto.

Paweł Skrobisz
Hoofd van de Technische Afdeling

Continental

 

Waarom chauffeurs kiezen voor vervangproducten?

Er zijn een paar oorzaken, en naast de voor de hand liggende, zoals de juiste selectie van banden voor de velgen, is de prijs vaak de motivatie.

De waarden van sommige banden kunnen per stuk aanzienlijk variëren binnen één model, en dit wordt gedicteerd door de afmeting van een geselecteerde set. Daarom ook beslissen chauffeurs, die een auto bezitten met een minder populaire bandenafmeting, vaak voor vervanging.

Er zijn ook wagenbezitters voor wie de esthetiek van de producent hen niet zozeer aanspreekt en ze onderwerpen hun auto aan tal van aanpassingen, en één van die elementen is juist het wiel. Het vergroten van de velgen, en tegelijkertijd het verkleinen van het bandprofiel en het monteren van gekleurde aluminiumvelgen kan een aanzienlijke wijziging van het uitzicht van elke auto met zich betekenen.

 

Sommige chauffeurs beslissen om de bandbreedte enkel in de winter te veranderen.

Sommige chauffeurs beslissen om de bandbreedte enkel in de winter te veranderen.

 

Bandbreedte en verbruik

We hebben al vastgesteld dat financiën één van de hoofdfactoren is bij het kiezen van vervangproducten. Onthoud echter dat de wielafmeting ook het brandstofverbruik van onze wagen beïnvloedt.

De bandbreedte en het verbruik zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Als we beslissen om bredere banden te kiezen van de basisbanden, moeten we meestal rekening houden met een toename van de rolweerstand. Een hogere wrijvingscoëfficiënt vertaalt zich in een grotere kracht die de auto moet inzetten om te bewegen. Dit kan het brandstofverbruik negatief beïnvloeden, wat de exploitatiekosten verhoogt.

 

Voordelen en nadelen van het veranderen van de bandbreedte

  Nadelen Voordelen

 

 

Bredere banden

 • Hoger geluidsniveau

 • Hogere rolweerstand - hoger verbruik

 • In combinatie met een laag profiel - minder onderdrukking van oneffenheden van het oppervlak

 • Moeilijkheden op de weg tijdens het rijden op sporen • Kortere remafstand

 • Betere grip in hoeken

 • Kleine gaten in het wegdek zijn minder voelbaar


 

 

 

Smallere banden
 • Slechte grip in hoeken

 • Langere remafstand

 • Betere bescherming tegen aquaplaning

 • Stil

 • Lagere prijs

 • Lagere rolweerstand

 • Groter profiel - de band geeft een zachte indruk, waardoor het rijcomfort kan toenemen

 

Seizoensverandering van de banden – is het de moeite waard om de bandbreedte te veranderen

Voor auto's met meer motorvermogen homologeert de producent heel vaak winterbanden iets smaller in vergelijking met zomerbanden. Dit is gerechtvaardigd als we vaak buiten de stad reizen, waar de wegen niet zo vaak sneeuwvrij zijn en de omstandigheden veeleisend zijn voor chauffeurs.

Waarom komt dit voor?

Kies banden voor uw behoeften. Op besneeuwde, natte of modderige oppervlaken presteren smallere banden beter. Ze zijn niet gevoelig voor aquaplaning, hebben een lagere rolweerstand en verminderen het risico van het optreden van glijden.

Het zomereseizoen is echter gunstig voor bredere banden, als het weer goed is verhogen chauffeurs hun snelheid, en dat op zijn beurt vereist een beter behoud in de bochten en een verkorting van de remafstand – wat bredere banden bieden.

Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)

 1. SSL beveiligde betaling
 2. Snel en gratis bezorgd
 3. Alleen kwaliteitsmerken
 4. Al meer dan
  2.000.000 klanten
 5. Montagepartners