Er zijn tal van verkeersregels opgesteld om ervoor te zorgen dat iedereen zo veilig mogelijk is op de weg. De auto van tegenwoordig helpt hier ook bij, met verschillende rijassistentiesystemen (ADAS genoemd). Veiligheid heeft echter nog altijd voornamelijk te maken met de handelingen die we in het verkeer verrichten en keuzes die we maken, bijvoorbeeld op het gebied van auto kinderstoeltjes. Kleine kinderen kunnen niet zomaar in de auto zitten. Om jongere, kleinere kinderen veilig te vervoeren in de auto, is een kinderstoel voor in de auto verplicht.

Maar hoe zit het precies? Wanneer is de autostoel verplicht, wat zijn de autostoeltjes regels precies en tot wanneer moet een kind in de autostoel? Tot welke leeftijd is de autostoel verplicht en wanneer heb je welke autostoel nodig?

een kind zit achterin de auto op een kinderstoeltje

Wanneer autostoel; wat is de regel?

Kinderen hebben bescherming nodig wanneer zij in de auto zitten; een standaardbank of autostoel voldoet niet omdat deze ontworpen is voor volwassenen. Wanneer moet een kind in de autostoel die voor een kind bedoeld is? De basisregel is eenvoudig; kinderen moeten in een autostoeltje voor kinderen wanneer zij onder de 1.35 meter zijn. Het gaat hierbij niet alleen om wanneer in een autostoel; het gaat ook om welke autostoel. De kinderstoeltjes voor de auto moeten namelijk wel goedgekeurd zijn en passen bij de lengte van het kind. 

Wanneer mag de autostoel er weer uit? Als de kinderen langer zijn dan 1.35m mogen zij gewoon, net als volwassenen, in de auto zitten.

Tot welke leeftijd in een autostoel; zijn kinderzitjes in de auto verplicht na drie jaar?

Is je kind drie jaar of ouder? Kinderen die nog geen 1.35 meter zijn en wél drie jaar oud zijn, mogen op andere manieren vervoerd worden, dan is de autostoel niet langer verplicht. Dit geldt wanneer het gaat om incidenteel vervoer van iemand die niet de ouder is van het kind. Ook mag het kinderzitje uit de auto voor dit kind wanneer er al twee systemen op de achterbank aangebracht zijn.

Een kinderzitje in de auto verplicht, maar ik heb er geen; wat nu?

Heb je geen kinderautostoeltjes terwijl jouw kind volgens de regels wél in een goedgekeurd autostoeltje vervoerd moet worden? Vervoer je kind dan niet met de auto. Niet alleen omdat het ontbreken van autokinderstoeltjes tot hoge bekeuringen kan leiden, maar vooral omdat het gevaarlijk is voor je kind. 

De regels rond de autostoel zijn bijzonder streng omdat het gaat om de veiligheid van kinderen. Niet alleen mag het kind zich niet kunnen bezeren aan de kinderstoel, het kind moet ook veilig blijven tijdens een ongeluk omdat het zichzelf op geen enkele manier kan beschermen. Let er ook op dat het kinderstoeltje goed gemonteerd wordt aan de hand van de gebruikshandleiding. Doe je dit niet, dan is zelfs de beste kinderstoel nog altijd levensgevaarlijk.

Tot wanneer autostoel en wanneer een zitverhoger?

Tot welke leeftijd een autostoel verplicht is, is slechts een deel van het verhaal, want er is ook nog de zitverhoger. Wanneer je een kinderstoel in de auto hebt en deze wilt vervangen door een zitverhoger, moet er gekeken worden naar het gewicht van het kind. Kinderen die minder dan 22 kilogram wegen én nog geen 1,25 meter zijn, moeten in de autostoel blijven zitten en mogen niet op de verhoger vervoerd worden. 

De zitverhoger mag alleen gebruikt worden door kinderen met een lengte tussen de 1,25 meter en 1,35 meter met een gewicht boven de 22 kilogram.

Correct montage van een kinderstoeltje en het gebruik van hulpmiddelen

een kind zit op een verhoogd kinderzitje achterin samen met een baby in een kinderstoel

Zelfs de best geteste en duurste autostoeltjes voor kinderen kunnen extreem gevaarlijk zijn. Het ligt er namelijk volledig aan wat jij doet tijdens de montage van de kinderstoel. Eerlijk is eerlijk; bij het openen van de montagehandleiding zakt menig ouder de moed volledig in de schoenen. Ongeveer 50 stappen met afbeeldingen die compleet duidelijk zijn, totdat je in de auto gaat kijken en niets overeenkomt met de tekeningen.

Correcte montage van de kinderstoel is belangrijk, omdat dit ervoor zorgt dat de stoel de veiligheid biedt waarvoor deze ontwikkeld is. Een ervaringstip; wanneer je er niet uitkomt en het niet lukt, kijk dan vooral eens op YouTube. Fabrikanten en verkopers van autostoeltjes hebben namelijk verschillende filmpjes gemaakt, waarop je precies kunt zien wat je moet doen. Dat is aanzienlijk makkelijker te volgen dan een papieren handleiding.

Hulpmiddelen zoals verlengstukken voor gordels en extra montagemateriaal dat niet standaard meegeleverd is met de autostoel mag nooit gebruikt worden. Wanneer je dit wel doet, neemt de veiligheid van de kinderstoel af. De ontwikkelaar van de kinderstoeltjes zorgt er altijd voor dat je alles in huis hebt wanneer je een nieuwe kinderstoel koopt.

Is de gordel in je auto simpelweg te kort, boek dan een afspraak bij de garage. De specialisten kunnen namelijk wel op een veilige manier een langere gordel in de auto plaatsen. Dit is overigens erg uitzonderlijk: de standaardgordel is in principe altijd lang genoeg voor een kinderstoeltje.

Tips voor het gebruik van een kinderstoeltje in de auto

  • De riempjes van de kinderstoel zijn verstelbaar. Zorg ervoor dat het kind goed vastzit, maar niet bekneld raakt. Bij dikkere kleding moeten de riempjes vaak verlengd worden. Kort deze daarna weer in.
  • Kies alleen voor kinderstoeltjes met uitneembare bekleding zodat deze gewassen kan worden.
  • Een kinderstoel met verschillende standen is comfortabeler voor het kind (en maakt slapen in de auto makkelijker).
  • Koop geen oude kinderstoeltjes; deze zijn niet toegestaan en vaak niet veilig meer.
  • Vergelijk kinderstoeltjes en kijk hierbij ook naar de keurmerken.

Waar wordt het kinderstoeltje geplaatst?

baby in een roze autostoeltje

De beste plek voor een kinderstoel is op de achterbank achter de bijrijder. Dit is de veiligste plek en de makkelijkste plek wanneer meer mensen de auto gebruiken. Baby’s worden het beste achteruit vervoerd. Let erop dat de airbag uitgeschakeld moet worden als er een airbag aanwezig is op de plek waar het kinderstoeltje komt te staan.

Met de auto naar het buitenland; wat zijn de regels met betrekking tot autostoeltjes?

De regelgeving in de Europese Unie is redelijk uniform. Uitzondering op de regel is Duitsland. Daar moeten kinderen tot 1,50 meter in een kinderstoeltje vervoerd worden óf op een zitverhoger zitten. Goed om rekening mee te houden wanneer je naar de oosterburen gaat dus!

Het belang van kinderstoeltjes in de auto

Er zijn veel regels rond het gebruik van kinderstoeltjes, wat bijzonder wenselijk is omdat het gaat om de veiligheid van je kinderen. Na het lezen van dit artikel weet je exact wat je moet doen om de juiste kinderstoel of zitverhoger in je auto te monteren om jouw kind(eren) veilig te vervoeren.