Controleer uw bestelling
Vul uw bestelnummer en achternaam in het geval van de particulier of BTW in het geval van het bedrijf.

Controleer status

Controleer uw bestelstatus

Banden voor Seat

Merk wijzigen

Voertuigmodel zoeken

Seat

Het merk Seat

Het begin. De Spaanse autofabrikant SEAT vatte zijn activiteiten aan op 9 mei 1950. Een van de oprichters van het merk was het Italiaanse concern Fiat. Fiat had weliswaar maar zeven procent van de aandelen in Seat, maar gaf het bedrijf een licentie voor de eerste wagen. Dit was het model 1400, dat werd geproduceerd vanaf 1953.

De ontwikkeling. Seat onderging door de jaren heen heel wat veranderingen. Een doorbraak vond plaats in het jaar 1980, toen Fiat zijn aandelen verkocht aan het Nationaal Instituut voor Industrie. Hierdoor werd Seat de eerste volledig Spaanse autofabrikant. Halverwege de jaren ’80 kocht het concern Volkswagen 51 procent van de aandelen in de Spaanse vennootschap. De eerste gezamenlijke onderneming werd een van de meest populaire modellen van Seat, de Ibiza. De wagen ontstond in samenwerking met Porsche, de Duitse constructiefirma Karmann en het Italiaanse ontwerpbureau Giugiaro. Het volgende model was de Malaga, die de droom van elk Spaans gezin werd. In 1990 werd Volkswagen eigenaar van 99,99 procent van de aandelen in het merk Seat. De firma veranderde haar naam van Sociedad Espanola de Automóviles de Turismo S.A. in SEAT S.A.

Vandaag. Sinds het begin van de jaren '90 wordt Seat binnen het Volkswagenconcern als een sportmerk gepromoot. Maar de firma beperkte zich niet tot dit imago. Er ontstonden ook verschillende andere modellen: de grote Toledo, de sedan Cordoba en de minivan Alhambra. Dit laatste model werd ontworpen in samenwerking met Ford. In 1999 lanceerde Seat zijn compact Leon. In dit model werden voor het eerst een motor met een vermogen van 180 pk en vierwielaandrijving toegepast. Vandaag zijn bijna alle Seatmodellen verkrijgbaar in de sportversies Cupra R en FR. Het populairste model van het concern is de Ibiza, die in vier miljoen exemplaren werd geproduceerd. Sinds het begin van dit millennium werkt Seat consequent aan zijn imago als producent van kwaliteitswagens met een sportief imago aan toegankelijke prijzen. Tot 2000 produceerde de firma maximum een half miljoen wagens per jaar. In 2006 liep het zestien miljoenste exemplaar van de Seat van de productieband.

Interessante weetjes. In 1996 en 1997 won de Seat Ibiza het Wereldkampioenschap Rally WRC in de categorie voor auto’s met een tweelitermotor.

Modellen die momenteel worden geproduceerd: Seat Alhambra, Seat Altea, Seat Exeo, Seat Ibiza, Seat Leon.

Banden.Seat produceert zowel kleine auto's zoals de Seat Arosa, als grotere auto’s van het type Ibiza, Altea of Leon. Dit zijn enkele voorbeelden van bandenmaten die in de auto’s van Seat worden toegepast: 155/70 R13, 175/70 R13, 185/60 R14, 205/55 R16. Seat rust zijn auto’s standaard uit met banden van verschillende merken. Ziehier enkele voorbeelden: de Seat Leon was uitgerust met Bridgestone ER300, de Seat Ibiza heeft standaard Michelin Energy banden. De Seat Altea maakt dan weer gebruik van Continental Premium Contact banden.