Een goede kwaliteit Autoband garandeert controle over de auto, optimaal brandstofverbruik, technische levensduur en comfort. De prestatie van de auto hangt nauw samen met de toestand van de autobanden. Maar autobanden slijten net als de andere onderdelen van een auto, en deze slijtage heeft direct invloed op de controle, veiligheid en het comfort van je auto. Met het uitvoeren van onderhoud houdt je de autobanden in topconditie, wat niet alleen bezuinigt op de kosten van het vervangen van autobanden, maar ook op het algehele onderhoud van je auto. Als een van de autobanden in slechte staat verkeert, is de kans groot dat je de pechdienst kunt bellen van de vluchtstrook. In het meeste ongunstige geval kan een klapband ernstige gevolgen hebben!

Controleer wieluitlijning en velgen

De wieluitlijning is van cruciaal belang om een optimale controle op autobanden te garanderen terwijl je onderweg bent en om ongelijke slijtage en brandstofverbruik te verminderen. Na reparaties of een ongeluk (óf ongelukje, zoals het te hard raken van het trottoir) moet de wielstand mogelijk gecorrigeerd worden. Dat kun je duidelijk merken als de auto steeds naar één kant van de weg trekt, of op enige andere manier onstabiel stuurt. Je lokale garage kan de correcte wieluitlijning meten en corrigeren met specifieke apparatuur, waarbij de specificaties van model en type auto van belang zijn. Velgen die slecht onderhouden of beschadigt zijn kunnen de banden kwaliteit ook aantasten.

Controleer het profiel voor diepte en slijtage

Zorg ervoor dat de bandenspecialist je autobanden regelmatig inspecteert en deze direct vervangt als ze versleten zijn. Nieuwe autobanden hebben waarschijnlijk een profieldiepte van 8-9 mm, maar ze slijten waardoor de profieldiepte verminderd wordt.
Het is onwettig en onveilig om een auto te rijden met een band waarvan de profieldiepte minder is dan 1,6 mm bij zomerbanden en 4 mm bij winterbanden; dit geldt voor het hele loopvlak van de band. Bovendien is elke band voorzien van een slijtage indicator TWI (Tread Wear Indicator) in de hoofdgroef van de autoband. Als de TWI begint te slijten dan moet de autoband onmiddellijk vervangen worden.

Zorg ervoor dat uw autobanden een optimale spanning hebben

Het is belangrijk om de optimale bandenspanning te handhaven, zoals vermeld in de gebruikershandleiding van je auto; het verbetert de controle over de auto, voorkomt vroegtijdig slijtage en verlengt de levensduur van de autobanden. Aangeraden wordt om de bandenspanning tenminste een keer per maand te controleren, óf nadat je over slechte wegen hebt gereden. Autobanden met een te lage bandenspanning vereisen meer energie om de auto voort te bewegen, wat betekent dat ze meer brandstof verbruiken en meer motorslijtage veroorzaken.

Maar autobanden met een té hoge bandenspanning kunnen gevaarlijk zijn, tijdens lange ritten, eventueel met hoge snelheid, kunnen ze zo veel opwarmen dat een klapband het gevolg is.

Vervangen van de autobandventielen

Autobandventielen zijn gemaakt van rubbermateriaal dat aan slijtage onderhevig is. Het ventiel en de ventieldop zorgen voor een luchtdichte afdichting van de autoband, waarmee de juiste luchtdruk in de autoband bewaard wordt.

Wanneer je met een hoge snelheid rijdt, kan een versleten of beschadigd ventiel, of een ontbrekende ventieldop, luchtverlies in de band veroorzaken; hiermee kunnen stofdeeltjes ook in de band komen die de levensduur van de autoband verminderen. Als de band in goede staat is maar steeds druk verliest kan dit op een slecht ventiel duiden.

Rouleer uw Autobanden

Door uw autobanden elke 5.000 tot 8.000 kilometer te rouleren slijten ze op een evenwichtige manier waardoor het loopvlak langer en beter benut kan worden. De meeste auto’s hebben behalve de aansturing ook de aandrijving op de voorbanden waardoor die sneller slijten. Oudere autobanden met een diagonale steunstructuur moeten kruislings verwisseld worden (van linksachter naar rechtsvoor bijvoorbeeld). Voor de huidige radiaalbanden is dit ongewenst, deze moeten van rechtsvoor naar rechtsachter en linksachter naar linksvoor gewisseld worden. Als het goed is staat op de autoband ook een teken in welke rijrichting de autoband gemonteerd moet worden.

Zomerbanden en Winterbanden

Zomerbanden zijn gemaakt van een hardere rubberlegering die minder grip geeft bij koud weer, een winterbanden zijn gemaakt van een zachter rubberlegering die met een speciaal en dieper profiel een betere grip geeft op de sneeuw. Met een profiel minder dan 4 mm verliest de winterband deze functie.

Als je de autobanden wisselt is de opslag van de autobanden ook erg belangrijk. Allereerst moeten ze goed schoongemaakt worden, om vervolgens opgeslagen te worden in een koele, droge en donkere ruimte, zonder zonlicht of blootstelling aan chemische middelen. Behandel ze als dure lederen Italiaanse schoenen- waarbij we niet meteen aanraden om ze op te slaan in de schoenenkast van je gade. Maar in ieder geval ingepakt in bijvoorbeeld een oud laken, opgestapeld (één maal per maand verplaatsen), en het liefst niet in de garage.

Online autobanden kopen

Autobanden kopen online is makkelijker dan je denkt. Dankzij filters zoals bandbreedte, type, merk etc., is het vergelijken van de juiste autobanden online eenvoudig als je weet wat je auto nodig heeft.

Qua prijs en keuze is het aanbod perfect, maar, als je op zoek bent naar een unieke set autobanden, of geen specifieke kennis, of tijd, heeft, dan kun je het beste naar de bandenspecialist gaan.