Vaak bouwen schade en slijtage aan de auto langzaam op, waarna je ineens merkt dat er iets aan de hand is. Bij piepende remmen bij de auto is dat absoluut niet het geval. Op het moment dat je snelheid wilt minderen en er een hoog gepiep van de remmen afkomt, weet je eigenlijk direct wel wat er aan de hand is. Piepende remmen zijn storend, kunnen gevaarlijk zijn en zorgen ervoor dat iedereen geïrriteerd naar jouw auto kijkt wanneer je de mensen op de stoep een hartverzakking bezorgt.

Waarom piepen de remmen van een auto? Wanneer zijn de piepende remmen gevaarlijk en kun je piepende remmen zelf verhelpen of moet je hier altijd een expert bijhalen?

Wat zijn piepende remmen eigenlijk?

een vrouw trapt op de rem

Wanneer het gaat om piepende remmen, dan gaat het om een auto waarbij remgeluid te horen is. Nu is het zo dat alle remsystemen van auto’s remgeluid maken, maar vaak is dit onhoorbaar vanwege de intensiteit, de frequentie of overheersende andere geluiden, zoals het geluid van de banden of de motor.

Pas wanneer er echt iets niet goed zit in het remsysteem, wordt het remgeluid aanzienlijk erger, waarmee jij als bestuurder het geluid daadwerkelijk kunt horen. Lang niet iedereen heeft het over piepende remmen wanneer zij bij de garage aankomen. Iedereen interpreteert geluid anders. Piepende remmen van de auto worden ook wel trillende remmen genoemd, knarsende remmen, of een ‘ijzer op ijzer’ geluid.

Het remsysteem van de auto is een ingewikkeld systeem dat bestaat uit tal van verschillende onderdelen, die ook nog eens anders kunnen zijn op elk mogelijk automodel. In alle gevallen zijn piepende remmen een indicator dat er iets aan de hand is, waardoor het remgeluid veel harder of hoger is dan gebruikelijk. Piepende remmen kunnen zeer gevaarlijk zijn, en kunnen tegelijkertijd veroorzaakt worden door een klein steentje zijn dat ergens vastzit. Daarom is het goed om te kijken wat er nou eigenlijk aan de hand is voordat je besluit in te grijpen.

Zeer lage piepende remmen

Is het piepende geluid van de remmen erg laag, dan gaat het eigenlijk altijd om een beschadigde remschijf of een matige verbinding met de naaf. In deze gevallen moet de remschijf nagenoeg in alle gevallen vervangen worden, zeker wanneer het gaat om ongelijkmatige slijtage aan de remschijf. Dit is op geen enkele andere manier op te lossen dan het vervangen van de schijf. Heb je piepende auto remmen en maakt dit een laag geluid? Kijk dan eens naar je remschijf; vaak kun je met het blote oog al zien dat deze vervormd geraakt is.

Piepende remmen met een knarsend geluid

Is het geluid aanzienlijk hoger, dan gaat het vaak om de remblokken of het materiaal van de remschijf zelf. Zijn de remblokken net vervangen, dan is de kans groot dat zij niet passen en daarom zorgen voor een piepend geluid. Ook kan een ongelijkmatig gesleten remschijf door verkeerd gemonteerde remblokken (of schurende remblokken) zorgen voor een piepend geluid bij de remmen. Is de remschijf te dun geworden, dan hoor je ook een knarsend geluid bij het gebruik van de remmen.

In deze gevallen is het goed om eens goed te kijken naar de remmen. Heb je zelf niet de kennis of de gereedschappen om dit te doen, dan ben je aangewezen op een expert.

Hoge trillingen tijdens het remmen

Hoor je écht piepende geluiden die zeer hoog zijn, dan kan zit verschillende redenen hebben. Kijk eerst eens of er een steentje tussen de remblokken en de schijf zit. Is dit al langer het geval, trap dan de rem iets in tijdens het achteruitrijden.

Ook kunnen plaatjes (zoals het hitteschild) contact maken met andere delen van het remsysteem, zoals de schijven of blokken. Een hitteschild kun je makkelijk zelf terugdrukken. Heb je net gereden, trek dan eerst handschoenen aan; het schild kan warm/heet zijn.

Piepende remmen met een zeer hoog geluid kunnen ook te maken hebben met een gevaarlijke fout in het remsysteem zelf. Hierbij kun je denken aan verkeerde montage van de remklauwen, de remblokmodule of een remschijf die niet passend is bij het model van jouw auto.

Twee zeer gebruikelijke oorzaken voor piepende remmen

een monteur bekijkt de remschijven van een auto

Er zijn twee verschillende oorzaken die nog vaker voorkomen dan de voorgenoemde oorzaken. De eerste is overmatige slijtage, de andere is roest. Bij roest op de remschijf, is het contact tussen de remblokken en de remschijf bijzonder onstabiel. Dit zorgt voor overmatige trillingen in het remsysteem; dit is het piepende geluid bij het remmen dat je hoort. Dit is overigens makkelijker te verhelpen dan je denkt. Rijd met de auto naar een afgelegen weg en ga rijden. Rem geleidelijk en steeds dieper, waarna je weer snelheid opbouwt en het proces herhaalt. Uiteindelijk rem je letterlijk je remschijf schoon. Na dit proces is het verstandig om even te kijken of de remschijf daadwerkelijk nog vlak is.

Overmatige slijtage is de moordenaar van de auto. Alle onderdelen zijn onderhevig aan slijtage en op een gegeven moment moeten zij vervangen worden. Rijd je te lang door met je schijven of blokken, dan merk je dit aan een piepend geluid dat steeds erger wordt naarmate je verder rijdt. Hoor je op een gegeven moment een schril, piepend geluid dat lijkt op ijzer op ijzer? Dan is je auto gevaarlijk geworden. Het functioneren van het remsysteem is dan geen garantie, omdat ijzer op ijzer niet goed remt en binnen zeer korte tijd erg heet zal worden, waarna meer schade aan de auto kan ontstaan, zoals schade aan de autoband.

Zijn piepende remmen gevaarlijk?

Piepende remmen zijn een indicator dat er iets aan de hand is met een van de belangrijkste onderdelen van de auto. Nu je weet wat de verschillende oorzaken kunnen zijn, is het tijd om te kijken wat er met jouw auto aan de hand is. Kun je het probleem zelf niet vinden, schakel dan een expert in; de garage bij jou in de buurt kan vaak binnen luttele minuten de oorzaak van de piepende remmen vinden.