Informatie over sterke en zwakke punten van banden kan uit vele bronnen worden verkregen. Niet al deze bronnen zijn echter betrouwbaar en de informatie is vaak onzeker. Daarom wachten veel chauffeurs elk jaar ongeduldig de ADAC-tests af.

Deze Duitse bond met meer dan 100 jaar traditie staat bekend als een van de meest betrouwbare organisaties en de resultaten van haar tests zijn toonaangevend voor de marktpositie van banden op de markt. Dit jaar heeft de autoclub banden getest in maat 205/55 R16.

Bekijk de testresultaten en lees welke modellen het beste hebben gescoord.

De ADAC-winterbandentest kan een bron van veel waardevolle informatie zijn

De ADAC-winterbandentest kan een bron van veel waardevolle informatie zijn

Maat 205/55 R16 – voor welke auto's?

205/55 R16 is een zeer populaire en graag gebruikte maat voor compacte en stadsauto's. Je treft deze bandenmaat onder meer aan in de volgende modellen:

ŠKODA OctaviaVolkswagen GolfSEAT LeónRenault Megane
Ford MondeoToyota AvensisMercedes clase CCitroën C4
Hyundai i30BMW 3Audi A3Ford C-Max

Veel bestuurders, vooral die met minder ervaring, kunnen problemen ondervinden bij het bepalen van het bandenformaat voor hun auto. Informatie hierover kun je vinden op drie plaatsen:

  • op de deur aan de bestuurderskant

  • op de tankklep

  • in de voertuighandleiding

Weet je niet zeker of de band op jouw auto past? Maak gebruik van onze handige configurator.

De beste winterbanden maat 205/55 R 16 volgens de ADAC-test van 2018

Dit jaar heeft ADAC 16 modellen onder de loep genomen, waarvan de helft uit de premiumklasse. In de selectie bevonden zich daarnaast vier vertegenwoordigers van de middenklasse en vier uit de economyklasse. Slechts één van de modellen heeft geen aanbeveling gekregen, en drie modellen kregen het huidige hoogst haalbare predicaat 'goed'.

Plaats

Model

Cijfer 


1.

Continental WinterContact TS860
 

2,2 (goed)

2.

Goodyear Ultra Grip 9
 

2,2 (goed)

3.

Dunlop Winter Sport 5
 

2,3 (goed)

4.

Kleber Krisalp HP3
 

2,6 (bevredigend)

5.

Michelin Alpin 5
 

2,7 (bevredigend)

6.

Nexen Winguard Snow'G WH2
 

2,7 (bevredigend)

7.

Fulda Kristall Control HP 2
 

2,8 (bevredigend)

8.

Vredestein Snowtrac 5
 

2,8 (bevredigend)

9.

Bridgestone Blizzak LM 001 EVO
 

2,9 (bevredigend)

10.

Nokian Tyres WR D4
 

3,0 (bevredigend)

11.

Yokohama BluEarth Winter V905
 

3,1 (bevredigend)

12.

Kumho WinterCraft WP51
 

3,3 (bevredigend)

13.

Giti Winter W1
 

3,5 (bevredigend)

14.

Pirelli Cinturato Winter
 

3,5 (bevredigend)

15.

Semperit Speed-Grip 3
 

3,6 (voldoende)

16.

Laufenn IFIT LW 31
 

5,5 (onvoldoende)

 

De premiumklasse domineert de top

De jaarlijkse ADAC-test heeft onze bestuurders meer dan eens verrast. Modellen uit de lagere klassen bleken vaak te kunnen rivaliseren met premiumbanden en bemachtigden een podiumplaats. De tests voor 205/55 R16 van dit jaar zijn echter weinig verbazend. De hoogste plaatsen worden louter ingenomen door producten van bekende merken.

Continental WinterContact TS860 - cijfer 2,2 (goed)

De winterkampioen van deze Duitse fabrikant is met stip de grote winnaar van de ADAC-test van dit jaar. Zowel in maat 205/55 R16 als 175/65 R14 nam deze de eerste plaats in. Dit komt niet vaak voor en is een duidelijke bevestiging van de tijd en moeite die Continental in het ontwerp van deze banden heeft gestoken.

Bekijk de Continental WinterContact TS860 in de ADAC-test voor 175/65 R14 

WinterContact TS860 maakt gretig gebruik van de oplossingen van voorgangers, die op ieder punt geoptimaliseerd zijn. De banden wijzen een maar liefst 5% kortere remweg en wel 4% doeltreffender remprestaties op ijs aan ten opzichte van vorige generaties. Dit is te danken aan het huiscompound Cool Chili met een verhoogd silicagehalte en het karakteristieke SnowCurve-loopvlak met 3D-groeven over het gehele oppervlak.

Bekijk de Continental WinterContact TS860:

Continental WinterContact TS860

Tijdens tests van maat 205/55 R16 scoorde de band het hoogst op 3 van de 7 geteste factoren (bandgedrag op nat wegdek, comfort/lawaai, brandstofefficiëntie) en stond deze op het podium in de categorie ‘besneeuwd wegdek’.

Continental WinterContact TS860 in maat 205/55 R16

Goodyear Ultra Grip 9 - cijfer 2,2 (goed)

Ook de tweede plek is niet bemachtigd per toeval. De Ultra Grip-serie krijgt al van begin af aan goede recensies. Het vorige model uit de 8e generatie is nog steeds een van de meest gekozen en best beoordeelde modellen onder onze klanten.

Goodyear Ultra Grip 9 is een band die is gemaakt om de zwaarste winterse omstandigheden het hoofd te bieden. De moderne constructie kan uitstekend overweg met ieder wegdek gedurende dit veeleisende seizoen. Het grote aantal randen, de diepe lamellen en de loopvlakblokken met afwisselende geometrie zorgen voor de juiste grip. De compound op basis van plantaardige harsen en oliën zorgt ervoor dat je je veilig voelt op de weg en ongecontroleerd slippen voorkomen wordt.

Bekijk de Goodyear Ultra Grip 9:

Goodyear Ultra Grip 9

Interessant voor de lezers is het feit dat hoewel de Amerikaanse fabrikant geen een van de categorieën heeft gewonnen in de ADAC-test van dit jaar voor maat 205/55 R16, deze dankzij het zeer hoge gemiddelde over alle sectoren toch de tweede plaats in het overzicht heeft bemachtigd.

Goodyear Ultra Grip 9 in maat 205/55 R16

Dunlop Winter Sport 5 - cijfer 2,3 (goed)

De Dunlop Winter Sport 5 verschilt qua karakteristieken van de andere banden op het podium. Dit model van de Britse fabrikant is veel meer gericht op dynamisch rijden. Dit betekent echter niet dat dit ten koste is gegaan van de puur winterse eigenschappen. De band is door ADAC goedgekeurd onder praktisch alle wegomstandigheden. Hij presteerde het beste op besneeuwde wegen, waarvoor hij het hoge cijfer 1,9 heeft gekregen.

De perfecte balans tussen sportief rijden en veiligheid is te danken aan het moderne ontwerp van het loopvlak met tweerichtingsgroeven en een buitengewoon dicht netwerk van dwarslamellen. De gekruiste insneden zorgen voor razendsnelle hechting aan de weg, met meer grip en beweeglijkheid van de banden als resultaat.

Bekijk de Dunlop Winter Sport 5:

De Dunlop Winter Sport 5 is de opvolger van de alom in tests geprezen Dunlop Winter Sport 4D. De voornaamste verbeteringen ten opzichte van de geweldige voorganger: tractie op sneeuw en ijs, controle bij hogere snelheden en brandstofefficiëntie.

Dunlop Winter Sport 5 in maat 205/55 R16

Hoe worden cijfers toegekend door ADAC?

ADAC hanteert in de jaarlijkse tests een optelsysteem van resultaten. In iedere categorie krijgt de band een cijfer van 1 tot 5. Vervolgens worden alle factoren bij elkaar opgeteld en omgezet tot een allesomvattend cijfer en beoordeling in woorden. De hoogste score is een 1. De modellen worden getest op:

  • brandstofefficiëntie;

  • slijtagevastheid;

  • gedrag op wegdekken: droog, nat, ijs, sneeuw;

  • reiscomfort.

Winterse wegomstandigheden

Winterse wegomstandigheden

De beste banden in de afzonderlijke categorieën:



Droog wegdek

Michelin Alpin 5 (2,0)
Bridgestone Blizak LM001 EVO (2,1)
Laufenn IFIT LW31 (2,2)
 


Nat wegdek

Continental WinterContact TS860 (2,1)
Goodyear Ultra Grip 9 (2,1)
Pirelli Cinturato Winter (2,2)
 


Besneeuwd wegdek

Nokian Tyres WR D4 (1,8)
Giti Winter W1 (1,8)
Continental WinterContact TS860 (1,9)
 


IJzig wegdek

Kleber Krisalp HP3 (2,3)
Fulda Kristall Control HP (2,3)
Bridgestone Blizak LM001 EVO (2,3)
 


Lawaai / comfort

Continental WinterContact TS860 (3,0)
Nokian Tyres WR D4 (3,1)
Kumho WinterCraft WP51 (3,1)
 


Brandstofefficiëntie

Continental WinterContact TS860 (1,7)
Nokian Tyres WR D4 (1,7)
Laufenn IFIT LW31 (1,7)
 


Levensduur

Michelin Alpin 5 (1,0)
Bridgestone Blizzak LM 001 Evo (1,0)
Nexen Winguard Snow`G WH2 (1,5)
 

* Hoe lager het cijfer, hoe beter het resultaat

Stem de bandkeuze af op de geprefereerde rijstijl

Stem de bandkeuze af op de geprefereerde rijstijl

Voordat je nieuwe banden koopt

De keuze van winterbanden is ongelofelijk belangrijk voor ons comfort en veiligheid. Zorg dat je bij het kiezen van een geschikt model rekening houdt met de rijstijl van de bestuurder en karakteristieken van de auto. Let hierbij op zaken als:

  • Bandenmaat – Een van de belangrijkste factoren. Gebruik altijd banden in een maat die is aanbevolen door de autofabrikant. Er kan worden overgestapt op een kleinere of grotere maat, maar alleen in beperkte mate en aan de hand van bepaalde regels. Lees ook ons artikel over vervangende banden en maak gebruik van onze vervangingscalculator.

  • Loopvlakprofiel – Verschillende patronen bieden verschillende prestaties. 's Winters zijn directionele en asymmetrische loopvlakken met een groter aantal lamellen en nauwer gezette loopvlakblokken het populairst.

  • Tests van motorrijtuigenorganisaties en tijdschriften – Deze vormen een uitstekende bron van informatie over de prestaties en productiekwaliteit van specifieke banden. Lees voorafgaand aan de aankoop de meningen van experts van organisaties als AutoZeitung, ADAC, Autobild, ACE/GTU en AUTO Straßenverkehr.

  • Gebruikersbeoordelingen – Professionele tests geven informatie over de karakteristieken van bepaalde banden maar de beoordelingen van de gebruikers maken pas duidelijk wat hun daadwerkelijke waarde is. Op onze website vind je al meer dan 100 duizend beoordelingen. Lees welke banden in maat 205/55 R16 door bestuurders worden aanbevolen.