Kleine auto's kunnen goed overweg met moeilijk winterweer, mits ze de goede banden hebben. Niet iedereen wil bij het kiezen van nieuwe banden in het duister tasten of alleen maar afgaan op testresultaten. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de vijf winterbanden die het best beoordeeld zijn door gebruikers van Oponeo. Opinies op basis van duizenden afgelegde kilometers zijn een informatiebron die je niet links mag laten liggen.  

Winterbanden moeten veiligheid bieden onder uiteenlopende omstandigheden.Winterbanden moeten veiligheid bieden onder uiteenlopende omstandigheden.De beoordelingen gaan over eigenschappen als zuinigheid, comfort en prestaties op droog en nat wegdek. Ervaringen van echte automobilisten hebben daarnaast als voordeel t.o.v. de tests dat ze betrekking hebben op de meest uiteenlopende auto's, en dat er rekening wordt gehouden met de prijs-kwaliteitverhouding.

Banden in maat 175/65 R15 worden op de volgende auto's gemonteerd: Fiat Grande Punto, Fiat Panda Cross, Honda Insight, Honda Jazz, Mercedes A Class, Mini Clubman, Mini Cooper, Mini One, Nissan Note, Suzuki Swift, Toyota IQ, Toyota Yaris.

De juiste maat voor de gegeven auto vind je in ons matenoverzicht.

De beste 175/65 R15-banden volgens bestuurders

BandmodelBeoordeling*
1. Nokian WR D45,7
2. Hankook Winter i*cept RS2 W4525,3
3. Dunlop SP Winter Response 25,1
4. Imperial Snowdragon HP5,1
5. Nokian WR D35,1

*Stand per september 2019.

Het gemiddelde cijfer is berekend op basis van beoordelingen van automobilisten tussen januari 2018 en september 2019. Daarbij is een schaal van 1 tot 6 gebruikt. In het overzicht staan alleen modellen die een zeker minimumaantal beoordelingen hebben gekregen. De resultaten in onze winkel kunnen verschillen van die in het overzicht, omdat de hier getoonde cijfers alleen betrekking hebben op maat 175/65 R15.

Nokian WR D4 – 5,7

Het is geen toeval dat de volgens automobilisten beste winterband het vlaggenschip-product is van een merk dat 85 jaar geleden de eerste winterband heeft ontworpen. De WR D4 is dit jaar zeer goed uit de bus gekomen bij onafhankelijke bandentests. Of de weg nu bedekt was met water, modder of sneeuw, dat maakte niet uit.

Nokian weet uitstekend raad met al deze hindernissen en blijft zorgen voor de gewenste grip en rijstabiliteit.

De Nokian WR D4 onderscheidt zich van de concurrentie met de zelden toegekende A-klasse voor remmen op nat wegdek en goed rijcomfort en zuinigheid.

Dit zeggen onze klanten erover:

 • Uitstekende banden, zeer stil, super grip. Ze waren fantastisch in de bergen waar heel veel sneeuw op de weg lag. Zelfs bergop was geen probleem. Een jaar eerder was het oprijden van dezelfde helling, maar met oude banden van een andere fabrikant, een flinke uitdaging – Rob

 • Goede, stille banden en nauwelijks verschil in brandstofverbruik tussen zomer- en winterbanden. Houdt de auto zelfs bij positieve temperaturen goed op de weg. – Matheus

Hankook Winter i*cept RS2 W452 – 5,3

De tweede plaats wordt bezet door een vertegenwoordiger van de zogenaamde middelste prijsklasse. De Hankook Winter i*cept RS2 W452 is een band die tegen een schappelijke prijs eersteklas grip in de sneeuw levert. De band heeft daarnaast een lage rolweerstand en is daarmee een goede keuze voor automobilisten die het brandstofverbruik zo beperkt mogelijk willen houden.

Klanten van Oponeo waarderen dit product vooral om de solide uitvoering en aantrekkelijke prijs. De RS2 W452 is in de eerste plaats bedoeld voor in de stad maar staat ook zijn mannetje tijdens langere, uitdagendere routes.

Wat vinden onze gebruikers ervan?

 • De ideale band voor de omstandigheden in ons land. Ze doen het geweldig op nat wegdek – Michael Pa

 • Absoluut de beste band in deze prijsklasse – Mark

 • Kwaliteit, rijcomfort en veiligheid! Dat zijn de 3 voordelen van Hankook. Een aanrader! – Paulina

Dunlop SP Winter Response 2 – 5,1

De laatste plek op het podium wordt ingenomen door de Dunlop SP Winter Response 2, een premiumband die afkomstig is uit de racewereld. Hij zorgt voor veiligheid en maximale stuurprecisie onder winterse omstandigheden. Het feit dat dit geheel gelukt is, wordt bewezen door de eerste plaats in de ADAC-test van 2019.


Het directionele loopvlak voert snel water en sneeuwmodder af, zodat het gevaarlijke verschijnsel aquaplaning wordt voorkomen. Onze klanten is opgevallen dat de band zeer goed reageert op dynamisch optrekken.

Automobilisten zeggen het volgende over deze band:

 • Geweldige banden die goed scoren onder uiteenlopende omstandigheden, zodat je altijd veilig de weg op kunt. Verder zijn ze erg stil, wat het rijcomfort ten goede komt. – Mary

 • De banden zijn erg comfortabel. De hele ophanging wordt geweldig gedempt. Ik heb de indruk dat het algehele rijcomfort erg is toegenomen. Het akoestische comfort heeft me zeer positief verrast. De banden zijn erg stil. Daarin hebben ze mijn verwachtingen overtroffen. Ik kan ze van harte aanraden en zou ze zelf ook zeker weer kopen als ik nieuwe banden nodig had. – Matt

 • Dit was een goede aankoop. 5+ voor remmen in de sneeuw, een topper. Ze hebben geen enkele moeite met snel rijden over sneeuw. Daar sta ik elke keer weer van te kijken. DUNLOP is een goed merk, dat banden verkoopt voor een relatief gunstige prijs. Een aanrader. – Daniel R

Imperial Snowdragon HP – 5,1

Het eerste onderscheiden model in maat 175/65 R15 uit de economyklasse. Deze band wordt zeer goed beoordeeld door automobilisten vanwege de prijs-kwaliteitverhouding en betrouwbaarheid.

Voor de productie van de Imperial Snowdragon HP is een klassiek, directioneel loopvlakprofiel gebruikt. De lengte- en dwarslamellen zorgen dat de band veel grip levert onder zware wegomstandigheden, zodat de auto zelfs op licht besneeuwde wegen goed bestuurbaar blijft. Het compound is bestendig tegen lage temperaturen, zodat de band zijn elasticiteit niet verliest wanneer het kwik onder nul daalt.

Dit zeggen klanten van Oponeo over de Imperial Snowdragon HP:

 • Een zeer aantrekkelijke prijs en echt een aanbevelenswaardige band omdat deze zowel binnen als buiten de stad goed presteert in de winter. De band is stil; je hoort hem pas vanaf 120-130 km/u.– Beatrice

 • Ik kan deze banden aan iedereen aanbevelen. De prijs voor deze kwaliteit is eigenlijk te laag. Ik heb voor het eerst een band gevonden die tijdens intensieve regenval, vorst en ijs geen problemen ondervond met het oprijden van hellingen (wat ik vaak moet voor mijn werk). Na het eerste seizoen zagen de banden er nog als nieuw uit. Iedereen die twijfelt zou ik het laatste zetje geven! – Martha G.

Nokian WR D3 – 5,1

In de ranking van beste banden in maat 175 65 R15 volgens automobilisten is de aanwezigheid van de Finse bandenveteraan Nokian allesbehalve verrassend. Dit merk is dan ook als enige met twee banden vertegenwoordigd.

De ervaringen die worden opgedaan op de ijzige wegen van Scandinavië hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van originele technologieën t.b.v. het rijden onder de zwaarste omstandigheden.

Het moderne compound beperkt niet alleen het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot maar garandeert ook een lange levensduur van de band.

Dit vinden onze klanten van de Nokian WR D3:

 • Ik kan ze van harte aanbevelen. Ik ben er nog nooit mee in de slip geraakt. – PR

 • De banden doen het uitstekend op zowel droog als nat wegdek. Ze houden de auto goed in de bochten en laten deze als het ware aan het asfalt kleven. Slippen is uitgesloten. Een aanrader. – Michael DR

 • Ik heb lang gezocht naar winterbanden die geen tractie verliezen in de sneeuw. Deze banden gaan door de sneeuw als een mes door de boter. De ideale keuze voor de winter. – Michael J

Hoe kies je goede winterbanden?

Als je op zoek bent naar betrouwbare winterbanden, ga dan voor een erkende oplossing. Je kunt informatie over banden uit enkele verschillende bronnen halen. Ga in de eerste plaats af op de beoordelingen van andere automobilisten, die al de gelegenheid hebben gehad om de banden te testen onder verschillende omstandigheden. Vergelijk deze gebruikersbeoordelingen met de testresultaten van bekende motorrijtuigenorganisaties, zoals de jaarlijkse tests van de Duitse ADAC. Verder kun je kijken naar het etiket van de band. Hier vind je namelijk informatie over de rolweerstand, het remvermogen op nat wegdek en het geproduceerde lawaai. Onthoud echter wel dat etikettering plaats vindt onder zomerse omstandigheden en niet van toepassing is op zwaar winterweer.