Stel je voor dat je nieuwe banden hebt gekocht, ze worden geleverd en je wilt de gekozen set bekijken.  Je opent de verpakking en je ziet kleurrijke streepjes getekend op uw nieuwe banden.   Heb je dit ooit meegemaakt, weet je al dat er niets aan de hand is.  Degenen die bezorgd zijn, kunnen ons artikel lezen. 

Zelfs de grootste bandenbedrijven met een stabiele positie op de markt moeten hun klanten geavanceerde, unieke of gewoon betere producten aanbieden, dan concurrerenten.

Daardoor is de professionaliteit tijdens productie- en distributieprocessen zeer belangrijk.  In bandenfabrieken worden elke dag duizenden loopvlakken geproduceerd en daardoor moet er een goed banden markering systeem ontwikkeld worden.

Dat verklaart de kleurrijke streepjes of alfanumerieke codes die type, maat en eigenschappen van het model precies definiëren.

Wat is de informatie achter de streepjes?  

De streepjes zijn uitsluitend belangrijk voor de fabriek. Ze vergemakkelijken het werk van specialisten en zijn werknemers. Voor de gemiddelde gebruiker hebben ze geen betekenis.

De streepjes verdwijnen na een paar dagen van het gebruik van de band.

De streepjes verdwijnen na een paar dagen van het gebruik van de band. 

Symbolen, strepen of lijnen behoren bij een bepaalde fabriek, waar de banden werden geproduceerd. Het kan zo gebeuren dat hetzelfde model in dezelfde maat door andere strepen gemarkeerd wordt.  Je hoeft je geen zorgen te maken dat een van de ontvangen banden door een andere kleur gemarkeerd is. 

Wat betekenen puntjes op banden?

Kleurrijke puntjes aan de zijkant van het loopvlakprofiel hebben een betekenis voor producenten, zoals streepjes.  Hun waarde voor een gemiddelde bestuurder is ook bijna nihil.

Afhankelijk van de specifieke fabrikant kunnen ze bijvoorbeeld informeren over:

  • de maximale doorbuiging van de variabele radiale kracht (rode punt op de band voor Bridgestone)

  • kleppositie - dit is de montage-informatie, die vaak een vorm van een overeenkomst tussen een bandenfabrikant en een autofabrikant (die grotere partij van het product voor zijn auto koopt)

  • Geslaagde kwaliteitscontrole (witte punt met een zwart centrum)

Vergeet niet dat puntjes met dezelfde kleur voor elke producent een andere betekenis kunnen hebben.  De betekenis van deze punten is variabel, afhankelijk van de fabrikant en soms ook binnen een merk maar voor andere modellen.