De voordelen van goede winterbanden zijn onschatbaar, vooral wanneer de temperatuur drastisch daalt en de wegen bedekt zijn met ijs of een laag sneeuw. Dan is het normaal gesproken lastig om voldoende grip te waarborgen en de auto nauwkeurig te besturen. Om je keuze voor nieuwe winterbanden zo eenvoudig mogelijk te maken, hebben wij een overzicht opgesteld van banden die als beste beoordeeld zijn door onze klanten. Dit keer kijken we naar banden in maat 195/65 R15. 

De bandenmaat waar we in dit artikel op ingaan, wordt onder andere gebruikt op de automodellen Volkswagen Passat, Opel Astra, Renault Megane, Ford Focus, Skoda Octavia en Kia Cee’d (naar gelang uitrusting, type carrosserie, motorvermogen etc..).

Weet je niet zeker of dit de goede maat is voor jouw auto?

Maak dan gebruik van onze configurator.


Leder model presteert beter of slechter naar gelang de bandenmaat.Leder model presteert beter of slechter naar gelang de bandenmaat.

De beste winterbanden maat 195/65 R15 volgens automobilisten.

 Bandmodel  Beoordeling* 
Nokian WR D45,4
Nokian WR D35,3
Pirelli Cinturato Winter5,3
Hankook Winter i*cept RS2 W4525,25
Dębica Frigo 25,15

*Het gemiddelde cijfer is berekend op basis van beoordelingen (op een schaal van 1 tot 6) die zijn gegeven tussen januari 2018 en september 2019. De cijfers die je ziet in onze webwinkel hebben betrekking op alle maten in totaal, en kunnen daarom afwijken van dit uitslagen in dit artikel.

Nokian WR D4

De Nokian WR D4 is ontstaan door kennis en ervaring van Finse ingenieurs. Wie weten er nou meer van de winter dan de bewoners van het verre Noorden? Nokian is dan ook het eerste merk dat banden speciaal voor de winter ontwierp en is tot op de dag van vandaag pionier op dit gebied.


Met de Nokian WR D4 blijft de auto goed onder controle, zelfs bij dynamische manoeuvres. Daarbij profiteer je van een hoge mate van comfort en lage rolweerstand. Dit is allemaal te danken aan het geavanceerde loopvlak en innovatieve compound genaamd Nokian Twin Trac Silica.

Deze band is niet alleen erg populair bij klanten maar krijgt ook uitmuntende beoordelingen van onafhankelijke experts, wat je terugziet in de testresultaten. Dit zeggen onze klanten over de Nokian WR D4:

  • De beste banden die ik ooit heb gehad. Ik kan ze aanbevelen aan automobilisten die prijs stellen op comfort en veiligheid. – Pavel

  • Geweldige banden. Ik durf zelfs te zeggen dat er niets beters te krijgen is voor de winter. De banden kleven geweldig aan droog asfalt, maar ook in de sneeuw staan ze hun mannetje, hoewel er dit jaar niet veel gevallen is. […] Het enige minpuntje is het lawaai. Voor mij hadden ze iets stiller gemogen maar misschien heb ik gevoelige oren. Een bijkomend voordeel van deze banden is het zeer aantrekkelijke en moderne uiterlijke van het loopvlak en het handige systeem voor het controleren van de slijtage, met cijfers die verdwijnen naarmate de slijtage vordert. Ik kan deze banden aan iedereen aanraden die 's winters veilig de weg op wil. Daar durf ik mijn handen voor in het vuur te steken. – Przem

Nokian WR D3

Ook de tweede plek is ingeruimd voor Nokian, om precies te zijn de WR D3, de voorganger van de winnaar in onze ranking. Deze band is ontworpen met het oog op extreme omstandigheden en kan uitstekend overweg met natte, besneeuwde en zelfs verijste wegen. De fabrikant heeft gezorgd voor een maximaal contactoppervlak tussen de band en het wegdek, zodat de grip optimaal is en daarmee de veiligheid van de inzittenden.


Onze klanten hebben van alles te zeggen over deze band. Ze hebben er gezamenlijk meer dan 11 miljoen kilometer op afgelegd! De meesten van hen rijden hoofdzakelijk in stedelijk gebied en houden er een gematigde rijstijl op na. Welke eigenschappen van de Nokian WR D3 worden op prijs gesteld door automobilisten?


  • Vorig jaar was ik toe aan een nieuwe set winterbanden. Dat was geen makkelijke keuze omdat ik zowel veel in de stad als op de snelweg en kleine landwegen rijd. De Nokian WR D3 deed het fantastisch onder bijna alle omstandigheden. Ondanks mijn relatief agressieve rijstijl "lukte” het pas om grip te verliezen tijdens het optrekken op asfalt dat was bedekt met ijs. Tel daar de prijs-kwaliteitverhouding bij op, en je hebt een ideale band voor gemiddelde personenauto's. – Matheus

Pirelli Cinturato Winter

Het podium wordt voltooid door een andere premiumband, de Pirelli Cinturato Winter. Dit model is uitermate geschikt voor personenauto's en zorgt ervoor dat rijden over gladde wegen straks geen enkel probleem meer is.


Een groot voordeel van dit model is de geweldige tractie op nat wegdek, die wordt bevestigd door het etiket. Dit betekent een kortere remweg en dus een langere reactietijd in gevaarlijke situaties. Het is niet zonder reden dat er zo vaak voor een directioneel loopvlak wordt gekozen bij winterbanden.

Wat vinden onze klanten ervan?

  • Deze Pirelli's zijn van hoge kwaliteit en geschikt voor alle soorten wegdek. Ze slippen niet en maken ook niet veel lawaai, waardoor ze dus erg comfortabel zijn. Na het 1e seizoen zien ze er nog als nieuw uit. – Daga

  • Als je de aankoop van deze banden overweegt en kieskeurig bent, kan ik deze banden van harte aanbevelen. Ze hebben zeer goede grip op nat wegdek en ook in de sneeuw(modder). Ze zijn niet luid; voor een winterband zijn ze zelfs erg stil  Stan Z.

  • Geweldige banden, precieze sturing, super grip, goede prijs-kwaliteit. – Michael R.

Hankook Winter i*cept RS2 W452

Op de vierde plaats komt de Hankook Winter*icept RS2 W452. Dit is een product uit de middenklasse dat sinds enkele jaren regelmatig wordt aanbevolen door onafhankelijke organisaties die banden testen. Maar liefst 99% van de gebruikers raadt deze band aan.

Het geheim van de band zit hem onder meer in de verstevigde zijwanden en de speciale vulling van de hiel, ter bevordering van de stuurprecisie. Het loopvlak bevat driedimensionale onderdelen en is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de grip onder de zwaarste weersomstandigheden. Dit zeggen de automobilisten.


  • Het vorige seizoen was niet erg wit, maar ik heb toch een paar keer kans gezien om ze eens goed te testen, en ik kan zeggen dat ik me zeker voelde in de verse sneeuw. Sneeuwmodder was ietsje lastiger maar nog steeds geen enkel probleem. Ik ben positief verrast door hoe stil ze zijn op droog wegdek. Ze voldoen aan mijn behoeften en en ik hoop dat ze nog een paar seizoenen meegaan. – Mario

  • Een zeer goede keuze voor wie op zoek is naar banden voor een normale rijstijl. Ze zijn stil, voorspelbaar in de bochten, veilig en brandstofzuinig. Alles waar de verstandige automobilist naar op zoek is. Ze slijten niet overmatig snel en kunnen eenvoudig worden uitgebalanceerd na montage. Ook de prijs-kwaliteitverhouding is erg degelijk. – Mark

Dębica Frigo 2

De ranking wordt gesloten door een band uit de economyklasse, de Dębica Frigo 2. Dit is een populair model, dat zich niet alleen onderscheidt door de aantrekkelijke prijs maar ook door bevredigende prestaties.

Bij het ontwerp van deze band lag de focus op gebalanceerde prestaties, voor een veilige en comfortabele reis. Ook heeft de fabrikant gelet op het gedrag van de band in de sneeuwmodder, vaak een hele uitdaging voor het rubber. De band wordt echter vooral op prijs gesteld door zijn prestaties in sneeuw en op ijs, wat uiteindelijk misschien wel het belangrijkste is in de winter.

Verder laten klanten zich op de volgende manieren positief uit:

  • Ik ben erg tevreden met de Dębica Frigo 2. Comfort en veiligheid van het hoogste niveau, zowel binnen als buiten de stad. Ze zijn niet lawaaiig en erg betrouwbaar in crisissituaties. De auto raakt niet in de slip en blijft goed op de weg. – Arleta

  • De banden hebben uitstekende grip. Ze raken niet in de slip, zo heb ik althans ervaren in de stad op nogal onregelmatig wegdek. – Chris K.

Hoe kies je goede winterbanden?

Om er zeker van te zijn dat nieuwe banden aan onze verwachtingen voldoen en winterse reizen ondersteunen, moet je een beetje tijd investeren in je keuze. De belangrijkste uitgangspunten zijn het soort wegen waarop we het meest rijden en onze rijstijl. Wie veel op de snelweg rijdt, heeft baat bij andere banden dan iemand die kleine afstanden aflegt en vooral binnen de bebouwde kom blijft.

Een volgende factor die van invloed kan zijn op de keuze, zijn de beoordelingen van andere weggebruikers en de resultaten van tests door onafhankelijke organisaties. Let ook goed op dat je de juiste maat neemt, anders leveren de banden onvoldoende veiligheid en kunnen ze de technische staat van de auto aantasten.