Banden wisselen bij 7 graden - feit of mythe?

  • Auteur: OPONEO.NL

Je moet winterbanden onder de auto leggen als de luchttemperatuur in de loop van de dag daalt tot 7°. Lees verder en overtuig jezelf dat deze regel geen marketingtruc is van bandenproducenten.

Zomerbanden zijn gemaakt van een ander rubbermengsel dan winterbanden. Beneden een bepaalde temperatuur verliezen zomerbanden plotseling een deel van hun eigenschappen. 7° is natuurlijk een enigszins arbitraire grens, maar je moet zonder twijfel winterbanden monteren zodra de temperatuur de 0°C nadert.

Zodra het afkoelt, is het de moeite waard om winterbanden te monteren.

De 7°-regel is geen mythe

Sommige chauffeurs zijn van mening dat de “7°-regel” een marketingtruc is, waardoor de bandenproducenten meer winterbanden gaan verkopen. Deze overtuiging dook op na de test die werd uitgevoerd door het weekblad “Stern” (nr. 48/2005). Uit de uitwerking daarvan bleek dat bij temperaturen van 0 tot +7°C zomerbanden een kortere remweg hebben dan winterbanden. Het blijkt echter dat de testresultaten de “7°-regel” helemaal niet tegenspreken.

We benadrukken hierbij dat de test niet heeft aangetoond dat alle winterbanden een langere remweg hebben dan zomerbanden. De test toonde aan dat onder bepaalde omstandigheden, bepaalde modellen zomerbanden een kortere remweg hadden dan bepaalde modellen winterbanden. Een band als eindproduct is een compromis tussen verschillende prestaties. Sommige banden hebben een langere levensduur, anderen een betere grip.

Er zijn namelijk ook winterbanden die perfect reageren op de droge wegdekken bij temperaturen tot 10°C. Analoog zijn er onder zomerbanden ook banden te vinden die zelfs bij een temperatuur van 0°C veiligheid garanderen. Het toevoegen van silicium aan het rubbermengsel van winterbanden, zorgt ervoor dat de banden bij lage temperaturen voldoende elastisch zijn. Silicium zorgt verder voor verlaging van de rolweerstand. Daarom wordt dit soms ook toegepast in zomerbanden, waardoor ze in staat zijn hun grip te behouden bij temperaturen onder 7°C.

Vervang je winterbanden door:

Goodyear Ultra Grip 9
Continental ContiWinterContact TS850

Lees meer: https://www.oponeo.nl/banden-model/continental-contiwintercontact-ts850
De inhoud hierboven is het exclusieve eigendom van Oponeo.pl SA
Continental ContiWinterContact TS850
Michelin Alpin 5

Misschien toch een marketingtruc?

Logisch gezien is dit een foute bewering. Voor een bandenproducent is het namelijk makkelijker en goedkoper om maar één type band te produceren. Dat verlaagt namelijk de kosten in verband met de productie van seizoensbanden. Het totale aantal verkochte banden zal er niet kleiner van worden. Als je namelijk het hele jaar op dezelfde banden rijdt, moet je toch net zo vaak een nieuwe set aanschaffen. Als er slechts één type band geproduceerd zou worden, zou de winst van fabrikanten groter zijn vanwege de lagere kosten.

Het loopvlak van winterbanden is beter voorbereid
op functioneren onder winterse omstandigheden.

Waarom is het de moeite waard om winterbanden te gebruiken?

Het is de moeite waard om winterbanden te gebruiken omdat hierin veel andere technologische oplossingen zijn gebruikt die de veiligheid in de winter verhogen – een geschikt profiel en goede profieldiepte, een hoger aantal lamellen, etc. Verder mag je niet vergeten dat de 7°-regel een idee is, geen vaste grens. Als tijdens een etmaal een gemiddelde temperatuur heerst van circa 7° betekent dit dat het overdag warmer kan zijn, maar dat 's ochtends vroeg vorst aan de grond kan voorkomen, waardoor het wegdek glad kan zijn, etc. In dat geval moet je winterbanden monteren zodra het koud begint te worden. Dit is meestal half of eind oktober.

Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)