Bandenspanningstabel

Begin met het kiezen van een merk

Bandenspanning

Een lage bandenspanning heeft een negatieve invloed op de auto, zoals: veel langere remweg op nat wegdek, minder bestand tegen aquaplaning, slechte controle bij overstuur en onderstuur, moeilijker parkeren (kost meer moeite), risico voor plotselinge klapband tijdens het rijden, snellere slijtage, onregelmatige en meer slijtage. Het enige voordeel van een lagere bandenspanning is het grotere rijcomfort (meer demping op ongelijk wegdek). Liefhebbers van terreinrijden verlagen hun bandenspanning om de grip te verhogen.

Aan de andere kant zorgt een te hoge bandenspanning voor minder grip (minder oppervlaktecontact), verminderd rijcomfort (slechte demping op ongelijk wegdek met meer lawaai in het voertuig), versnelde slijtage van de onderdelen van de wielophanging (slechtere trillingsdemping), grotere slijtage van het profiel en een groter risico op beschadiging van de band als gevolg van een ongelijk wegdek of het raken van een stoeprand. De voordelen van een hard opgepompte band zijn alleen een grotere stabiliteit in bochten en een lager brandstofverbruik (lagere rolweerstand).

De bandenspanning moet een keer per twee weken gecontroleerd worden en voor elke langere rit. In de tabel vindt u de bandenspanningen voor elke auto.

Welke bandenspanning voor een 155/70 R13 aanhanger of auto met dezelfde bandenmaat?

De optimale bandenspanning voor 13-inch banden, op populaire auto- of aanhangermodellen, varieert tussen 2,1 en 2,5 bar voor de vooras. Voor de achteras zijn de waarden iets anders, variërend van 1,8 tot 2,5 bar. Het is echter goed om in gedachten te houden dat de opgegeven waarden kunnen variëren afhankelijk van het merk en het bouwjaar van de auto of aanhanger.

Welke bandenspanning voor 185/65 R15-banden is geschikt?

Bestuurders twijfelen vaak over het aantal eenheden lucht waarmee ze hun wielen moeten oppompen. De aanbevolen gemiddelde spanning voor 15-inch banden ligt tussen 2,1 en 2,3 bar voor de vooras en tussen 1,9 en 2,9 bar voor de achteras. De aanbevolen waarden moeten echter altijd worden geraadpleegd in het handboek van de auto of op de tankdop, omdat ze kunnen variëren afhankelijk van het model of productiejaar van de auto.

Welke bandenspanning voor 195/50 r15-banden?

Gemiddelde waarden variëren van ongeveer 2,2 tot 2,4 bar op de vooras en 2 tot 2,7 bar op de achteras. We moeten er echter rekening mee houden dat de spanning in 15-inch banden niet volledig afhankelijk is van de bandenmaat. Het is vooral de moeite waard om rekening te houden met de aanbevelingen van de autofabrikant, die de optimale waarden geven. Deze zijn te vinden op de tankdop, op een label bij de deur en in het handboek van de auto.

Hoeveel bandenspanning voor 205/55 R16-banden

Goed opgepompte banden zijn essentieel voor veilig rijden. De correcte, gemiddelde bandenspanning voor de 16'' voor en achteras moet respectievelijk tussen 2,2 en 2,5 BAR en tussen 2,9 en 3,0 BAR liggen. Let op, deze cijfers zijn slechts indicatief en er is geen betere manier om de vereiste bandenspanning te controleren dan de specificaties van de autofabrikant. Deze zijn te vinden in de handleiding, op de tankklep of op een voorportier.