Structuur van RunFlat banden
Doorrijden met een lekke band? Dat kan, met speciale runflat banden. Deze autobanden hebben versterkte zijwanden waardoor je na verlies van bandenspanning bij een lekke band of klapband nog 80 kilometer kunt doorrijden naar de dichtstbijzijnde garage. Hier kun je dan een nieuwe autoband onder je auto laten monteren. Banden verwisselen langs de snelweg is nu verleden tijd en het reservewiel heb je ook niet meer nodig als je kiest voor runflat banden.
Run on flat - betekenis en classificatie
De eerste runflat banden voor personenauto’s verschenen halverwege de jaren ‘80 en ze zijn inmiddels populairder dan ooit. De vraag naar runflat banden is gestegen, mede doordat een aantal autofabrikanten zoals BMW standaard runflats monteert op een aantal automodellen.
Er zijn 2 hoofdtypen runflat banden:
- het zelfdragende systeem,
- het ringsysteem.
In de meeste zelfdragende systemen heeft de band een versterkte zijwand constructie die het gewicht van de auto blijft ondersteunen als de bandenspanning verlaagt of wegvalt. Door deze constructie kun je bij het wegvallen van de bandenspanning gewoon doorrijden op de snelheid en over de afstand die de fabrikant aangeeft. Bij het ringsysteem zit er een dikke ring aan de binnenkant van de band, direct op de velg, die de band stevigheid geeft.
Runflat banden - de voordelen
De voordelen van runflat banden zijn:
-Zelfs met een lekke band blijft je auto goed beheersbaar
-Geen reservewiel meer nodig
-Doorrijden met een lekke band
Op de meeste runflat banden kun je nog tot zo’n 80 kilometer rijden met een snelheid van ca. 80 km/uur. Over het algemeen zijn runflats stugger door de extra versteviging die in de banden zit. Dit kan een ander rijgevoel geven.
Kun je op elke auto runflat banden monteren?
Overweeg je om runflat banden te kopen, onthoud dan wel dat in Nederland de montage van runflat banden alleen is toegestaan op auto’s die voorzien zijn van een controlesysteem voor de bandenspanning. Dit systeem waarschuwt via het dashboard zodra de bandenspanning in de banden wijzigt. Als je auto met runflat banden uit de fabriek is gekomen, dan zijn de velgen en vering door de fabrikant aangepast op het gebruik van runflats en kun je ze gewoon vervangen door nieuwe.
Kan ik runflat banden vervangen door gewone autobanden?
Het kan, maar het is niet aan te raden en vraagt om aanpassingen aan je auto. Zo kan het krachtsverschil tussen de gewone banden en de runflats er voor zorgen dat je ABS en EPS minder goed werken. Bovendien kun je met reguliere autobanden niet meer doorrijden na een lekke band of klapband zodat je weer een reservewiel nodig hebt.
Runflat banden herken je aan de coderingen
Als je online banden gaat vergelijken en kopen, dan is het handig als je weet welke codes de bandenfabrikanten hanteren voor runflat banden. In onderstaande tabel staan ze op een rij:
- Michelin - ZP
- Continental - SSR
- Dunlop/Goodyear - ROF & EMT
- Pirelli - Run Flat
- Bridgestone - RFT & BSR
Ben je benieuwd naar ons assortiment runflat banden? Kijk dan snel of we jouw bandenmaat op voorraad hebben. Gebruik hiervoor onze zoekfunctie en je ziet snel welke runflat autobanden je bij ons kunt kopen.