ADAC tests van winterbanden met maat 225/45 R17 H

  • Auteur: OPONEO.NL

Weet je niet welke winterbanden je moet kiezen? Wil je verschillende modellen met elkaar vergelijken om de beste keuze te maken? Bekijk welke banden zijn getest en onderscheiden door de ADAC en neem maar zeker een juiste beslissing!

Goed gekozen winterbanden betekenen niet alleen perfecte prestaties en comfortabele besturing, maar vooral een hoog veiligheidsniveau. In onderstaand artikel presenteren wij de modellen met maat 225/45 R17 H die getest zijn door ADAC. Dankzij dit overzicht kun je de producten met elkaar vergelijken en de band kiezen die het beste past bij jouw auto en rijstijl.

Voor welke auto's?

Banden met maat 225/45 R17 H worden gemonteerd onder populaire auto's als: Opel Astra, Skoda Octavia, Audi A3, Mercedes klasse C en BMW X3. Vergeet echter niet dat banden met deze maat niet de enige optie zijn voor de genoemde auto's. De keuze van een bepaalde maat is afhankelijk van het productiejaar van de auto, zijn generatie, vermogen, capaciteit en uitrustingsversie.
 
Om de beste bandenmaat voor jouw auto te vinden, kun je het gebruik maken van ons hulpprogramma: Bandencalculator.

De winterbanden test van ADAC

De door ADAC geteste banden worden gecontroleerd op uiteenlopende parameters (foto ADAC).

In de bovengenoemde auto's functioneren veelzijdige banden het best. Zij garanderen niet alleen maximale parameters, maar ook stabiel gedrag van de auto, zowel in de stad als op langere afstanden. Het is de moeite waard om te kijken of specialisten de banden op dezelfde manier waarderen als gemiddelde gebruikers. Je kunt hun waarnemingen vergelijken met de opmerkingen van bestuurders zoals jij. Omdat op ons portaal al meer dan honderdduizend mensen hun mening hebben achtergelaten over de door hen gebruikte banden, kun je zonder problemen vaststellen of die overeenkomen met de resultaten van de tests die uitgevoerd zijn door specialisten.
 
In de test zijn 13 bandenmodellen onderzocht (volgorde in de tabel volgens de plaats in de ranking).

Bandenmodel Aanbod
1. Dunlop Winter Sport 5 (goed) Bekijk het aanbod
2. Pirelli SottoZero Serie 3 (bevredigend) Bekijk het aanbod
3. Firestone Winterhawk 3 (bevredigend) Bekijk het aanbod
4. Goodyear UG Performance G1 (bevredigend) Bekijk het aanbod
5. Hankook i*cept evo2 W320 (bevredigend) Bekijk het aanbod
6. Nokian WR D4 (bevredigend) Bekijk het aanbod
7. Uniroyal MS Plus 77 (bevredigend) Bekijk het aanbod
8. Bridgestone Blizzak LM001 (bevredigend) Bekijk het aanbod
9. Viking SnowTech 2 (bevredigend) Bekijk het aanbod
10. Vredestein Wintrac Xtreme S (bevredigend) Bekijk het aanbod
11. Yokohama W.drive V905 (bevredigend) Bekijk het aanbod
12. Matador MP92 Sibir Snow (onvoldoende) Bekijk het aanbod
13. BFGoodrich G-Force Winter 2 (onvoldoende) Bekijk het aanbod

Beste bandenmodellen per onderzochte categorie

Droog wegdek Dunlop Winter Sport 5, Hankook i*cept evo2 W320, Nokian WR D4, Bridgestone Blizzak LM001, Vredestein Wintrac Xtreme S, Yokohama W.drive V905.
Nat wegdek Dunlop Winter Sport 5, Uniroyal MS Plus 77, Bridgestone Blizzak LM001.
Rijden op sneeuw Dunlop Winter Sport 5, Firestone Winterhawk 3, Goodyear UG Performance G1, Hankook i*cept evo2 W320, Nokian WR D4, Uniroyal MS Plus 77, Viking SnowTech 2, Yokohama W.drive V905, Matador MP92 Sibir Snow, BFGoodrich G-Force Winter 2.
Rijden op ijs Dunlop Winter Sport 5, Firestone Winterhawk 3, Goodyear UG Performance G1, Hankook i*cept evo2 W320, Nokian WR D4.
Geluid Dunlop Winter Sport 5, Pirelli SottoZero Serie 3, Firestone Winterhawk 3, Goodyear UG Performance G1, Hankook i*cept evo2 W320, Nokian WR D4, Uniroyal MS Plus 77 (de hoogste waardering in deze categorie was "bevredigend").
Brandstofverbruik Goodyear UG Performance G1.
Slijtageweerstand BFGoodrich G-Force Winter 2.

bron: ADAC

De beste winterbanden volgens ADAC

In de test van dit jaar van winterbanden met maat 225/45 R17 H heeft slechts één band de aanbeveling "goed" gekregen. Maar liefst 10 modellen kregen de beoordeling "bevredigend" en de twee banden op de laatste posities waren "voldoende".
 
De eerste plaats in de test werd bereikt door de band Dunlop Winter Sport 5 met de beoordeling "goed". Zijn resultaten laten zien dat het model in vrijwel elke categorie goed scoort – op droog en nat wegdek, sneeuw en ijs en met betrekking tot het brandstofverbruik en slijtvastheid. Een iets lager resultaat ("bevredigend") kreeg hij alleen voor het geluidsniveau. Hoe recenseren de bstuurders deze band? Ook bijzonder goed. Het model kreeg de beoordeling 4,5 en wordt getypeerd als een "openbaring". Maar liefst 98 % van de gebruikers beveelt deze band aan. De bestuurders prijzen met name het gedrag op natte oppervlakten. Dat is niet vreemd – het innovatieve loopvlak van dit model met brede gleuven zorgt ervoor dat de Winter Sport 5 geen gelijke heeft op dit type wegdek.

Dunlop WIntersport 5

De winnaar van de test – Dunlop Winter Sport 5.

Koop de winnaar van de ADAC-test - Dunlop Winter Sport 5

Op de tweede plaats staat de band Pirelli SottoZero Serie 3 die is gecreëerd met het oog op personenauto's van de middenklasse en hogere klasse. De band kreeg de aanbeveling "bevredigend". Dit model kreeg iets lagere cijfers dan de winnaar Dunlop en kwam het beste uit de bus op het gebied van brandstofefficiëntie en slijtagesnelheid van het loopvlak. Ook de gebruikers die de SottoZero Serie 3 hebben beoordeeld, wezen op zijn duurzaamheid – de band kreeg het cijfer 4,4 en maar liefst 97% van de chauffeurs beveelt hem aan kennissen aan.
 
De laatste plaats op het podium van de ADAC-test wordt ingenomen door de Firestone Winterhawk 3. Dit is de enige middenklasseband die zich in de top van het overzicht heeft genesteld. Het model is hoog gewaardeerd door de specialisten dankzij het uitstekende gedrag op sneeuw en ijs. De bestuurders die de band op ons portaal hebben beoordeeld gaven hem een 4,2 en noemden de veiligheid en de prestaties op droog wegdek als grootste voordelen van dit model.

Winterbanden test van ADAC

Het gedrag op nat wegdek en sneeuw zijn belangrijke prestaties van winterbanden (foto ADAC).

De volgende zeven lager genoteerde banden in het overzicht zijn voorzien van de aanbeveling "bevredigend". Op wisselende wegdekken bleken de prestaties van gemiddeld niveau en weken ze in de verschillende categorieën (bv. op nat wegdek of sneeuw) nauwelijks af van elkaar. De lijst wordt afgesloten met de modellen Matador MP92 Sibir Snow en BFGoodrich G-Force Winter 2 met de beoordeling "voldoende". Deze banden waren slechter, vooral met betrekking tot de grip op nat wegdek, de belangrijkste categorie voor winterbanden.

Hoe zijn de banden getest? De definitieve aanbeveling van ADAC is afhankelijk van de categorieën die tijdens de tests zijn onderzocht. Elke categorie heeft zijn eigen gewicht. De belangrijkste parameters waar rekening mee wordt gehouden zijn de grip op nat wegdek (30%), prestaties op sneeuw (20%) en gedrag op droog wegdek. Minder belang wordt gehecht aan slijtvastheid, brandstofverbruik en gedrag op ijs – 10%. Het kleinste aandeel in de algehele beoordeling, namelijk slechts 5%, heeft het geluid dat wordt voortgebracht door de band.

Maat, profiel en klasse, ofwel waar je op moet letten bij het kopen van een band

Voordat je besluit een concreet model te kopen, is het goed om eerst de belangrijkste eigenschappen van de band te bepalen. De maat is de parameter waar de zoektocht naar een geschikt product mee begint. Weet je niet zeker op welke banden jouw auto rijdt? Je vindt hier over informatie op het klepje van de benzinetank, in de gebruiksaanwijzing van de auto of op de sticker die zich op de deurstijl van de bestuurder bevindt.

Test van winterbanden

De veiligste optie is het verwisselen van de complete set banden (foto ADAC).

Verder is het aantal nieuwe banden dat je wilt monteren net zo belangrijk. De veiligste optie is het verwisselen van de complete set banden. Dit garandeert maximale prestaties en veiligheid onder extreme weersomstandigheden. Het is wettelijk toegestaan om op twee verschillende soorten banden te rijden, maar vergeet dan niet om de nieuwe banden op de achteras van het voertuig te monteren – dit heeft positieve invloed op de rijparameters en zorgt voor rijcomfort.

Welk loopvlakprofiel is het beste? Op deze vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk. Alles is afhankelijk van de bestemming van de band en voorkeuren van de bestuurder. Onder winterbanden is het directionele loopvlak het meest populair. Een directioneel loopvlak kenmerkt zich door gleuven in de vorm van de letter "V" die het water effectief afvoeren en daarmee zorgen voor veiligheid op natte wegdekken.

Voordat je je keuze maakt, is het goed om je te verdiepen in de meningen van andere bestuurders en de beschikbare tests die zijn uitgevoerd door verschillende autotijdschriften en – organisaties. Als je auto rijdt op banden van een populaire maat, heb je zeker wat te kiezen.

Nieuwsgierig naar de banden van jouw maat die ADAC eerder heeft aanbevolen? De organisatie heeft modellen met dezelfde maat een aantal jaar geleden ook getest. Hier vind je de resultaten daarvan:

Beste banden met maat 225/45 R17 H volgens ADAC in het seizoen 2013/2014

Model Beoordeling ADAC Droog
wegdek
Nat
wegdek
Sneeuw IJs Geluidsniveau Brandstofverbruik Slijtage van
de banden
Gewicht   15% 30% 20% 10% 5% 10% 10%  
1. Continental ContiWinterContact TS850 bijzonder aanbevolen 1,8 2,1 1,7 2,4 3,0 2,1 1,8
2. Bridgestone
Blizzak LM32
bijzonder aanbevolen 1,8 2,0 2,3 2,4 3,0 1,9 2,3
3. Michelin Alpin A4 bijzonder aanbevolen 1,8 2,5 2,4 2,4 3,4 2,3 0,5
4. Uniroyal MS Plus 77 bijzonder aanbevolen 2,5 2,4 2,1 2,5 3,4 1,7 2,5
5. Goodyear
UG 8 Performance
aanbevolen 2,3 2,6 2,1 2,5 3,5 1,9 2,3
6. Nokian WR D3 aanbevolen 1,7 2,6 2,5 2,5 3,1 2,4 2,5
7. Dunlop SP
Winter Sport 4D
aanbevolen 2,0 2,2 2,2 2,7 3,6 2,0 2,3
8. Fulda Kristall Control HP aanbevolen 2,7 2,7 2,3 2,5 3,3 2,0 2,5
9. Semperit
SPEED - GRIP 2
aanbevolen 2,2 2,7 2,2 2,3 3,1 1,6 1,8
10. ESA-TECAR
Supergrip 7+ HP210
aanbevolen 2,4 2,6 2,3 2,5 3,0 2,2 2,8
11. Pirelli SottoZero
Serie 3
aanbevolen 2,5 2,3 2,5 2,5 3,0 2,0 2,8
12. Hankook
i*cept RS W442
aanbevolen 2,1 3,2 2,5 2,5 3,4 1,8 2,3
13. Toyo Snowprox
S953
aanbevolen 2,2 3,5 2,7 2,8 3,9 2,3 2,8
14. Interstate Winter
IWT-2
niet aanbevolen 2,6 5,1 3,7 2,7 3,3 2,3 2,3
15. Sailun ICE BLAZER
WSL2
niet aanbevolen 3,5 5,5 2,1 2,3 3,4 2,1 1,8

Waarschuwing: Een laag aantal punten betekent een beter resultaat.

Model Voordelen Nadelen Bekijken de meningen van gebruikers
Continental ContiWinterContact TS850 veelzijdige band, beste beoordeling op sneeuw, bijzonder goed op zowel droog als nat wegdek, weinig slijtage van het loopvlak - Lees de meningen over de band
Bridgestone Blizzak LM32 veelzijdige band, de beste op nat wegdek, bijzonder goed op droog wegdek, laag brandstofverbruik - Lees de meningen over de band
Michelin Alpin A4 veelzijdige band, bijzonder lage slijtage van het loopvlak, bijzonder goed op droog wegdek - Lees de meningen over de band
Uniroyal MS Plus 77 veelzijdige band, bijzonder goed op sneeuw, laag brandstofverbruik - Lees de meningen over de band
Goodyear UG 8 Performance bijzonder goed op sneeuw, laag brandstofverbruik minder goed dan de beste banden Lees de meningen over de band
Nokian WR D3 beste uit de test op droog wegdek iets minder goed op nat wegdek dan de beste banden Lees de meningen over de band
Dunlop SP Winter Sport 4D goed op droog wegdek, op nat wegdek en op sneeuw relatief zwak op ijs Lees de meningen over de band
Fulda Kristall Control HP redelijk goed op sneeuw en ijs zwakker op droog en nat wegdek Lees de meningen over de band
Uniroyal MS Plus 2 laagste brandstofverbruik uit de test, goed op sneeuw, lage loopvlakslijtage minder goed op nat wegdek dan de beste banden De band ontbreekt in ons aanbod
ESA-TECAR Supergrip 7+ HP210 redelijk goed op sneeuw en ijs zwakker op nat wegdek dan de beste banden, behoorlijk grote loopvlakslijtage De band ontbreekt in ons aanbod
Pirelli SottoZero Serie 3 goed op nat wegdek behoorlijk grote loopvlakslijtage Lees de meningen over de band
Hankook i*cept RS W442 goed op droog wegdek, laag brandstofverbruik relatief zwak op nat wegdek Lees de meningen over de band
Toyo Snowprox S953 redelijk goed op droog wegdek zwak op nat wegdek, sneeuw en ijs, behoorlijk grote loopvlak Lees de meningen over de band
Interstate Winter IWT-2 - bijzonder zwak op nat wegdek en sneeuw, iets zwakker op droog en beijsd wegdek Lees de meningen over de band
Sailun IC BLAZER WSL2 bijzonder goed op sneeuw en ijs, lage loopvlakslijtage bijzonder zwak op nat wegdek Lees de meningen over de band
Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
Ik accepteer Privacybeleid nowe okno
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)