Vele kwesties in verband met de juiste ET en velgbreedte roepen twijfels op bij automobilisten. Lees de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

De ET kan alleen worden gewijzigd onder bepaalde omstandigheden.

De ET kan alleen worden gewijzigd onder bepaalde omstandigheden.

ET – wat betekent dat?

In theorie moet de velgbreedte minimaal breder zijn dan het rubber zodat de band en de velg goed in elkaar passen. In de praktijk betekent dit dat een band van 185 mm meestal gemonteerd wordt op een 6-inch velg, hoewel deze maat geschikter is voor een velg van 6,5 inch. Onthoud daarnaast dat we bij het selecteren van de velg moeten letten op de breedte van de band op de plaats waar deze contact maakt met de velg.

Een factor die direct verband houdt met de velgbreedte is de wielbolling, oftewel ET (uit het Duits: Einpresstiefe, en “offset” in het Engels).

Wat is de ET van de velg? Dit is de afstand tussen het montage-oppervlak en het geometrische midden, oftewel de symmetrische as, uitgedrukt in mm. Hoe kleiner de ET, hoe meer de velgen uitsteken naar buiten. Een grotere ET zorgt ervoor dat de wielen dichter bij het midden van de wielkast komen (verder in de wielkast verborgen zitten).  De ET is niet de enige factor die van invloed is op de positie van de wielen ten opzichte van de spatborden. Bij ET30 zal een velg van 9 inch breed verder buiten de wielkast uitkomen dat een velg van 6 inch. De relatie tussen deze waarden wordt hieronder geïllustreerd:

Wat is de ET?

Wat is de ET?

Onthoud dat...

de informatie in dit artikel helpt bij het kiezen van velgen maar dat contact met een adviseur uiteindelijk de beste manier is om een bestelling te plaatsen. Op basis van de TUV-homologatie, die verantwoordelijk is voor het afstemmen van de velgen op het voertuig, zal een specialist wielen voor je zoeken die zowel technisch als visueel bij jouw auto passen.

Het is een goed idee om op een professional te vertrouwen omdat ervaring en kennis van de automarkt vereist zijn om een goede keuze te maken. Er bestaan vele modellen auto's waarbij zelfs kleine wijzigingen van de uitrusting niet toegestaan zijn, maar er zijn ook wagens als de Volkswagen Passat waarbij een 16 inch wiel rustig kan worden vervangen voor een 18 of zelfs 19 inch-model.

Velgbreedte

Onder automobilisten doen vele foute theorieën de rondte over het wisselen van velgen. Vaak beginnen deze theorieën met “Ik heb gehoord dat...” en worden ze gekarakteriseerd door een gebrek aan inhoudelijke kennis. Hieronder nemen we de meest voorkomende stellingen door en bespreken we de belangrijkste kwesties omtrent het vervangen van velgen.

Een auto met een sterk vergrote spoorbreedte, die is ontstaan door velgen met een kleinere ET dan serieel te monteren.

Een auto met een sterk vergrote spoorbreedte, die is ontstaan door velgen met een kleinere ET dan serieel te monteren.

ET en velgbreedte

Kun je zonder problemen de ET +/- 15 mm veranderen?

Hier kan geen eenduidig antwoord op worden gegeven. Ieder geval moet individueel worden bekeken. Het is zo dat autofabrikanten een wijziging van de spoorbreedte van maximaal 2% t.o.v. de standaardwaarde toestaan. Dit betekent dat bij een spoorbreedte van bijv. 160 cm de toegestane afwijking 3,2 cm (32 mm) bedraagt, In dat geval hebben we dus een toegestane ET-modificatie van 16 mm aan elke kant. Daarbij moet er vanuit worden gegaan dat zowel de velgbreedte als de bandenmaat gelijk blijven. Onthoud ook dat sommige auto’s heel weinig ruimte hebben onder de wielkasten en iedere wijziging van de ET of velgbreedte kan leiden tot het schuren van de wielen langs de spatborden, zeker wanneer de auto zwaar beladen is.

Juist geselecteerde velgen garanderen veiligheid en comfort.

Juist geselecteerde velgen garanderen veiligheid en comfort.

Wanneer de ET wordt vergroot, kan er risico op het schuren van de velgen tegen de remblokken ontstaan. Daarom moeten we wanneer we van plan zijn de off-set te veranderen, precies kijken naar de fabrieksafstanden van de velg tot de belangrijkste punten van de auto (remblokken, randen van de wielkast, McPherson-veerpoten). Onthoud dat volgens de Poolse wet de wielen niet buiten de omtrek van het spatbord uit mogen steken.

Veranderen van de ET van de velg. Hoe maak je een goede keuze?

Het verband tussen de breedte van de velg en de band is zeer belangrijk. Op onze website vind je twee tools die je helpen bij het kiezen van de banden bij de velgen en afstemmen van de velgen op de banden. Als je deze twee onderdelen goed op elkaar afstemt, vermijd je situaties waarin de band niet op de gewenste velg past, bijv. omdat deze te breed is of niet de juiste diameter heeft. Banden moeten worden geselecteerd aan de hand van de aanbevelingen van de fabrikant. Je kunt ook kiezen voor andere banden, mits de waarden binnen de toegestane afwijkingen vallen. Ook de juiste velgkeuze is van groot belang voor de rijeigenschappen van het voertuig. Verkeerd gekozen waarden van de velg leiden ertoe dat de wielen en banden niet op elkaar passen omdat de diameter bijv. niet klopt. Ook kan het vóórkomen dat slecht gekozen velgen niet kunnen worden gemonteerd, maar dat is maar beter ook aangezien rijden op deze velgen gevaarlijk is en tot ongelukken kan leiden. Als je niet weet wel velgmodel je moet kiezen, kun je gebruik maken van onze banden- en velgenvergelijker, waarmee je alle belangrijkste waarden kunt vergelijken van producten die je interessant vindt.

Velgbreedte en bandenmaat – hoe stem je deze waarden op elkaar af? Gebruik bij voorkeur een online calculator.

Velgbreedte en bandenmaat – hoe stem je deze waarden op elkaar af? Gebruik bij voorkeur een online calculator.

Kunnen we bij aluminium velgen een kleinere ET kiezen?

Het maakt niets uit van welk materiaal de velg gemaakt is, staal of aluminium; hij moet op dezelfde plek geplaatst worden. Wanneer we wisselen tussen stalen en aluminium velgen, moeten we alleen onthouden dat stalen velgen vaak smaller zijn dan aluvelgen, wat betekent dat de ET moet worden gecorrigeerd bij bredere modellen (meestal vergroot). Hierbij kunnen we gebruik maken van de simpele berekeningsformule:

Hoe controleer je de ET van een velg?

Het berekenen van de juiste offset (oftewel de ET die de nieuwe velg moet hebben zonder dat de spoorbreedte verandert) is heel eenvoudig. Maak gebruik van de onderstaande formule. Voer de gegevens van de fabrieksvelg en de breedte van de nieuwe velg in. Vervolgens is de uitkomst de ET die je moet kiezen om de juiste spoorbreedte te waarborgen.

„Hoe meet je de velgbreedte?”, „hoe meet jet de ET van de velg?”

Meestal is dit niet nodig. Op de velg is een reeks markeringen aangebracht waarmee je de exacte maat kunt aflezen. Over de manier van aflezen van deze waarden hebben we een apart artikel geschreven – velgmarkeringen.