Wat zijn directionele banden? Wat zijn hun nadelen en voordelen? Hoe worden directionele banden gemonteerd? Alles wat je moet weten over directionele banden. Check!

De loopvlakpatroon van directionele banden heeft de vorm van letter “V” of “U” Deze specifieke constructie vergt een bepaalde montage van banden overeenkomstig met de door de producent aanbevolen rotatierichting.

De dominante elementen in een directionele profiel zijn de diagonale groeven die vanaf het midden van het loopvlak naar de schouder op de linker- en rechterzijde van de band lopen. Zo'n loopvlakpatroon zorgt voor snel en effectief waterafvoer vanonder de band naar buiten.

Vaak wordt het netwerk van diagonale groeven aangevuld met doorlopende parallelle groeven die perfect het water kanaliseren. Het water die zich in deze groeven verzameld wordt vervolgens heel effectief door diagonale groeven buiten de raakvlak afgevoerd.

directionene banden

Het loopvlakpatroon van een directionele band wordt gekenmerkt door het karakteristiek V-patroon.

Voordelen van directionele banden

  • Zeer goede prestaties op natte wegdek (ze stellen het optreden van aquaplaning met ongeveer 20% uit).
  • Betere grip in de lengterichting op droog wegdek.
  • Directionele banden bieden vaak een relatief comfortniveau aangezien ze een laag bandruisniveau bezitten.
  • Aantrekkelijke uitstraling.
directionele

Directionele banden horen volgens de op bandflank aangegeven rotatierichting gemonteerd te worden.

De montage van directionele banden

Het idee directionele banden is gebaseerd op montage en gebruik van de band volgens de richtlijnen van de fabrikant. Op de bandflank bevindt zich de aanduiding in de vorm van een pijl of ander grafisch element en een opschrift (bijv. ROTATION) die de rotatierichting van banden aangeeft. De rotatierichting van banden moet overeenkomen met de rijrichting van de auto.

Montage die niet overeenkomt met de rotatierichting kan tot slechtere tractie eigenschappen, hogere bandruis en snellere bandslijtage leiden.

De beste directionele banden

Populaire modellen van directionele banden:

Populaire modellen van directionele winterbanden: