Controleer uw bestelling
Vul uw bestelnummer en achternaam in het geval van de particulier of BTW in het geval van het bedrijf.

Controleer status

Controleer uw bestelstatus

Bandencalculator

Wat zijn vervangende bandenmaten?

Vervangende band is een alternatieve bandenmaat die voor uw auto gemonteerd kan worden.
Wanneer is het goed om de bandenmaat te veranderen?
Alternatieve bandenmaten worden gebruikt om rijeigenschappen te veranderen zoals een kortere remweg. Desondanks kan het gebruik van alternatieve bandenmaten een flinke uitgave zijn - banden met lagere diameter zijn daarentegen goedkoper.
Hoe bereken ik de maat van een vervangende band?
Vervangende bandenmaat bereken je door het vergelijken met de afrolomtrek. Als de originele en de vervangende band een verschil van 1,5% en -2% hebben, kan de band gebruikt worden als vervangend. Bandencalculator
Vervangende banden voor uw auto

Kies bandenmaat

Ik weet niet welke maat ik moet kiezen

(mm)
(mm)
(")
Fabrieksmaat Wordt meestal gebruikt. Dit is de veiligste manier om de vervangende bandenmaat te kiezen. Meestal is deze kleiner dan die van de vervangende.
Vervangende maat Minder populair, meestal groter dan de fabrieksmaat.
Kies uw auto. Vind de fabriek maten en de optionele maten van de catalogus van de fabrikant

Aanpassing door bandenvervangers - belangrijke kwesties

Let op!

De bandenmaat-tool houdt geen rekening met het automerk en model. Schat goed de prestaties van uw auto in.

U kunt een standaard 225/40R18 band niet vervangen met de maat 185/80R13 vanwege de aanwezigheid van grote remschijven. Ook kunt u geen 185/80R13 band vervangen met de maat 225/40R18 vanwege onvoldoende ruimte in de wielkast.

De veiligste oplossing is om een equivalent met dezelfde velgdiameter te kiezen. Als u een andere maat wilt kiezen, vraag onze specialisten om advies. De juiste banden voor uw auto vindt u ook met behulp van onze banden aanpassingstool.

Tussen 1.5% en - 2%

De maat van de vervangende band hangt af van het verschil van de afrolomtrek tussen de originele band en het equivalent. Als het verschil niet groter is dan 1,5% en -2% is, kan de vervangende band ter vervanging van de oorspronkelijke worden gebruikt.

Gehomologeerde bandenmaten

Het berekenen van het equivalent is alleen mogelijk in vergelijking met de gehomologeerde bandenmaat. Als u al vervangende banden op uw auto heeft zitten, kunt u op deze basis het equivalent niet berekenen. De fabrieksbandenmaat voor uw auto vindt u in de gebruikershandleiding of met behulp van onze bandenconfiguratie tool.

Voor- en nadelen van het gebruik van bredere banden

 • - Betere grip
 • - Kortere remweg
 • - Snellere reactie van uw auto en hogere stabiliteit in bochten
 • - Hogere bandenprijs
 • - Hoger brandstofverbruik
 • - Slechtere demping van trillingen
 • - Hoger geluidsniveau
 • - Slechtere waterafvoer (Minder bestand tegen aquaplaning)

Voor- en nadelen van het gebruik van smallere banden

 • - Beter bestand tegen aquaplaning
 • - Hoger rijcomfort
 • - Lager geluidniveau
 • - Lagere prijs
 • - Slechtere grip
 • - Slechter bochtgedrag
 • - Langere remweg

Let op de snelheidsmeter

Het gebruik van vervangende banden met een andere omrek zal tot een verkeerde snelheidsaanduiding leiden - de teller zal een lagere snelheid dan de werkelijke tonen. Wanneer u voor een kleinere omtrek kiest, zal de snelheidsmeter een hogere snelheid dan de werkelijke aangeven.

Vervangende banden en snelheidsindex

De tool berekent een alternatieve bandenmaat door de afrolrolomtrek te vergelijken waarbij het verschil van 1,5% en -2% niet wordt overschreden. Vergeet niet dat dit slechts theoretische alternatieven zijn. Ondanks dat de berekening juist is, kan het voorkomen dat de alternatieve band fysiek niet past. Voordat u een alternatieve band kiest, maak gebruik van de bandenconfiguratie-tool of kijk in de handleiding van uw auto voor de aanbevolen bandenmaten.

Vervangende alternatieve banden - woordenlijst

Bandenmaat – wordt weergegeven door een reeks getallen, bijvoorbeeld: 205/55 R16. De eerste waarde (205) is de breedte van de band in millimeters. De tweede waarde (55) is de bandhoogte in procenten. De derde waarde is de velgdiameter, waarop de band wordt gemonteerd en type bandconstructie (R - radiaal).

Snelheids​​index - SI - dit is de maximale toegestane snelheid voor de gegeven band. De snelheidsindex wordt weergegeven door letters T (190 km/h), H (210 km/h), V (240 km/h). Het moet met de specificatie van de voertuigproducent en de draagvermogenindex overeenkomen. Op elke band worden beide waarden aangegeven - zie hiervoor meer bij bandenmarkering.

Draagvermogenindex - LI (load index) - geeft de maximale belasting aan waarbij de band mag worden gebruikt bij een maximale toegestane snelheid. Het wordt uitgedrukt in aantallen bijvoorbeeld 91 (maximum gewicht per band is 615 kg.) Beide waarden worden op elke band aangegeven - zie hiervoor meer bij bandenmarkering.

Diameter buitenband - totale hoogte van de band, gemeten vanaf de grond tot de bovenkant van het profiel.

Bandencalculator
(mm) (mm) (") (mm) (km/h)
Fabrieksmaat
Diameter (mm)Verschil in snelheid (km/h) 50 100 150 Verschil tussen diameters
Vervangende band
Diameter (mm)Verschil in snelheid (km/h) Verschil tussen diameters
%
Gebruik deze tool als u precies weet hoe u de alternatieve bandenmaat moet kiezen. Na het selecteren van originele bandenmaat kunt u verschillende andere bandenmaten vergelijken die naar gehel naar wens als alternatief zouden kunnen dienen. Een positief resultaat is met groen aangeduid, een negatief met rood.
Gebruik deze tool als u precies weet hoe u de alternatieve bandenmaat moet kiezen. Na het selecteren van originele bandenmaat kunt u verschillende andere bandenmaten vergelijken die naar gehel naar wens als alternatief zouden kunnen dienen. Een positief resultaat is met groen aangeduid, een negatief met rood.

Een alternatieve bandenmaat kan bijna voor elke auto gebruikt worden. Elke autofabrikant adviseert een bepaalde bandenmaat, maar u kunt ook een alternatieve bandenmaat kiezen. U kunt bredere of smallere banden ten opzichte van de originele gebruiken.

De keuze van een alternatieve bandenmaat is meestal het gevolg van andere velgdiameter. Als u een velg met een grotere diameter laat monteren, dan zal de bandhoogte automatisch kleiner zijn dan de hoogte van uw vorige banden. Vergeet niet dat bij gebruik van alternatieve banden de tractie-eigenschappen en het brandstofverbruik kunnen veranderen. Deze eigenschappen kunnen verbeteren of verslechteren afhankelijk van de alternatieve band. Bijvoorbeeld een bredere band heeft meer grip op droog wegdek, maar heeft ook een hoger brandstofverbruik (door een hogere rolweerstand). Daarentegen zijn kleinere en dunnere banden goedkoper dan bredere banden en hebben ze betere prestaties in de winter. De keuze van een alternatieve bandenmaat kan ook leiden tot een andere snelheidsaanduidling. In werkelijkheid rijdt u misschien wel sneller of langzamer dan wat u op uw dashboard afleest.

Vergeet niet dat wielen met een onjuiste bandenmaat tot ernstige schade aan uw auto kunnen leiden (met een verschil in afrolomtrek van meer dan 2%). Tijdens het draaien kunnen grotere velgen en bredere banden de wielkast raken. Dit kan leiden tot het wegschuren van de bandrand, verbuigen van velgen, beschadiging van de wielophanging. Gebruik onze banden aanpassingstool om deze problemen te vermijden. Onze tool zal u de verschillen in maten laten zien en in hoeverre de snelheidsmeting verandert.