Controleer uw bestelling
Vul uw bestelnummer en achternaam in het geval van de particulier of BTW in het geval van het bedrijf.

Controleer status

Controleer uw bestelstatus

Banden voor Jeep

Merk wijzigen

Voertuigmodel zoeken

Jeep

Het merk Jeep

Het begin. Het merk Jeep ontstond in 1941 in de Verenigde Staten en startte met de productie van wagens van het type off-road. De geschiedenis van de firma begint bij het militaire model Willys Jeep MB. In 1946 deponeerde Willys de naam Jeep. Op die manier begon het merk zijn carrière “in burger”. Het eerste model dat niet voor het leger was bestemd, verscheen echter al in 1945. Dit was de JEEP CJ2A (CJ – Civilian Jeep). De auto’s van dit merk bleken tijdens de Tweede Wereldoorlog uiterst geschikt voor het front. Uiteindelijk werden er 278 000 exemplaren geproduceerd.

De ontwikkeling. Het merk heeft vele eigenaars gehad. De eerste was Willys. Jeep werd in 1953 verkocht aan Kaiser Motors. Deze firma werd op haar beurt in 1970 opgekocht door American Motors Corporation (AMC). In 1979 begon het Franse Renault in de Amerikaanse firma te investeren. In 1987 kocht Chrysler AMC, vooral met het oog op Jeep. In 1998 ging het merk over in de handen van het concern DaimlerChrysler AG.

Vandaag. In 2007 werd Jeep opnieuw eigendom van Chrysler LLC. Het merk is nog steeds in handen van het Amerikaanse concern. Over de hele wereld worden terreinwagens met een licentie van Jeep gebouwd.

Bijdrage aan de automobielindustrie. Jeep heeft altijd de terreinmogelijkheden van zijn wagens benadrukt. Momenteel is het model Wrangler een van de weinige terreinwagens met een permanente aandrijving op de voor- en achteras. Het voordeel van deze oplossing is dat de ophanging gemakkelijk kan worden gerepareerd. De permanente aandrijving op beide assen laat ook toe om de speelruimte onder de wagen te vergroten, waardoor grote hindernissen gemakkelijker kunnen worden overwonnen.

Interessante weetjes. In Polen staat jeep synoniem voor terreinwagen. En niet alleen in Polen. Volgens het Amerikaanse woordenboek voor militair slang is een jeep een “voertuig met vierwielaandrijving voor verkenning en andere militaire doeleinden". Tot op heden is niet bekend waar de naam van de firma vandaan komt. Een van de theorieën stelt dat het merk zijn naam ontleent aan Eugene the Jeep, een personage uit de tekenfilm “Popeye”, dat bekend stond om zijn uitzonderlijke fitheid en vaardigheden. Een andere theorie verbindt de naam met het zustermodel Ford GPW. (G - government, oftewel regering, P – aanduiding van een chassis met asafstand van 80 inch, W - Willys). Sommigen beweren dat de naam Jeep komt van General Purpose, dus een wagen voor algemeen gebruik. Vandaag verwijst Jeep met trots naar zijn geschiedenis. De firma benadrukt dat de vormgeving van het karakteristieke radiatorrooster met zeven gleuven gebaseerd is op de eerste jeeps.

Modellen die momenteel worden geproduceerd: Jeep Wrangler, Jeep Grand Cherokee – 5-persoons-SUV, Jeep Commander - XK – 7-persoons-SUV, Jeep Liberty – kleine SUV, Jeep Compass - MK – kleine crossover SUV op gemeenschappelijke platform met Dodge Caliber, Jeep Patriot - MK – kleine crossover SUV op gemeenschappelijke platform met Dodge Caliber.

Banden. De Jeep Cherokee is standaard uitgerust met banden van maat 215/75 R15 of optioneel met 235/70 R16 of 235/65 R17. De Jeep Wrangler wordt momenteel verkocht met banden van maat 255/75 R17. In de standaarduitrusting van de Jeeps Wrangler Sport i Wrangler Sahara vinden we dan weer Bridgestone D840 HZ banden. De Jeep Commander gebruikt Goodyear Wrangler HP All Weather en Wrangler AT/R.