Controleer uw bestelling
Vul uw bestelnummer en achternaam in het geval van de particulier of BTW in het geval van het bedrijf.

Controleer status

Controleer uw bestelstatus

Banden voor Audi

Merk wijzigen

Voertuigmodel zoeken

Audi

Het merk Audi

Het begin. De geschiedenis van Audi gaat terug tot 1899. In dat jaar richtte August Horch in Keulen het bedrijf Horch op. De oprichter verliet zelf de firma in 1909, maar hij drukte voor altijd zijn stempel op het bedrijf: de naam Audi is immers de Latijnse vertaling van Horch (horen). Het logo van de firma, vier verbonden cirkels, symboliseert vier firma's. Het ontstond in 1932 toen Horch, Wendere en DKW fuseerden met de vennootschap Auto Union.

De ontwikkeling. Auto Union AG kwam na de Tweede Wereldoorlog in Oost-Duitsland te liggen. Na omvormingen in 1958 begon de firma onder de naam VEB Sachsenring Automobilwerke te werken. Haar meest bekende product was de trabant, die tot 1991 in Zwickau werd geproduceerd. Aan de andere kant van het IJzeren Gordijn, in West-Duitsland, werd de firma onder de oude naam gereactiveerd in Ingolstadt. In 1964 werd Audi opgenomen in het concern Volkswagen. Vier jaar later keurde de directeur van het bedrijf het ontwerp van het model Audi 100 goed, dat daarna in serie werd geproduceerd. De Audi 100 zette de aanduiding voor de auto's van het merk in: de cijfers gaven het aantal paardenkracht aan (de motor van de Audi 60 had dus 60 pk).

Bijdrage aan de automobielindustrie. Audi staat in de eerste plaats bekend om zijn quattro-aandrijving. Dit is een permanente vierwielaandrijving die sinds 1980 in sportieve modellen wordt gebruikt. Acht jaar later werd deze aandrijving ook in de limousine A8 toegepast. In 1985 produceerde de firma het eerste model met een volledig verzinkte carrosserie, het model 100. Negen jaar later werd de carrosserie van het model A8 uit aluminium geproduceerd. In hetzelfde model werd in 2001 de dubbele V-motor W12 met een cilinderinhoud van 6 liter en een vermogen van 420 pk gemonteerd. Ook de FSI-motor, die vandaag relatief populair is en vaak in Volkswagens wordt gebruikt, is een creatie van Audi. Dit is een benzinemotor met directe injectie. Het concern uit Ingolstadt staat bekend om de uitstekende geluidsinstallatie die in de auto's wordt gemonteerd. Deze apparatuur wordt geleverd door de Deense firma Bang & Olufsen, die high-endsystemen produceert.

Vandaag. Vandaag worden de auto’s van Audi geproduceerd in Duitsland (Ingolstadt, Neckarsulm), in het Hongaarse Gyor en in het Braziliaanse Sao Jose dos Pinhais. Sinds 2000 behoren naast het merk Audi ook Seat en Lamborghini tot de Audi-Gruppe. De populairste modellen van het merk Audi zijn: Audi A3, S3,RS3, Audi A4, allroad Quattro, S4, RS4, Audi A5,S5, RS5, Audi A6, S6, RS6, Audi A6 allroad quattro, Audi Q7, Audi TT en Audi R8.

Interessante weetjes. Het concern sponsort verschillende voetbalclubs, waaronder Real Madrid, FC Barcelona, AC Milan, Bayern München en Manchester United. In 2010 won het Audi-team de 24 uur van Le Mans. De winnaar, een Audi R15 TDI, versleet in de 397 rondes 11 sets Michelinbanden.

Banden. Audi is een bekend en gewaardeerd merk. Het bedrijf werkt vast samen met bandenproducenten zoals de firma Bridgestone. De Audi A3, A8 en TT zijn standaard uitgerust met Bridgestone RE040 banden. De Audi A4 wordt vaak uitgerust met Bridgestone ER300, terwijl de Audi A6 wordt verkocht met Bridgestone RE050. De Audi A7 heeft dan weer Bridgestone Dueler HP Sport banden. In de uitrusting van de Audi TT (in het bijzonder de TTS) vinden we ook vaak Toyo Proxes T1 Sport banden terug. Het model Toyo Proxes T1 wordt ook gemonteerd op de Audi S6 en Audi RS 5. In de jaren 2007-2009 werd de serieproductie van het model S8 voorzien van Yokohama ADVAN Sport V103 banden. Naast de bovenvermelde merken gebruikt Audi bij de serieproductie ook vaak banden van het merk Dunlop. De Audi A4 heeft Dunlop SP Sport 8000E banden. De versies A4 Sport en A6 (2,7 Turbo) gebruiken SP Sport 9090. De versie A8 Sport is dan weer uitgerust met Dunlop SP Sport 9000. Momenteel gebruikt Audi ook vaak banden van het merk Goodyear. Tot 2012 werd de serie A2 voorzien van Goodyear Excellence banden, en de A3 van Goodyear EfficentGrip, Eagle Vector 2+ of UltraGrip Performance 2. De Audi Q7 krijgt bij serieproductie Goodyear Eagle F1 Asymmetric of Wrangler AT/R banden.