De laatste jaren wordt de elektrische auto (EV) steeds populairder in Nederland. Een paar jaar geleden zagen we bijna geen enkele elektrische auto op de weg, maar inmiddels verandert dit in hoog tempo. Volgens cijfers van het CBS reden er op 1 januari 2019 bijna 45.000 elektrische auto’s rond in Nederland, een verdubbeling ten opzichte van 2018.  Elektrische auto’s zijn momenteel goed voor zo’n 8% van het totale wagenpark. De elektrische auto zit dus aardig in de lift. Best logisch, als je bedenkt dat je met een elektrische auto op brandstof- en onderhoudskosten bespaart. Mogelijk slijten je autobanden iets sneller, maar daar verzinnen bandenfabrikanten slimme oplossingen voor. Bovendien profiteer je van belastingvoordeel en spaar je het milieu door elektrisch te gaan rijden.

De populairste EV’s van Nederland

Wat zijn nu de meest populaire elektrische modellen van Nederland? Je verwacht misschien dat de goedkoopste modellen het populairst zijn, maar dat is niet zo. Dit heeft te maken met het feit dat de meeste elektrische auto’s tot nu toe vooral werden verkocht aan zakelijke (lease)rijders en automobilisten met een hoog inkomen. Slechts 1 op de 8 elektrische auto’s werd in 2019 door een particulier gekocht. Dit komt vooral door de hoge nieuwprijzen van elektrische auto’s. De top 5 van best verkochte EV’s over 2019 ziet er als volgt uit:

ModelAantalMarktaandeel
1. Tesla Model 313.5874,1%
2. Volkswagen ID.39.6842,9%
3. Ford Focus Electric8.6062,6%
4. Opel Karl7.9872,4%
5. Volkswagen e-Golf7.3542,2%

Bron

De Tesla Model 3 met een nieuwprijs vanaf €48.980 was in 2019 de populairste auto. Door de lage bijtelling van 4% was het met name voor leaserijders interessant om de vrij dure Tesla aan te schaffen.

Wat zijn de goedkoopste elektrische auto’s van Nederland?

Gemiddeld kosten elektrische auto’s nog steeds meer dan vergelijkbare brandstofauto’s. Wil je een goedkope elektrische auto, dan kun je natuurlijk terecht op de tweedehands automarkt. Het is dan altijd wel de vraag hoe lang de accu nog meegaat. Het vervangen van zo’n accu is namelijk een hele dure grap, waarbij de kosten kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Je auto is dan in 1 klap niets meer waard. Je kunt dit voorkomen door voor de aankoop de accu te laten controleren bij een erkende garage die hier ervaring mee heeft. Zo kun je jezelf een hoop financieel leed besparen. Op nieuwe auto’s krijg je meestal zo’n 8 jaar garantie op de accu’s.

Kies je liever voor een nieuwe EV? Dan heb je tegenwoordig wat meer keuze. Autofabrikanten brengen namelijk steeds meer betaalbare elektrische auto’s op de markt. Dit zijn op dit moment de goedkoopste EV’s van Nederland:

ModelPrijs
1. ŠKODA CITIGOe iV€ 23.290
2. Seat Mii Electric€ 23.400
3. Volkswagen e-Up€ 23.475
4. Smart EQ Fortwo/Forfour€ 23.995
5. Smart EQ Fortwo Cabrio€ 26.995

Bron

De meeste goedkope elektrische auto’s vallen in de categorie “compacte stadsauto”. De ŠKODA CITIGOe iV neemt hier de leiding als goedkoopste EV, gevolgd door de Seat Mii en de Smart. Het zijn echter geen auto’s waar je comfortabel een gezin mee kunt vervoeren. Gaat je interesse wel uit naar zo’n auto, dan kom je al snel bij de crossovers uit met een prijskaartje van meer dan €30.000. Dan hebben we het bijvoorbeeld over modellen als de Mazda MX-30, AIWAYS U5 of Seat el-Born.

Wat maakt een auto tot de beste elektrische auto?

Los van de aanschafprijs is het ook interessant om te weten welke elektrische auto’s nou eigenlijk het beste zijn. In het verleden wist iedereen wel wat de sterke automerken waren. Door de opkomst van nieuwe merken zoals Polestar, Sono Motors en Tesla, en de relatief nieuwe techniek van elektrische auto’s, is het voor veel mensen onduidelijk geworden hoe deze EV’s eigenlijk presteren. Een goede elektrische auto is namelijk niet hetzelfde als een goede brandstofauto. Andere kenmerken zijn voor een EV belangrijk, zoals actieradius, snellaadopties, accuhuur en accucapaciteit.

Door het gevarieerde aanbod van EV’s, is het niet gemakkelijk om het beste model aan te wijzen. Sommige modellen hebben namelijk een grote actieradius, maar zijn voor de gewone man dan weer onbetaalbaar. Andere modellen zijn goedkoop, maar bieden onvoldoende ruimte. Een redelijk objectief kenmerk voor de beoordeling van een EV is de prijs-actieradius verhouding. Die geeft immers aan hoe ver je kunt rijden voor elke euro die je uitgeeft bij de aankoop van je auto.

De Hyundai Kona Electric scoort het beste als het gaat om de verhouding tussen prijs en actieradius bij de middenklasse modellen. Rekenen we met de huidige nieuwprijs en de actieradius in de praktijk, dan komt de Kona Electric op € 96 per kilometer. Bij de duurdere EV’s gaat dit bedrag al snel richting de € 200 of zelfs € 400. Vind je het bereik minder spannend en zoek je vooral een goedkoop model, dan scoort juist de Sion van Sono Motors goed. Het ligt dus grotendeels aan je eigen voorkeur wat voor jou de beste EV is.

Wat is voor jou de beste EV?

Er zit behoorlijk wat verschil tussen de beste en goedkoopste elektrische auto’s. Net als bij brandstofauto’s is de beste auto niet altijd de goedkoopste, of andersom. De populairste EV van Nederland is op dit moment de Tesla 3 en de goedkoopste is de compacte ŠKODA CITIGOe iV. Welke je kiest is helemaal afhankelijk van je eigen smaak, budget en wensenlijst. Het kan verstandig zijn om bij je keuze te letten op de verhouding tussen de prijs en actieradius. Kies je voor een tweedehands auto, laat dan altijd voor aankoop de staat van de accu controleren om dure verrassingen achteraf te voorkomen.