Controleer uw bestelling
Vul uw bestelnummer en achternaam in het geval van de particulier of BTW in het geval van het bedrijf.

Controleer status

Controleer uw bestelstatus

Banden voor Ford

Merk wijzigen

Voertuigmodel zoeken

Ford

Het merk Ford

Het begin. De firma werd in 1903 opgericht door Henry Ford. Vijf jaar later verliet het eerste model T de fabriek.

De ontwikkeling. In de jaren ’30 werden de auto’s van Ford opgedeeld in personenwagens en bestelwagens (tot dat moment waren de pick-upversies gebaseerd op het chassis van personenwagens). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in de Fordfabrieken het model Ford GPW geproduceerd voor het leger. Dit was het equivalent van de Willys Jeep. Na de oorlog ontwikkelde de firma zich verder. In 1964 ontstond de Ford Mustang, een voor die tijd goedkope, sportieve auto. Als we hier de Ford Falcon van 1960 aan toevoegen, de eerste Amerikaanse compact na de Tweede Wereldoorlog, dan krijgen we een heel hoog verkoopcijfer. Zo hoog dat Ford de productie moest beperken om geen enorme boetes te betalen voor een aandeel van meer dan 60 procent in de markt. In 1980 werd de Ford Escort in Europa gelanceerd. De niet erg geslaagde carrosserielijn zorgde er echter voor dat de auto niet zo goed verkocht. Later kwamen de Sierra en de Scorpio. De kwaliteitsproblemen met het eerste model wierpen echter een schaduw op de hele firma. In het volgende decennium ontstonden dankzij de nauwe samenwerking met de Duitse filiaal van Ford de Mondeo en de Focus, die wel een groot succes kenden.

Vandaag. Ford is de vijfde grootste autofabrikant ter wereld (en in Europa) en de tweede in de Verenigde Staten. In 2008 produceerde de firma 5,5 miljoen auto’s en stelde 213 000 mensen tewerk in 90 fabrieken over de hele wereld. In 2010 haalde het bedrijf een nettowinst van 6,6 miljard dollar.

Bijdrage aan de automobielindustrie. Dankzij de toepassing van een montageband bij de productie van de Ford T werd de auto steeds goedkoper. Hij kostte maar zoveel dat mensen met een gemiddeld inkomen over de aankoop van een wagen konden gaan nadenken. Tot 1928, toen de productie werd stopgezet, werden er in totaal 15 miljoen exemplaren van dit model geproduceerd. Het model T werd gemonteerd door ongeschoolde arbeiders. De montagetijd voor de auto’s werd dankzij de productielijn teruggebracht van 12 tot 1,5 uur. Dit was waarschijnlijk de belangrijkste doorbraak in de serieproductie van auto's.

Interessante weetjes. Henry Ford stond bekend om zijn gezegde: “De klant kan zijn wagen in elk kleur krijgen, zolang het maar zwart is.” Spijtig genoeg stond de oprichter van het concern ook bekend om zijn overtuigingen. In de krant waarvan hij redacteur was, werd antisemitisme gepropageerd. Ford was zelf ook een vriend van Hitler. Hij had de gewoonte om Hitler een verjaardagscadeau te geven, bijvoorbeeld een cheque voor 100 000 mark, en Hitler onderscheidde hem met de Orde van Verdienste van de Duitse Adelaar, een hoge onderscheiding in het Derde Rijk. Wat interessant is, is dat Ford een even fervent voorstander van het pacifisme was. Hij was ook tegenstander van vakbonden en erkende ze in zijn bedrijven pas in 1941 na een staking in de fabriek van River Rouge en enkele rechtszaken.

Populaire hedendaagse Fordmodellen: Ford Ka, Ford Fiesta, Ford Focus, Ford C-MAX, Ford Mondeo, Ford Fusion, Ford Galaxy, Ford S-MAX, Ford Kuga, Ford Ranger.

Banden. Een van de vele bandenleveranciers van Ford is Goodyear. Banden van dit merk behoren tot de standaarduitrusting van vele Fordmodellen. • Goodyear Vector 5+ / Eagle Vector 2+ – Ford C-Max, Fiesta, Focus, Galaxy, Ka, Mondeo, S-Max; • Goodyear Excellence – Ford C-Max, Fiesta, Focus, Focus ST, Fusion, Kuga, Mondeo, S-Max; • Goodyear UltraGrip 7+ – Ford C-Max, Fiesta, Focus, Fusion, Galaxy, Ka, Mondeo, Transit Connect; • Goodyear UltraGrip Performance 2 – Ford Fiesta, Fusion, Galaxy, Mondeo, S-Maxl • Goodyear DuraGrip – Ford Fiesta, Fusion, Transit Connect; • Goodyear Wrangler HP All Weather – Ford Kuga; • Goodyear Wrangler AT/SA – Ford Ranger; • Goodyear Cargo G26 – Ford Transit; • Goodyear Cargo UltraGrip2 – Ford Transit. Naast de producten van Goodyear worden Fords ook uitgerust met banden van de merken Bridgestone (Bridgestone R623 in de Ford Ranger, Bridgestone ER30 in de Ford New Fiesta of Bridgestone ER300 in de Ford Focus), Michelin (Michelin Energy Pilot in de Ford Focus C-MAX, Michelin Energy in de Ford KA of Michelin Pilot Primacy in de Ford Mondeo).