Wist je dat je de winterbandenspanning regelmatig moet controleren? Als je optimaal wilt profiteren van de eigenschappen van je banden, is het uiterst belangrijk om ze op het juiste niveau te houden. Zodra de temperaturen dalen, worden de wegen glad en zijn sneeuw en bevriezende motregen aan de orde van de dag. Daarom moet je ervoor zorgen dat je zo veilig mogelijk onderweg bent en dat de bandenspanning in de winter in orde is.
De bandenspanning in de winter heeft invloed op onze veiligheid. De juiste bandenspanning in de winter is belangrijk!
Veel bestuurders realiseren zich niet hoe belangrijk de juiste bandenspanning is voor het functioneren van een auto, of je nu op zomer-, winter-, of vierseizoenenbanden rijdt. Bovendien heeft deze factor invloed op de levensduur van de band en vermindert hij het risico op vervelende schade zoals een lekke band of klapband tijdens het rijden.
Daarnaast is het van groot belang dat een winterband op het juiste moment de juiste spanning heeft. Dit zorgt voor een aanmerkelijk kortere remweg, wat vooral in het koudste seizoen van het jaar een enorme impact kan hebben op onze veiligheid. Bovendien vertaalt dit zich in een lagere rolweerstand en dus een lager brandstofverbruik en geldbesparing.
Aan de andere kant is een te lage bandenspanning voor winterbanden niet alleen oneconomisch, maar ook gevaarlijk. Het loopvlak verliest hierdoor sneller zijn eigenschappen, waardoor de banden eerder vervangen moeten worden. Andere mogelijke gevolgen zijn onvoorspelbaar gedrag in de bochten, stuurproblemen bij rechtuit rijden, minder grip en een langere remweg op nat wegdek. Dit alles verhoogt het risico op een ongeval aanzienlijk. Wanneer de spanning te hoog is, zul je merken dat het rijcomfort afneemt.
Welke spanning moet een winterband hebben?
Dit wordt bepaald door de fabrikant van de auto in kwestie, die tijdens het ontwerp uitgaat van bepaalde bedrijfsomstandigheden, onder ander met betrekking tot de wielen. De aanbevolen waarden zijn de zogenaamde gehomologeerde spanning. De spanning wordt opgegeven voor de voor- en achteras. Daarbij komt het vaak voor dat er verschillende spanningen aangegeven worden naar gelang de belasting van de auto.
Waar vind ik informatie over hoeveel lucht er in winterbanden moet? Meestal vind je deze getallen op minstens één van de onderstaande plekken:
- voertuighandleiding
- dashboardkastje,
- klepje van de brandstoftank,
- sticker in de deurstijl aan de bestuurderskant.
Als een merk het gebruik van verschillende bandenmaten op een bepaalde auto toestaat, kunnen per maat aparte waarden worden opgegeven. Zo kun je dus controleren wat de spanning moet zijn voor 14″ winterbanden, 15″ banden enz.
Wat is nu de juiste spanning van winterbanden
Kun je de aanbevelingen van de fabrikant niet vinden en weet je niet wat de optimale bandenspanning is voor de 16-inch winterbanden waarmee je auto is uitgerust? We gaan je een handje helpen!
Gebruik onze handige bandenspanningsconfigurator. Voer de basisgegevens van je voertuig in en deze tool vertelt je de juiste grenswaarden voor beide wielassen.
Heeft een lage temperatuur invloed op de bandenspanning?
Het blijkt van wel! De bandenspanning neemt af naarmate de temperatuur daalt. In de winter kan dit merkbaar zijn. Er wordt aangenomen dat een daling van 10˚C gelijk staat aan 0,1 bar minder druk. Daarom kan een manometer die is aangesloten op een ventiel in een verwarmde garage aanzienlijk anders uitslaan zijn dan wanneer je dit apparaat zou gebruiken tijdens vorst.
Houd dit in gedachten wanneer je bepaalt welke bandenspanning geschikt is voor jouw auto. Bij een grote temperatuurdaling is het een goed idee om de druk met 0,2 bar te verhogen ter compensatie van de omgevingsomstandigheden. Als het kwik vervolgens stijgt, moet het drukniveau wel weer worden gecorrigeerd.
Interessant genoeg doet het beschreven probleem zich niet voor wanneer we besluiten de banden op te pompen met stikstof. Deze methode is echter niet erg populair. Vergeet niet om de wielen opnieuw uit te balanceren als je voor stikstof kiest.
Controleer je bandenspanning voor de winter!
We willen benadrukken dat de bandenspanning regelmatig moet worden gecontroleerd om veilig te kunnen reizen. De winter wordt vaak gekenmerkt door schommelende temperaturen, wat invloed heeft op het luchtniveau in de banden. Het handhaven van de juiste waarden door regelmatige controles kan veel onaangename situaties voorkomen. Vooral als onze auto niet is uitgerust met TPMS-sensoren, moet de spanning in winterbanden regelmatig zelf worden gecontroleerd.
Het is belangrijk om te onthouden dat elke band, ongeacht de prijs en het gebruik, geleidelijk lucht verliest. Dit komt niet alleen door de buitentemperatuur maar bijvoorbeeld ook door mechanische factoren zoals het ventiel, waar heel langzaam lucht uit ontsnapt.