Controleer uw bestelling
Vul uw bestelnummer en achternaam in het geval van de particulier of BTW in het geval van het bedrijf.

Controleer status

Controleer uw bestelstatus

Banden voor VW

Merk wijzigen

Voertuigmodel zoeken

VW

Het merk VW

Het begin. De firma ontstond in 1937 als antwoord op de marktbehoefte. Voor Volkswagen werd de Duitse automobielindustrie gedomineerd door producenten van luxewagens. De gemiddelde Duitser kon zich ten hoogste een motorfiets veroorloven. Daarom wilde Adolf Hitler dat er in Duitsland een model werd ontworpen met plaats voor twee volwassenen en drie kinderen, dat een snelheid tot 100 km/u kon halen. Deze auto mocht ongeveer 990 Duitse mark kosten (zoveel als een motorfiets). Het ontwerp werd toevertrouwd aan Ferdinand Porsche, maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd het project niet op grote schaal uitgewerkt.

De ontwikkeling. Na de oorlog kwam het idee terug. Vanaf 1945 werd gestart met de productie van de Volkswagen Kever. De auto voldeed aan de vereisten van Hitler. Er werden uiteindelijk 22 miljoen exemplaren van het model geproduceerd. Het volgende belangrijke model in de geschiedenis van de firma was de Transporter. Dit model wordt al sinds 1950 geproduceerd. Onderweg werden er natuurlijk heel wat veranderingen aangebracht. In 1973 reed de eerste Passat van de productieband. Een jaar later werd de productie van de Kever in het Duitse Wolfsburg stopgezet (het laatste model werd twintig jaar later in Mexico geproduceerd). De opvolger van deze wagen werd de Golf, die positief werd onthaald. Twee jaar na het begin van de productie van dit model werd ook de Polo voorgesteld, die iets kleiner was dan de Golf.

Vandaag. In 1997 besloot het concern om de Kever te doen herleven. De New Beetle - zo werd de reïncarnatie genoemd – werd een hit in de Verenigde Staten. In Europa werd hij wat koeler ontvangen. Vandaag is Volkswagen, en meer precies de Volkswagen Group, na Toyota en General Motors de derde producent van motorvoertuigen ter wereld, en de eerste in Europa. Het Volkswagenconcern omvat Seat, Audi, Škoda, Lamborghini, Bentley i Bugatti. De huidige hoofdaandeelhouder van Volkswagen AG is de firma Dr. Ing. h. c. Ferry Porsche AG, die 42,6 procent van de aandelen in het concern in handen heeft. Op de overgang van 2008 naar 2009 steeg dit aandeel tot 50,76 procent, waardoor de controle over de firma werd overgenomen.

Bijdrage aan de automobielindustrie. De „Kever” is een van de meest bekende auto’s ter wereld. De constructie zorgde ervoor dat dit een duurzame en betrouwbare wagen was. In Polen stond de wagen bekend als „garbus” (de bultenaar), in de Angelsaksische landen als de Volkswagen Beetle, en hij had nog heel wat andere namen over heel de wereld. In Cuba werd hij „el huevito” (het ei) genoemd, in Frankrijk „coccinelle” (het lieveheersbeestje). Dit is een van de wagens met het grootste aantal geproduceerde exemplaren ter wereld. De „Kever” heeft het eerste record voor het aantal geproduceerde exemplaren van hetzelfde model op zijn naam staan.

Interessante weetjes. De Poolse vertegenwoordiging van Volkswagen werd in 1991 opgericht. Een jaar later werd in Polen ook een montagelijn voor Volkswagens geopend. Sinds 1994 worden in de fabriek in Poznań Transporters gemonteerd (later kwam daar nog het model Caddy bij). Het concern is de hoofdsponsor van de voetbalploeg VfL Wolfsburg.

Belangrijkste hedendaagse Volkswagenmodellen: VW Caddy, VW Crafter, VW Eos, VW Golf, VW Jetta, VW New Beetle, VW Passat, VW Phaeton, VW Polo, VW Scirocco, VW Sharan, VW Tiguan, VW Touareg, VW Touran, VW Transporter, VW Multivan.

Banden. Volkswagen werkt samen met veel verschillende bandenproducenten. Bandenproducenten zoals Yokohama, Michelin, Kumho, Hankook, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli leveren banden voor de originele uitrusting van bijna alle modellen van het Volkswagenconcern. Voorbeelden van samenwerking: Banden van het merk Yokohama zijn te vinden in de standaarduitrusting van de Touareg (ADVAN Sport) en de Routan (AVID S33). Dunlop leverde dan weer banden voor de originele uitrusting van de auto’s van de serie EUROVAN (Dunlop SP Sport 2000E), Touareg (Grandtrek WT M2, Grandtrek PT 4000 N0, PT8000 en WT M2 +) en Phaeton (SP Sport 9000). Bridgestone zorgde voor de originele banden voor de Touareg (Dueler HP Sport en ER30 YT), de Tiguan (dueler HP Sport TZ), de Golf Cabriolet, de Cabrio EOS, de Golf GTI (RE050A EZ), de T5 Kombi (R410 AZ), de Tiguan (Dueler HP Sport VZ), de EOS (ER300 PZ XL RTF), Passat Tdi (ER300 MZ) en de Touran (ER300XL GZ). Banden van Firestone vinden we dan weer terug in de uitrusting van de modellen Polo (F590 i FH700) en Candy (F590). De VW Transport gebruikt Hankook RA 28 banden.