Er komt veel kijken bij het onderhoud van de auto. Veel kun je gewoon zelf, zeker wanneer het om autobanden gaat. De autobanden uitlijnen is echter een specifieke klus die standaard aan de garage uitbesteed wordt. Helaas is er weinig aandacht voor. Veel mensen weten niet wanneer zij de banden uit moeten laten lijnen. Dat is spijtig, want tijdig uit laten lijnen van de wielen zorgt ervoor dat de banden een veel langere levensduur hebben.

Hoe zit het nou precies met het balanceren en uitlijnen van autobanden en wat is echt belangrijk om te onthouden?

Autobanden uitlijnen en balanceren, is er een verschil?

gebruikte autobanden

Autobanden uitlijnen en balanceren, het wordt vaak in één adem genoemd. Toch is daar geen enkele reden toe. Het zijn twee compleet verschillende handelingen, die niets met elkaar gemeen hebben op het feit na dat het altijd bij een auto gebeurt.

Het balanceren van een wiel gebeurt door lood op de velg te plakken, waarna het wiel zelf beter in balans is. Dat voorkomt trillingen tijdens het rijden bij hogere snelheden. De banden worden bij de betere garages altijd gebalanceerd bij het vervangen van de band op de velg.

Bij de banden uitlijnen komt de band nooit van de velg. Sterker nog, de wielen komen niet eens van de auto. Bij het uitlijnen worden de wielen in de juiste stand gezet, waarbij gekeken wordt naar de sporing en de wielvlucht.

Wanneer is het uitlijnen van autobanden noodzakelijk?

versleten autoband gemonteerd onder een auto

Er zijn verschillende situaties waarin opnieuw uitlijnen van de autobanden noodzakelijk is. We hebben een aantal gevallen op een rijtje gezet:

  • Je hebt onlangs een aanrijding gehad.
  • Tijdens het rijden heb je (redelijk hard) een stoeprand geraakt.
  • Je merkt dat de auto zwaar in het stuur is en de stuurbekrachtigingsvloeistof is gewoon op peil.
  • De auto ‘dweilt’ op de weg en de autobanden zijn in goede staat.
  • De auto zijn onevenredig aan het slijten, waarbij vooral de randen van het loopvlak het moeten ontgelden.
  • De auto is bijzonder licht in het stuur en reageert sneller dan voorheen.
  • Het brandstofverbruik neemt bijzonder snel toe.

Wanneer een van bovenstaande punten betrekking heeft op jouw auto, dan is de kans groot dat het uitlijnen van de wielen wat hoger op je prioriteitenlijst mag komen staan. Aangezien het hier wel om auto’s gaat, kunnen de symptomen ook een andere oorzaak hebben. Een ervaren monteur ziet dit doorgaans relatief snel.

Kan ik zelf zien wanneer de wielen uitgelijnd moeten worden?

Ja, dat is mogelijk. Wanneer de banden aan één kan het van loopvlak sneller slijten dan aan de andere kant, dan is de kans groot dat de uitlijning van de wielen niet langer in orde is. Meestal merk je tijdens het rijden zelf al dat er iets aan de hand is. Wanneer het comfort tijdens het rijden afneemt en de auto niet langer normaal reageert op stuurbewegingen, dan is dit vaak een teken dat er iets met de banden aan de hand is. Zie je vervolgens abnormale slijtage aan de banden, dan kan het hoog tijd zijn voor het uit laten lijnen van de banden.

Hoe werkt het uitlijnen van de autobanden nou eigenlijk

Monteur bekijkt de onderkant van een auto

Zonder te diep in te willen gaan op hoe de banden uitgelijnd worden, willen we toch een globale beschrijving geven over wat er gebeurt. Elke auto heeft een ideale positie en instelling voor de banden onder de auto. Dit heeft te maken met de sporing en de wielvlucht. Bij de wielvlucht wordt de hoek van de band bekeken alsof je recht voor de auto staat. De beste wielvlucht verschilt per auto (vaak casterhoek genoemd) en heeft vooral te maken met het contact van het loopvlak tijdens het maken van een bocht.

Sporing heeft te maken met de positie van de banden ten opzichte van elkaar. De sporing laat vaak afwijkingen zien na foutieve reparaties (vooral bij stuurkogels) en botsingen met de stoeprand. De positionering van één van de banden verandert, waardoor de sporing niet langer correct is.

Zowel een verkeerde wielvlucht als een verkeerde sporing zijn funest voor de banden. Je merkt de afwijking vaak al binnen korte tijd zichtbaar. Bij de garage wordt vervolgens met professionele apparaat (onder andere laser en andere meetapparatuur) gemeten om de huidige wielvlucht en sporing te meten en deze te vergelijken met de correcte waardes voor jouw auto. De instellingen worden aangepast door de afstelschroeven in een van de richtingen te draaien, zodat de banden weer goed komen te staan.

Heeft de afstelschroef de maximale waarde bereikt? Dan kunnen de banden niet uitgelijnd worden. Dit is nagenoeg alleen het geval na een flinke aanrijding, waarbij de carrosserie vervormd is, waardoor de waardes nooit binnen de grenzen kunnen komen. Is het minder extreem? Dan is het vervangen van de stuurkogel vaak genoeg.

Autobanden uitlijnen; kosten versus baten

Gemiddeld rekent een garage rond de € 70 voor het uitlijnen van de banden. Gezien dit de levensduur van de banden aanzienlijk verlengt, is dit zeker de prijs waard. Ook omdat het brandstofverbruik vermindert en het comfort toeneemt. Sommige garages hebben speciale aanbiedingen, waarbij je de banden goedkoper uit kunt laten lijnen.

Het is mogelijk dat er extra kosten komen kijken bij het uitlijnen van de banden. Wil je dit niet of wil je meer zekerheid? Spreek dit dan van tevoren met de garage af.

Een goed voorbeeld van bijkomende kosten: heb je langer doorgereden met verkeerd ingesteld autobanden? Dan kun je erop rekenen dat de banden zelf ook vervangen moeten worden. Voldoen deze niet eens meer aan de wettelijke richtlijnen? Dan is de kans groot dat je de garage niet eens uitkomt met je huidige banden.

Kan ik zelf mijn autobanden uitlijnen?

Absoluut niet. Voor het uitlijnen van de autobanden is speciale apparatuur nodig, plus een flinke dosis kennis. Een YouTube-gids gaat je in dit geval simpelweg niet helpen om op de autobanden uitlijnen kosten te besparen. Sterker nog; de kans is groot dat je het niet goed doet, de waardes niet goed kunt controleren en vervolgens alleen maar meer schade toebrengt aan de banden en ophanging van de auto.

Autobanden uitlijnen en balanceren laat je het beste over aan de vakman. Alleen dan weet je helemaal zeker dat je veilig én comfortabel de weg op kunt.