Zodra de lente van zich doet spreken, halen de motorrijders hun bolides weer uit de garage. Sommigen grijpen het eerste het beste moment aan om op weg te gaan terwijl anderen warmere dagen afwachten en hun voertuig in alle rust voorbereiden. Dan blijkt vaak dat er nieuwe banden nodig zijn, maar welke? Om we een antwoord willen vinden op die vraag, hebben we een lijstje gemaakt van de banden die vorig jaar het best zijn beoordeeld door klanten van Oponeo. Zo is een ranglijst van motorbanden in 2022 ontstaan. 

Banden zijn essentieel voor de veiligheid van de motorrijder.Banden zijn essentieel voor de veiligheid van de motorrijder.

We hebben gekeken naar de beoordelingen van de rijders zelf over het laatste jaar. Zij hebben de aangekochte banden uitvoerig kunnen testen. Hun ervaring kan flink afwijken van de resultaten van tests onder gecontroleerde omstandigheden en kunnen een uitstekende graadmeter zijn voor mensen die op zoek zijn naar nieuw rubber. De beoordelingen zijn onderbouwd door honderden, soms duizenden afgelegde kilometers.

In het overzicht staan verschillende soorten motorbanden. De cijfers per model zijn gemiddelde cijfers over de betreffende periode (vanaf januari 2021) en kunnen verschillen van de algemene cijfers op de website van Oponeo. Het maximale cijfer is een 6,0.

In de ranking van dit jaar zijn de volgende motorbanden onderscheiden:

Ranking van particuliere motorbanden

De populariteit van vrijetijdsmotoren zal niemand verbazen. Je kunt er comfortabel vele kilometers mee afleggen, hoofdzakelijk over asfalt, maar ook licht terrein mee verkennen. Omdat ze vaak meegaan op lange reizen, mogen ze niet snel stuk gaan, en daar speelt ook de kwaliteit van de banden een rol in. Reparatie van je motor op reis is niet waar je op zit te wachten en daarom staan de fabrikanten telkens weer voor een grote uitdaging.

In dit geval wordt vaak gekozen voor sets in maten als 90/80-17 en 110/80-17 voor de Honda CBR 125, of 120/70 ZR17 en 190/55 ZR17 voor BMW K 1600 GT.

In de groep motorbanden is het hoogste cijfer (5,6 van de 6) verkregen door de sportieve Pirelli Angel GT II. De moderne oplossingen maken deze band niet alleen veilig maar ook zeer bevredigend om op te rijden. Het silicarijke Diablo Wet rubbermengsel, geoptimaliseerde loopvlak en speciale constructie zorgen voor meer stabiliteit van het voertuig tijdens dynamische manoeuvres op droog en nat wegdek. De band slijt regelmatig en blijft optimale prestaties leveren over de hele gebruiksduur.

Ik heb een set GTII op mijn Ducati Monster 1200S. Ik heb er al 10 duizend km op gereden sinds de lente en ook twee weekends op het circuit doorgebracht. Ik kan ze van harte aanbevelen. Ze zijn geweldig voor vrije tijd en sportief rijden. Ik ga deze banden zeker opnieuw overwegen in de toekomst. – Peter

Ranking van sport- en racemotorbanden

Deze categorie omvat voertuigen die ondanks hun grote vermogen toch nog een hoog reiscomfort bieden. Ze zijn geschikt voor lange afstanden als je van een avontuurtje houdt. Bovendien zorgen de banden niet alleen voor rijplezier maar zeker ook voor veiligheid. Natuurlijk spelen de banden daarbij ook weer een hoofdrol. In tegenstelling tot zuivere racebanden moeten deze banden onder uiteenlopende omstandigheden uit de voeten kunnen.

Als je een bandenwissel van plan bent, let dan op de maat. Voor sport-racemotoren kun je denken aan de volgende sets: 120/70 ZR17 en 180/55 ZR17 voor de Yamaha MT07 of Honda CBR 600, en 90/80-17 en 110/80-17 voor de Honda CBR 125 met kleinere cilinderinhoud.

Welke band is het beste beoordeeld? Dat is de Michelin PILOT POWER 2CT, die een cijfer van 5,5 heeft gekregen. De Franse fabrikant heeft banden ontworpen voor precieuze manoeuvres, effectief optrekken en doeltreffend remmen. Dit is een lange lijst eigenschappen, maar het is dus mogelijk. Deze banden beschikken over de zogenaamde Two Compound Technology, een combinatie van twee rubbermengsels die zorgt voor optimale grip en stabiliteit. De Synthetic Component Technology zorgt op zijn beurt voor snelle opwarming, zodat we direct beschikking krijgen over de beste eigenschappen.

Ik heb al 2 sets van deze band gehad en ik vind ze geweldig. Ze warmen heel snel op en geven een veilig gevoel zodat je tot alles in staat bent. Het tweecomponentenmengsel maakt dat de band veel langer meegaat. De eerste keer heb ik 14 duizend km afgelegd en met de set daarna zelfs ca. 18 duizend (gewone ritten maar wel dynamisch). Ze doen het ook verbazingwekkend goed in de regen, dat had ik niet verwacht. Ik kan ze met een gerust hart aanbevelen. – Olivier

Banden die bedoeld zijn voor asfalt moeten over de juiste eigenschappen beschikken.Banden die bedoeld zijn voor asfalt moeten over de juiste eigenschappen beschikken.

Ranking van motorbanden voor choppers

Aangepaste machines als de Easy Rider vereisen bestendige banden die worden gekenmerkt door een lange levensduur voor duizenden kilometers rijplezier. De motor moet er tenslotte niet alleen indrukwekkend uit zien maar ook een steun en toeverlaat zijn op reis.

Banden voor choppers zijn breed, met een relatief groot verschil tussen de voor- en achterband vanwege de asymmetrische assen. Voorbeelden van bandensets zijn: 140/75 R17 en 200/55 R17 (Harley Davidson FLSTFBS FAT BOY S) of 120/70 ZR18 en 200/50 ZR17 (Yamaha XV 1700 Wariorr).

Dit keer hebben de klanten van Oponeo de Dunlop D404 als beste beoordeeld, met een cijfer van 5,5. We hebben hier te maken met een band die goed overweg kan met zware lasten en zeer geschikt is voor de lange afstand. Dankzij de duidelijke groeven kleeft de band aan de weg, zelfs wanneer het regent, en wordt aquaplaning voorkomen. Het gebruikte rubbermengsel slijt langzaam en gelijkmatig en daarom blijven de goede eigenschappen tot de laatste kilometer behouden. Een ander belangrijk aspect is de nogal stille werking, die vooral aangenaam is naarmate je langer op de motor zit. Dunlop heeft overigens ook stijlvolle motorbanden met witte zijkant (D404 met afkorting WW).

Ik heb deze band al eerder gehad en was (ben) erg tevreden. Ik heb een chopper (zwaarder dan 250 kg) en was op zoek naar een stabiele en veilige band voor alle soorten wegen en weerstypen. De band doet het geweldig. De motor blijft goed op de weg en is zelfverzekerd en elastisch in de bochten. Ook heeft de band een interessant loopvlak. De slijtagesnelheid van de band hangt af van de rijstijl. Voor die van mij is het helemaal in orde. Ook de prijs vond ik aantrekkelijk. – Robert M.

Ranking van motorbanden voor klassieke motoren

Retro-motoren zijn populair om hun unieke uiterlijke en karakteristieke geluid, waarmee ze een gevoelige snaar raken bij vele fans van motorvoertuigen. Vaak komen deze motoren nog uit de jaren '60 en '70 waarmee ze bijna een relict zijn uit vervlogen tijden en oplossingen die langzaam in de vergetelheid zijn geraakt. Dat blijkt ook uit de banden, die ooit anders werden gemaakt dan vandaag gebruikelijk is. Dat betekent niet dat de DOT van de motorband geheel volgens de productiemethoden van het bouwjaar van de motor moet zijn.

Hoewel het aanbod van dit type motoren redelijk beperkt is, zijn klanten van Oponeo erin geslaagd om de beste optie aan te wijzen. Als je dus een bandenwissel te wachten staat als motorrijder en een echte klassieker in de garage hebt staan, kijk dan naar de Metzeler Perfect ME 77 (cijfer 5,5). Deze is een ideale combinatie van moderne technologie en klassiek uiterlijk. Banden voor klassiekers moeten immers niet alleen aan bepaalde technische voorwaarden voldoen; ook het visuele aspect telt mee!  

Ik ben over het algemeen tevreden. De banden doen wat er van ze verwacht wordt. Ook de prijs is goed, dus ik kan ze zeker aanraden. – Hans

Met choppers kun je ook off-road rijdenMet choppers kun je ook off-road rijden

Ranking van enduro- en cross-motorbanden

Liefhebbers van off-road kiezen voor sportieve crossmotoren of iets veelzijdigere enduro's. In beide gevallen moet de motor overweg kunnen met onverharde wegen, grind en modder. De banden, die zorgen voor tractie, spelen daarin natuurlijk een belangrijke rol. Banden moeten altijd voorzien in de individuele behoeften. Wat de maat betreft is een van de populairste combo's 90/90-21 met 140/80-18, zoals o.a. op de KTM ENDURO 690 en Husqvarna TE 300.

Volgens klanten van Oponeo is de Pirelli Scorpion Trail II voor deze categorie de beste keuze. Deze heeft een gemiddeld cijfer van 5,15 voor enduro en 4,8 voor cross. Dit goede resultaat is te danken aan vele elementen. Denk daarbij aan het profiel en de structuur, die zijn geïnspireerd door sportieve en recreatieve modellen, voor een stabiele en dynamische rit bij grote lasten. Dankzij de duidelijke groeven op het loopvlak wordt water effectief afgevoerd en kan de motor zelfs bij regen optimaal blijven presteren.

Ik heb deze banden rond de wielen van een DL650 uit 2013 en rijd eens in de zoveel tijd in het bos of door het zand. Ik maak zowel korte als lange ritten, bijvoorbeeld in de bergen of naar het meer. De Scorpion doet wat er van hem gevraagd wordt. De motor blijft goed op het asfalt maar geeft ook een veilig gevoel buiten de gebaande paden. Ik kan de band aanraden aan mensen die precies weten waar ze hun motor voor gebruiken. – Bernd

Ranking van motorbanden voor scooters

Kleine, wendbare scooters zijn ideaal voor in de stad. Ze zijn een handig alternatief voor de auto, bus of tram en je kunt er snel mee door kleine straatjes en steegjes crossen. Bovendien zijn ze eenvoudig verkrijgbaar en relatief goedkoop, wat ze tot een populair vervoermiddel maakt. Omdat ze in principe alleen over asfalt en klinkers rijden, moeten de banden overal op zijn voorbereid, ook op een plotselinge weersomslag.

Gezien de brede keuze aan beschikbare scooters is er ook een behoorlijk breed spectrum van populaire bandenmaten. Scooters met een inhoud van 50 cm3 kunnen worden bereden met bandensets als: 170/80-17 en 130/70-17 (Aprillia SX 50), 120/70-12 en 130/70-12 (Peugeot Jet Force 50) of 110/70-11 en 120/70-10 (Vespa S50 Sport). Bij een cilinderinhoud van 125 cm3 ziet de combo er als volgt uit: 120/70-15 met 140/70-14 (Yamaha X-Max) evenals 90/90-14 met 100/90-14 (Honda PCX 125).

De best beoordeelde scooterband is de Michelin City Grip 2 met een gemiddelde van 5,1. Klanten van Oponeo zijn blij met de hoge kwaliteit van dit premium product. Het is een veelzijdige band van Franse makelij die zowel geschikt is voor droge als natte wegen. Het geoptimaliseerde rubbermengsel met silica, loopvlak met duidelijke groeven en de Progressive Sipe Technology zorgen samen voor uitstekende grip op rechte stukken en in bochten.

De banden doen het behoorlijk goed bij regen en geweldig bij droog weer. – Rick