Bandenspanning
Een lage bandenspanning heeft een negatieve invloed op de auto, zoals: veel langere remweg op nat wegdek, minder bestand tegen aquaplaning, slechte controle bij overstuur en onderstuur, moeilijker parkeren (kost meer moeite), risico voor plotselinge klapband tijdens het rijden, snellere slijtage, onregelmatige en meer slijtage. Het enige voordeel van een lagere bandenspanning is het grotere rijcomfort (meer demping op ongelijk wegdek). Liefhebbers van terreinrijden verlagen hun bandenspanning om de grip te verhogen.
Aan de andere kant zorgt een te hoge bandenspanning voor minder grip (minder oppervlaktecontact), verminderd rijcomfort (slechte demping op ongelijk wegdek met meer lawaai in het voertuig), versnelde slijtage van de onderdelen van de wielophanging (slechtere trillingsdemping), grotere slijtage van het profiel en een groter risico op beschadiging van de band als gevolg van een ongelijk wegdek of het raken van een stoeprand. De voordelen van een hard opgepompte band zijn alleen een grotere stabiliteit in bochten en een lager brandstofverbruik (lagere rolweerstand).
De bandenspanning moet een keer per twee weken gecontroleerd worden en voor elke langere rit. In de tabel vindt u de bandenspanningen voor elke auto.