Geschiedenis van Nexen-banden

  • Auteur: OPONEO.NL

Een van de oudste Koreaanse bandenproducenten heeft in zijn annalen successen en nederlagen genoteerd. Het begon een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis met de slogan "Next Century Tires", ofwel "banden voor de nieuwe eeuw", afgekort Nexen Tire.

Yangsan is een middelgrote stad in het zuidoostelijke deel van Zuid-Korea. Hier ontstond in 1942 het bedrijf Heung-Ah Tire en tot op vandaag bevindt zich hier de fabriek en de hoofdvestiging van het bedrijf Nexen Tire. Voordat in Yangsan de eerste autobanden ontstonden, hield Heungh-Ah zich hoofdzakelijk bezig met productie voor het Japanse leger. De Tweede Wereldoorlog woedde nog, Korea was bezet door Japan en de Koreanen werden opgeroepen om te dienen in het Japanse leger. Geen gunstige tijd dus voor zakelijke strategieën op grote schaal. In 1943 heroverde Korea zijn onafhankelijkheid, maar in de realia van de naoorlogse jaren duurde het nog lang voordat het land weer volledig kon functioneren, vooral omdat het schiereiland waarop het gelegen is, werd verdeeld in twee elkaar bestrijdende landen. Sinds 1953 is het Amerikaanse leger in Zuid-Korea gelegerd.

Logo van de Nexen-banden.

Logo van het merk Nexen.

Woosung Tire – de voorganger van Nexen

Dankzij de steun van Amerikaanse technologieën is het bedrijf in 1956 begonnen met de productie van de eerste Zuid-Koreaanse motorbanden in de eerder genoemde plaats Yangsan in de provincie Zuid Kyongsang. Twaalf jaar later is de naam van het bedrijf veranderd: van Heungh-Ah in Woosung Tire. Hoewel de eerste modellen autobanden uit de fabriek in Yansang nog de oude naam droegen, is het merk pas in het begin van de jaren 60 onder een nieuwe vlag bekender geworden, niet alleen in Zuid-Korea, maar ook op de aangrenzende Aziatische markten.
 
Een volgende belangrijke periode in de geschiedenis van Nexen Tire begon aan het begin van de jaren 80. De uitbreiding en modernisering van de fabriek in Yangsan zorgden voor een effectievere expansie van Woosung in Azië. Halverwege dit decennium kreeg het bedrijf de eerste troefkaart in handen – de eerste zelf ontworpen en geproduceerde radiaalbanden. Investeerders uit Europa begonnen ook het potentieel te ontdekken. In 1987 bezegelden de Koreanen een joint venture met het Franse concern Michelin. Zo ontstond Michelin Korea Tire. In datzelfde jaar debuteerden de aandelen Woosung Tire op de beurs in Seoel.

De banden van Nexen hebben goede grip.

Nexen-banden hebben een bijzonder goede grip.

Woosung – onverwachte crisis en faillissement

De Aziatische markt bleef de prioriteit van het management, hoewel aan het einde van de jaren 80 de banden van Woosung ook in onder andere Australië terechtkwamen. In 1991 kwam het tot een overeenkomst tussen de Koreaanse vennootschap en het Japanse merk Ohtsu Tire & Rubber. De Japanners zouden hun partners uit Yangsan technisch gaan ondersteunen. Amper een jaar later kon Woosung al met trots het effect van deze samenwerking presenteren: het eerste model autoband met een loopvlak in de vorm van de hoofdletter "V".

In 1997 bereikte de verkoop van Woosung-banden het recordniveau van 150 miljoen dollar, waarmee het de 41e plaats bereikte op de ranglijst van bandenproducenten. Het nieuws over het faillissement van het bedrijf dat een jaar later werd uitgesproken, was daarom een schok voor de markt. Een van de oorzaken was de ernstige economische crisis die de Koreaanse economie destijds doormaakte. Vrijwel rond dezelfde tijd ging in Korea een echte gigant failliet – het Daewoo-concern. Op een gegeven moment stopten alle grootste autoproducenten met hun productie, omdat bandenproducenten een aanzienlijke prijsverhoging van hun producten eisten.

Net als andere bekende bandenproducenten, ondersteut Nexen de motorsport.

Nexen ondersteunt, net als andere bekende bandenproducenten, de motorsport.

Herboren met de naam Nexen

De toekomst van Woosung werd lichter toen de cirkel van de bedrijfsgeschiedenis zich sloot. In 1999 is de vennootschap Heungh-Ah Corporation opgericht die de failliete onderneming opkocht en een jaar later de naam veranderde in Nexen Tire op basis van de eerder aangehaalde slogan: "Next Century Tires". Dit nieuwe hoofdstuk in de annalen van het merk bracht goede resultaten en interessante perspectieven. In 2004 werd in Yangsan een nieuwe fabriek geopend en Nexen investeerde in de productie van banden van het type high performance. Het resultaat was het nieuwe model N5000 (een andere innovatie waren winterbanden voor SUV's). Een jaar later opende het bedrijf een vertegenwoordiging in de Verenigde Staten en begon met de productie van nano-compoundbanden die verantwoordelijk zijn voor een betere grip op de ondergrond.

In 2006 is gestart met de bouw van een nieuwe fabriek in de Chinese plaats Qingdao (geopend in 2007). Er was nog meer goed nieuws, namelijk contracten met de belangrijkste autoproducenten in Zuid-Korea. Sinds 2008 levert Nexen banden voor auto's van de merken Hyundai, Kia en Ssangyong. Het bedrijf is actief in motorsporten, hoofdzakelijk op het gebied van drift. Het is partner van Amerikaanse evenementen als Xtreme Drift Circuit en Formula Drift. Verder is het aardig om te vermelden dat Nexen ook een baseballclub in Seoel sponsort die de naam Nexen Heroes draagt.

Het bedrijf zorgt voor goede PR.

Het bedrijf zorgt voor goede PR – zijn stand op autobeurzen is indrukwekkend.

Nexen – dynamische ontwikkeling

In 2005 bedroeg de exportwaarde van Nexen-banden nog 100 miljoen dollar. Drie jaar later was deze al viermaal zo hoog. We mogen niet vergeten dat Nexen, naast de Aziatische en Amerikaanse markt, sterker dan ooit actief is in Europa. In 2008 opende het bedrijf een filiaal in Duitsland en richtte de vennootschap Nexen Tire Europe op. Op dit moment heeft het bedrijf meer dan 2000 werknemers in dienst en worden de banden verkocht in 120 landen. Het management hongert echter naar meer. In 2010 kondigde Nexen de bouw aan van een nieuwe bandenfabriek in Korea.

 

Koop Nexen-banden

 

Fotogalerie

Reclame van Nexen-banden.
Reclame van Nexen-banden.
Reclame van Nexen-banden.
Reclame van Nexen-banden.
Reclame van Nexen-banden.
Reclame van Nexen-banden.
Reclame van Nexen-banden.
Reclame van Nexen-banden.
Reclame van Nexen-banden.
Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)

  1. SSL beveiligde betaling
  2. Snel en gratis bezorgd
  3. Alleen kwaliteitsmerken
  4. Al meer dan
    2.000.000 klanten
  5. Montagepartners