Het bandenprofiel van je autobanden is een van de meest belangrijke dingen die een rol spelen bij de grip die je auto op de weg heeft.  Het profiel in het loopvlak van de band zorgt dat je banden contact houden met de weg, dat het water onder je banden afgevoerd wordt, dat je auto zuiniger kan rijden en dat je in de bochten je auto op de weg kunt houden. Een goed bandenprofiel is dus van het grootste belang om veilig te kunnen rijden op de weg.

Bandenprofiel – hoe wordt dat eigenlijk gemaakt?

Heb je je ook wel eens afgevraagd hoe het bandenprofiel nou eigenlijk tot stand komt? Profiel is namelijk heel wat meer dan een stel groefjes en lijntjes op de band. De meeste bandenfabrikanten voeren doorlopend onderzoek uit om erachter te komen hoe bandenprofielen verbeterd kunnen worden zodat auto's nog beter kunnen presteren op de weg en de veiligheid voor jou als bestuurder verbeterd wordt.

In onderzoekscentra worden profielen onderzocht en uitvoerig getest waarbij ze worden ingedeeld in verschillende categorieën. Het bandenprofiel moet namelijk afgestemd zijn op het gebruiksdoel van de band. Zo verschilt het profiel van winterbanden behoorlijk van dat van zomerbanden en zal je onder een sportband een totaal ander profiel aantreffen dan onder een autoband die bedoeld is voor stadsgebruik.

Hoe is het profiel van een autoband opgebouwd?

Als je wel eens goed naar je autobanden hebt gekeken, dan is het je vast opgevallen dat het bandenprofiel een bepaald patroon heeft.

Het profiel van een autoband is meestal opgebouwd uit de volgende onderdelen:

·         Lengtegroeven
·         Breedte groeven
·         Schouderblokken

Deze onderdelen van het profiel hebben verschillende eigenschappen die invloed hebben op het rijgedrag, de wegligging en de levensduur van autobanden.

Wat doen lengtegroeven in het bandenprofiel?

Lengtegroeven zijn groeven die over de lengte van de band lopen. Als de banden onder je auto gemonteerd zitten, dan zie je deze groeven van boven naar beneden lopen. Deze groeven zijn bedoeld voor de waterafvoer vandaar dat je ze vaak tegen komt op zomerbanden, sportbanden en seizoensbanden waarbij een goede waterafvoer erg belangrijk is. Als een autoband slijtage indicatoren heeft, dan kun je die meestal in de lengtegroeven terugvinden.

Het aantal groeven en de breedte hiervan kunnen behoorlijk variëren per band. Hoe meer lengtegroeven er op een band zitten, des te beter de band in staat is om het water af te voeren. Zoek je dus een band die geen moeite heeft met regenbuien en natte wegen en bescherming biedt tegen aquaplaning, let dan zeker op het aantal lengtegroeven en de breedte hiervan.

Wat is de functie van breedte groeven?

Breedte groeven zijn groeven die horizontaal of schuin over de autoband heen lopen. Breedte groeven kunnen op allerlei manieren op de richting van de lengtegroeven geplaatst worden, bijvoorbeeld haaks of schuin. Daarnaast kunnen ze allerlei vormen hebben, waaronder recht, V-vormig of gegolfd. Breedte groeven zorgen voor grip op de weg en verbeteren de waterafvoer van de band. Je vind ze over het hele loopvlak van de band waar vaak verschillende vormen worden gecombineerd.

Schouderblokken en wegligging

Schouderblokken zijn eigenlijk de zijkanten van de autoband. Deze randen spelen een grote rol bij de stabiliteit in bochten en bij de wegligging van je auto in het algemeen. Grote, massieve  schouderblokken worden bijvoorbeeld toegepast in sportbanden. Sportief rijgedrag waarbij hard gereden en snel geaccelereerd wordt, vraagt om banden die vooral in scherpe bochten hun stabiliteit behouden. De grote schouderblokken zorgen daarvoor, ook bij hoge snelheden. Vind je stuurgedrag en een stabiele wegligging belangrijk, bekijk dan zeker de vorm van de schouderblokken van het bandenprofiel.

Profieldiepte en grip

De profieldiepte is erg belangrijk voor de grip die je autobanden op de weg hebben. De bandenspanning speelt ook een rol bij de mate waarin een band aan de weg “kleeft”, maar een goede grip begint allereerst bij de juiste profieldiepte. De minimale profieldiepte van een autoband is 1,6 mm. Dit is wettelijk vastgelegd, maar vanwege veiligheidsredenen wordt vaak al bij 2,5 mm aangeraden om de band te vervangen. Voor winterbanden wordt aangeraden om de banden te vervangen bij een profieldiepte van 4 mm.

Als je nieuwe banden gaat kopen, let dan altijd op het bandenprofiel en kijk wat jij belangrijk vindt in een band. Winterbanden, seizoensbanden en zomerbanden hebben vaak zeer verschillende profielen die hun invloed hebben op het rijgedrag van de auto, de grip en wegligging. Op Oponeo.nl kun je snel autobanden vergelijken waarbij je per band kunt zien wat de kenmerken zijn van het profiel. Bekijk de lengtegroeven, breedtegroeven en de vorm van de schouderblokken om een indruk te krijgen van de kwaliteiten en rij-eigenschappen van de band.

Zo zie je snel of een band voldoet aan jouw eisen en of deze dus geschikt is voor jouw auto.