Controleer uw bestelling
Vul uw bestelnummer en achternaam in het geval van de particulier of BTW in het geval van het bedrijf.

Controleer status

Controleer uw bestelstatus

Banden voor Chrysler

Merk wijzigen

Voertuigmodel zoeken

Chrysler

Het merk Chrysler

Het begin. De firma Chrysler werd in 1925 opgericht. De oprichter was Walter P. Chrysler, een stoomtreinmachinist. Aanvankelijk werkte hij als productieleider bij Buick Motors in Flint in de staat Michigan (VS). De eerste auto die in 1924 door de fabriek werd geproduceerd (die toen de naam Maxwell Motor Company droeg), was de Chrysler Six, waarvan er 32 000 exemplaren werden gemaakt.

De ontwikkeling. In 1928 werd de eerste auto van het merk Plymouth voorgesteld. Zes jaar later was Chrysler al de tweede grootste autofabrikant in de VS. Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde de firma voor het Amerikaanse leger. In 1987 kocht Chrysler de firma AMC, eigenaar van het merk Jeep. In 1998 fuseerde Chrysler Corporation met de vennootschap Daimler-Benz AG. Zo ontstond het concern DaimlerChrysler AG. Op 14 mei 2007 maakte DaimlerChrysler zijn voornemen bekend om 80,1 procent van de aandelen in het bedrijf Chrysler te verkopen aan de financiële investeerder Cerberus Capital Management. 19,9 procent van de aandelen in het concern zou worden behouden en de naam van de vennootschap zou worden gewijzigd in Daimler AG. De voormalige Chrysler Group nam de naam Chrysler Holding LLC aan. Deze operatie betekende het einde van het 9-jarige bestaan van een van de grootste automobielconcerns ter wereld.

Vandaag. In 2009 maakte de president van de VS Barack Obama het faillissement van de firma bekend. Chrysler kreeg van de Amerikaanse regering 8,08 miljard dollar en van de provincie Ontario 2,42 miljard dollar voor herstructurering. In ruil daarvoor verwierf de Amerikaanse regering 8 procent van de aandelen. 2 procent van de aandelen ging naar de federale regering van Canada en de provincie Ontario. 20 procent van de aandelen van het concern ging in 2009 over in de handen van het Italiaanse Fiat. In 2010 produceerde het concern 1,085 miljoen auto’s, wat een stijging van 17 procent betekende in vergelijking met het vorige jaar.

Bijdrage aan de automobielindustrie. Chrysler staat bekend om de bouw van prachtige conceptwagens. De bekendste voorbeelden zijn de Dodge Viper en PT Cruiser, die uiteindelijk ook in productie werden genomen. Chrysler voerde de massaproductie van auto’s met vierwielaandrijving, hydraulische remmen en rubberen motorophanging voor trillingsreductie in. Hedendaagse Chryslermodellen: 300/300C, Aspen, Grand Voyager, PT Cruiser, Sebring.

Banden. Bandenproducenten werken vaak samen met Chrysler om banden voor de Originele Uitrusting (OE) te leveren. Enkele voorbeelden: de Chrysler Sebring 215/60R17 wordt onder andere aangeboden met Bridgestone ER300 banden van maat 215/60R17 96H. Andere versies van deze auto’s, met name de 205/65 R15 en de 185/65 R15, en de Chrysler Grand Cherokee zijn onder andere verkrijgbaar met Goodyear HP All Weather banden en Wrangler AT/R banden. De Chrysler PT Cruiser is onder meer uitgerust met Goodyear Excellence maat 195/65 R15, de Dodge Grand Caravan en Chrysler Town & Country met Yokohama AVID s33 maat 225/65 R16.